reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poronienia a praca

Taką mam pracę, gdzie mam pacjentów w delirium alkoholowym, agresywnych pacjentów z demencją czy zakażonych HIV. Także nie zamierzam ryzykować skoro zdrowa ciaza przychodzi nam tak ciężko. Każdy ma inną sytuację. Ale wiem jedno, w pracy nie dadzą Ci medalu, warto zadbać o siebie i o dziecko. Myśl o sobie. Powodzenia życzę.

Medalu nie, ale ja np. dostałam 2 podwyżki w trakcie ciąży.
I po powrocie po ciąży kolejną podwyżkę i teraz po 6 miesiącach znowu więc jakby łącznie 4 razy zwiększyła mi się pensja. Kto co lubi oczywiście, ale dla mnie fajnie. Plus brak stresu, co po tym jak dziecko skończy rok itd.

reklama
Ja jak straciłam ciążę w 13 tyg to też nikt w pracy nie wiedział do czasu straty, bo wtedy lekarz ze szpitala dał mi L4 ciążowe na dwa tygodnie po zabiegu. Powiedział, że jak mnie przyjął na oddział to byłam w ciąży (mimo że martwa ) i on mi daje takie zwolnienie bez względu czy chce czy nie. Więc w pracy się dowiedzieli i ogólnie sami mówili że jak potrzebuje więcej zwolnienia to żebym nawet się nie zastanawiała i brała. Później zaszłam w kolejną ciążę i pracowałam do 7 miesiąca bo dobrze się czułam ale jakby była potrzeba to dziecko i moje zdrowie jest ważniejsze niż praca. Dodam że w pracy powiedziałam po trzecim miesiącu, że się udało bo bałam się, że znów się nie uda.
Jak ZUS się dopatrzy, to będziesz zwracała te 20% chorobowego.
Po zabiegu już nie jesteś w ciąży i nie należy Ci się zwolnienie ciążowe.

Medalu nie, ale ja np. dostałam 2 podwyżki w trakcie ciąży.
I po powrocie po ciąży kolejną podwyżkę i teraz po 6 miesiącach znowu więc jakby łącznie 4 razy zwiększyła mi się pensja. Kto co lubi oczywiście, ale dla mnie fajnie. Plus brak stresu, co po tym jak dziecko skończy rok itd.
No właśnie, każda z nas ma inną specyfikę pracy. Gdzie ja miałam rozum te lata temu wybierając zawód 😄 pozdrawiam

Jak ZUS się dopatrzy, to będziesz zwracała te 20% chorobowego.
Po zabiegu już nie jesteś w ciąży i nie należy Ci się zwolnienie ciążowe.
Było to trzy lata temu więc raczej już nie będę zwracać. Lekarz sam tak uznał , mi by to nawet do głowy nie przyszło. Więc chyba wiedział co robi.

To ty powinnaś zgłosić w kadrach, że od danego dnia juz nie jest to zwolnienie z kodem B. Nawet jeśli pierwotnie było z kodem B.

To ty powinnaś zgłosić w kadrach, że od danego dnia juz nie jest to zwolnienie z kodem B. Nawet jeśli pierwotnie było z kodem B.
Serio ? 🤣 W kadrach wiedzieli jaka jest sytuacja i nikt mi nie mówił że coś mam mieć inaczej naliczone. Prawdę mówiąc w tamtej sytuacji pieniądze to była ostatnia rzecz o jakiej wtedy myślałam. Chciałam mieć zdrowego synka a nie poród martwego dziecka.

reklama
reklama
Do góry