reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poród a stopnie referencyjności

P86

Fanka BB :)
Cześć. Aktualnie jestem w 34+2 i dzieje się u mnie troszkę zawirowań. Powiedzcie mi do jakiego szpitala można zgłosić się gdyby coś się działo ? Czy wystarczy 2 stopień referencyjności , ponieważ na internecie czytam różne informacje o stopniach i wieku ciążowym w którym radzą sobie z noworodkami.

reklama
Mój szpital ma
Stopień referencyjności oddziału położniczego: II
Stopień referencyjności oddziału neonatologicznego: III
W pierwszej ciąży leżałam od 32 TC i poród po 4 tyg. A w drugiej ciąży rodziłam tam z cukrzycą na insulinie.
Obie ciąże od początku na podtrzymaniu.
Trzeci st. zapewnia najlepszą opiekę dla dzieci poniżej 31 TC. Jeśli ciąża jest wyższa i nowonarodzona dodatkowymi schorzeniami to wydaje mi się, że drugi st. wystarczy.

Problemy z mojej strony - tzn. Skracająca się szyjka, utrata czopu śluzowego już od tygodnia codziennie..

U mnie w mieście można rodzic po 34 tygodniu w szpitalu II stopnia o ile nie prowadzi się cukrzycy na insulinie

Ja trafiłam do szpitala z zagrożeniem przedwczesnego porodu w 32 tygodniu. Przetrzymali mnie w nim,po podaniu kroplówek zatrzymujących skurcze oraz sterydów na płucka maluszka,do 33 tygodnia. Wypuszczając powiedzieli ,ze gdyby coś się działo oni są gotowi na przyjęcie maluszka na świecie,a szpital w moim mieście ma II stopień referencyjności.

Problemy z mojej strony - tzn. Skracająca się szyjka, utrata czopu śluzowego już od tygodnia codziennie..
Też miałam problem z szyjka i w drugiej ciąży pessar. Wiedząc, że poprzednio akcja porodowa zaczęła się w 32 TC wybrałam szpital o 3 st. Tylko szpital mam w swoim mieście, więc i tak bym w nim rodziła, bo zadowolona byłam z opieki po pierwszym porodzie i podczas leżącego podtrzymywania ciąży.

reklama
Cześć. Aktualnie jestem w 34+2 i dzieje się u mnie troszkę zawirowań. Powiedzcie mi do jakiego szpitala można zgłosić się gdyby coś się działo ? Czy wystarczy 2 stopień referencyjności , ponieważ na internecie czytam różne informacje o stopniach i wieku ciążowym w którym radzą sobie z noworodkami.
To prawie donoszona ciąża ;)
Utrata czopu to nie poród od razu.

Jak przebijesz 35tc to mozesz rodzić wszędzie.

reklama
Do góry