reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

poród za granicą z mężem obcokrajowcem

Witam
życie postawiło mnie przed dość trudnym wyborem
Jestem związana z obcokrajowcem, którego to firma wysłała na kontrakt do Belgii (na razie roczny, ale może się rozwinąć w 3letni lub dłuży). Ale co za tym idzie mój mąż nie ma tam ubezpieczenia, bo cały socjal jest płacony w jego kraju urodzenia i zatrudnienie, a nie w Belgii. Ja pracuję w Polsce i oczywiście wszystkie moje składki płacę tutaj.
Dużo czasu spędzamy razem w Belgii lub w Polsce i jak na razie tak było ok. Ale pojawia się problem, gdyż zaczynamy myśleć o dziecku a w takim przypadku życie na walizkach odpada i chcemy ten czas przeżyć już w 100% razem.
I tu zostałam postawiona przed wyborem:
1) zachodzę w ciążę teraz, przed 3cim trymestrem przenoszę się do Belgii, tam rodzę i spędzam urlop macierzyński, po czym rezygnuję z pracy w Polsce i próbuję znaleźć coś w Belgii
2) rzucam pracę, szukam jakiejś w Belgii, zachodzę w ciążę tam... i całą resztę można się domyśleć

pytanie moje jest, które rozwiązanie jest dla mnie (i mojego przyszłego dziecka) bezpieczniejsze.
W przypadku wyboru (1) czy polski NFZ pokryje koszty prowadzenia ciąży i porodu za granicą?
W przypadku wyboru (2)... ile czasu muszę pracować w Belgii, by zajście w ciąże nie dało im prawa do zwolnienie mnie? czy tam ubezpieczenie z pracy wystarcza, czy trzeba wykupić dodatkowe?

Przyznam, że mam poważny dylemat z podjęciem tej decyzji, szczególnie, że nie znam warunków prawno/socjalnych w Belgii
pozdrawiam

reklama
Witam
życie postawiło mnie przed dość trudnym wyborem
Jestem związana z obcokrajowcem, którego to firma wysłała na kontrakt do Belgii (na razie roczny, ale może się rozwinąć w 3letni lub dłuży). Ale co za tym idzie mój mąż nie ma tam ubezpieczenia, bo cały socjal jest płacony w jego kraju urodzenia i zatrudnienie, a nie w Belgii. Ja pracuję w Polsce i oczywiście wszystkie moje składki płacę tutaj.
Dużo czasu spędzamy razem w Belgii lub w Polsce i jak na razie tak było ok. Ale pojawia się problem, gdyż zaczynamy myśleć o dziecku a w takim przypadku życie na walizkach odpada i chcemy ten czas przeżyć już w 100% razem.
I tu zostałam postawiona przed wyborem:
1) zachodzę w ciążę teraz, przed 3cim trymestrem przenoszę się do Belgii, tam rodzę i spędzam urlop macierzyński, po czym rezygnuję z pracy w Polsce i próbuję znaleźć coś w Belgii
2) rzucam pracę, szukam jakiejś w Belgii, zachodzę w ciążę tam... i całą resztę można się domyśleć

pytanie moje jest, które rozwiązanie jest dla mnie (i mojego przyszłego dziecka) bezpieczniejsze.
W przypadku wyboru (1) czy polski NFZ pokryje koszty prowadzenia ciąży i porodu za granicą?
W przypadku wyboru (2)... ile czasu muszę pracować w Belgii, by zajście w ciąże nie dało im prawa do zwolnienie mnie? czy tam ubezpieczenie z pracy wystarcza, czy trzeba wykupić dodatkowe?

Przyznam, że mam poważny dylemat z podjęciem tej decyzji, szczególnie, że nie znam warunków prawno/socjalnych w Belgii
pozdrawiam

Przykro mi, ale nie znam regulacji obowiązujących w Belgii na tyle dokładnie by cokolwiek pani poradzić. Szczególnie, ze nie napisała Pani nawet jakiej narodowości jest maż.

w międzyczasie dowiedziałam się, że istnieje możliwość, że NFZ pokryje koszty prowadzania ciąży i porodu za granicą
napiszę czego się dowiedziałam, może przyda się tez komuś innemu

karta EKUZ nie obowiązuje na takie przypadki
po stwierdzeniu, że jest się w ciąży (mając polskie ubezpieczenie) należy udać się do NFZ i pobrać dokument na kontynuowanie choroby (tak... ciąża jest 'chorobą') za granicą kraju, oczywiście we wniosku podając powód wyjazdu (wyjazd do męża jest jak najbardziej słusznym powodem).
w kraju w którym będziemy rodzić należy się najpierw skontaktować z instytucją łącznikową by dowiedzieć się jaki zakres w jakim szpitalu jest refundowany

strona www: https://www.ekuz.nfz.gov.pl/mini
należy wybrać kraj i na dole znaleźć : instytucja łącznikowa i taka instytucja powinna nam już wszystko powidzieć

Do góry