reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

poród w Szpitalu Wojewódzkim w Jeleniej Górze

aaaczarna

Fanka BB :)
Witam, mieszkam od kilku ładnych lat w tym mieście. Teraz z powodu ciąży zaczęłam się interesować porodówka w tym mieście. Nie mam żadnej koleżanki która tu rodziła więc szukam opinii na forum. Szukałam na innych forach jednak wiele opinii jest z przed 5 lat. Są one tragiczne. Że jedna z pielęgniarek zaraża dzieci gronkowcem, że obsługa jest straszna, położne to totalna klapa, wręcz dużo postów jest przerażających a kobiety piszą w prost nie rodźcie tam i proponują szpital w kowarach. Jednak wiele opinii wiązało się z tym że pracował tam doktor Błażko. Kilka lat minęło i ten lekarz już tam nie pracuje za to robi w jg. Skoro to się zmieniło to mogło sie zmienić wiele rzeczy. Ja jestem kompletnie zielona to mój 1 poród. Chce rodzinny z mężem. Raczej nie pójdziemy do szkoły rodzenia bo mój pracuje w czterobrygadówce i ma skomplikowane pory pracy i połowę byśmy omineli. Nie wiemy za co się placi ani nic. Dodatkowo lekarz prowadzący ciąże nie pracuje w szpitalu. Prosze o opinie.

reklama
Ja mieszkam w Jeleniej, znam kilka dziewczyn, które rodziły w naszym szpitalu całkiem niedawno i żadna nie narzekała. Nie przejmuj się, nie czytaj za dużo forów bo często opinie są grubo przesadzone :-) Mnie prowadzi lekarz, który pracuje w szpitalu więc jestem całkiem spokojna. Ciebie też chcę uspokoić, wszystko będzie dobrze! Naprawdę żadna z moich znajomych nie była załamana opieką, a wręcz przeciwnie - chwalą ją sobie więc głowa do góry!!! Damy radę :-)

Poza tym to chyba nie jest tajemnicą (a już na pewno nie w JG), że niestety lepsza opieka jest w szpitalu jeśli chodzisz też prywatnie do lekarza w nim pracującego... Może warto to wziąć pod uwagę. Przykre to jest, ale niestety prawdziwe... :-(

Tak wiem o tym. Tyle że ja nie wiem czy chce rodzić w jg. W sumie podoba mi sie jedna opcja porodów z kowar. Poza tym czytając opinie o jg to nie wiem czy to by było dobre rozwiązanie.
Moze znajdą się jakieś mamusi rodzace już w jg

Ja niedługo będę rodzić w Jeleniej, więc podzielę się tym co wiem. Sama rozważałam poród w Kowarach, ale ostatnio rodzące koleżanki miały dobre opinie o Jeleniej. Po pierwsze rodzić możesz z mężem, bez problemu (w tej ostatniej fazie) na "sali porodów rodzinnych" albo na ogólnej porodócwe, mąż zawsze może Ci towarzyszyć. Po porodzie dziecko jest z Tobą na sali 2- lub 1-osobowej (rooming-in) o ile wszystko jest w porządku. Generalnie polecam przyjście do szkoły rodzenia, nawet bez męża, zajęcia są w poniedziałki i czwartki na 17, bezpłatnie, wystarczy tylko skierowanie od lekarza. A na pierwsze zajęcia nawet bez.

A na kiedy masz termin ?

ja mam termin dopiero na 7 lipca. Jednak już się interesuje co i jak , wiem ze za niektóre opcje trzeba płacic i to nie do końca tak mało

Ja bym się zastanowiła nad porodem w Kowarach. Z własnego doświadczenia wiem, że opieka jest super, wiele koleżanek tam rodziło. A w Jeleniej? No cóż, chyba tylko 1 znajoma mówiła że było ok, zresztą nie bez powodu się słyszy że tu taśmowo na cesarki biorą. Jak leżałam tam w ciąży (2 miesiące przed terminem) to pod ktg trzymały mnie przez godzinę, zapominali o pacjentkach, na wypisie miałam "zagrożenie przedwczesnym porodem", zero lekarstw ani wskazań no i urodziłam prawie 5 tygodni za wcześnie. Zdecydowanie polecam Kowary.

@ aaaczarna patrząc na fotki i opinie o personelu w Kowarach - tam się wydaje sympatyczniej...

Ja przed Wielkanocą będę rodzić w Jeleniej, to zdążę się podzielić swoimi wrażeniami.:happy:

to czekam na opowieści. Znalazłam opinie nowsze bo z 2012 i są już lepsze od lat poprzednich chociaż nie jakieś same super

reklama
Witam wszystkie przyszłe i obecne mamy,
Sama rodziłam 9 lat temu w szpitalu w Jeleniej i nie mogę złego słowa powiedzieć ani na obsługę porodu, ani na personel oddziałowy. Dodam, że lekarz prowadzący nie pracował w szpitalu, nie miałam wykupionej opcji porodu rodzinnego. Teraz spodziewam się kolejnego dziecka i zamierzam rodzić również w Jeleniej. Słyszałam jednak, że nie ma już opcji porodów rodzinnych ani posiadania własnej położnej. Podobno było to niezgodne z prawem. Wolałabym zapłacić i liczyć na komfort, więc trochę przeraża mnie brak możliwości dobrania położnej i rezerwacji jednoosobowej porodówki. MOże któraś z Was ma jakieś info na ten temat - będę wdzięczna.
POZDRAWIAM:) :-)

Aha, kilka moich koleżanek rodziło również w Kowarach. Opieka dlatego wydaje się być pozornie lepsza, ponieważ rodzi tam jedna pacjentka na kilka dni, więc położne będące na dyżurze - ma dla siebie. Natomiast warunki bytowe są niestety nieporównywalnie gorsze niż w Jeleniej. Sprzęt neonatologiczny również.

Ostatnia edycja:
Do góry