reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

anusiak-białystok

Fanka BB :)
Miasto
Białystok
Proponuję tu wklejać linki itp bo to ważne tematy i nie raz będą pewnie na forum poruszane :tak:

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej forsowało jednak inne tłumaczenie: zaświadczenie o pozostawaniu pod opieką lekarza (ginekologa) od 10. tygodnia ciąży trzeba mieć bezwarunkowo.

reszta artykułu
Nowe becikowe

Istnieją trzy rodzaje zasiłków wypłacanych po urodzeniu dziecka. Ale nie wszędzie dostaniesz wszystkie trzy!
* 1. rządowe becikowe , wypłacane przez państwo za pośrednictwem gminy (art. 15 b ustawy). Taka pomoc (1000 zł na rękę) przysługuje każdemu nowemu rodzicowi, niezależnie od wysokości dochodów;
*2. dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka (reguluje to art. 9 wspomnianej ustawy); taka pomoc - też w wysokości 1000 zł - należy się osobom spełniającym kryteria ustawy. Głównie chodzi tu o dochody, które nie mogą być wyższe niż 504 zł na osobę w rodzinie. (Dochody są brane z roku poprzedzającego okres zasiłkowy( w naszym przypadku z roku 2008)i dzieli się na AKTUALNĄ liczbę członków rodziny - czyli już z nowym dzieckiem.)

3. W niektórych gminach ustanowiono jeszcze jedną formę pomocy - tzw. becikowe gminne lub samorządowe

Ostatnia edycja:
reklama
Przeklejam swoje wypociny

Cześc dziewczyny, widzę że wielka dyskusja na temat becikowego, to ja się może wypowiem jako osoba która je przyznaje i wypłaca . jakby były jakieś pytania to dawajcie.

1. W polsce jedynym obowiązującym źródłem prawa jest USTAWA a nie komentarz ministerstwa i jego zdanie. Ustawa stanowi że każda babka która przyjdzie po becikowe po dniu 1 listopada 2009 ma mieć to zaświadczenie i nie wprowadza żadnych wyjątków.Jak nasza zas...rana pani minister miała inne plany to mogła je wprowadzić odpowiednim zapisem w ustawie a nie teraz pierniczyć głupoty bo nikt nie przyzna świadczenia na podstawie jej gadania tylko przepisów. Osoba podpisująca się pod decyzją ponosi za to odpowiedzialność, a w decyzji wskazuje się konkretny przepis a nie klauzulę typu - pani minister mówi.
2. Dochód do zasiłku rodzinnego i dodatku z tyt urodzenia dziecka - drugi tysiak przysługuje jak rodzina nie przekracza 504/ osobę. Dochody są brane z roku poprzedzającego okres zasiłkowy( w naszym przypadku z roku 2008)i dzieli się na AKTUALNĄ liczbę członków rodziny - czyli już z nowym dzieckiem.

Do estragon --->
Jak mąż utracił pracę to może wykazać to przedstawiając dodatkowe dokumenty - kopię świadectwa pracy i kopię pit11 z roku 2008 w której będzie wykazana wysokość dochodu utraconego. Ale jeśli jednocześnie uzyskał pracę w roku 2009 nową to powinien też wykazać wysokośc dochodu uzyskanego, więc nowa umowa o pracę - ksero i zaświadczenie od pracodawcy o wysokości dochodu za pierwszy pełny przepracowany miesiąc.
Przykład. Stracił pracę w grudniu 2008 i zatrudnił się od 3 stycznia 2009. Więc dochód z 2008 roku będzie utracony ale zostanie uwzględniony jego dochód NETTO za LUTY 2009 ( bo dopiero luty był pierwszym PEŁNYM przepracowanym miesiącem -gdyby nowa umowa była od 1 stycznia to przedstawia dochód za styczeń)
Więc wylicza się dochód rodziny w ten sposób: zaświadczenie z US Twoje i męża są sumowane, odejmuje się od tego dochód męża. Pozostałą kwotę dzieli przez 12 miesięcy. Do uzyskanej kwoty dodaje się kwotę dochodu z lutego i dopiero dzieli na liczbę członków rodziny (chyba u was 3). Krótko mówiąc miesięczny dochód rodziny nie powinien przekroczyć 1512zł. netto

Jak coś nie jasno wytłumaczyłam to proszę o uwagi :-)

Jak wyciągnąć trochę kasy od państwa na wychowawczym?

"A ja chciałabym zwrócić uwagę na przepisy umożliwiające dłuższy pobyt z dzieciaczkiem i dostawanie kaski :biggrin2: ostatnio koleżanka powiedziała mi o takim rozwiązaniu.
Zaraz po macierzyńskim można pójść na max 2 miesiące w ciągu roku na zwolnienie z tytułu opieki nad dzieckiem, płatne 80% ale lepsze to niż nic na wychowawczym. Wystarczy że lekarz chyba na samym początku wpisze do książeczki dziecka albo karty że widzi jakieś potencjalne ryzyko np. związane z bioderkami, co nikogo nie zdziwi, a potem tytułem zwolnienia obserwacja wspomnianych bioderek, których nie da sie obserwować będąc w pracy :tak:
Ja właśnie planuję tak zrobić - najpierw macierzyński, potem miesiąc zwolnienia (nie chcę przeginać), urlop, w tym jeszcze zaległy z 2008 r. a potem zobaczymy - albo miesiąc lub 2 wychowawczego albo powrót na niepełny etat."

Koniec cytatu.Źródło Lipiec 2009

KODEKS PRACY -Uprawnienia związane z rodzicielstwem
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000008.pdf

Dziewczyny a jak to jest z urlopem wychowawczym po macierzyńskim kiedyś pamiętam ,że pracodawca mógł się nie zgodzić na urlop wychowawczy a jak to teraz wygląda może mi odmówić urlopu bezpłatnego:)Nie wiem czy jasno to napisałam mam nadzieje,że wiecie o co mi chodzi:)))

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry