reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomożecie?

Witam. Mam 15 lat, we wrześniu będzie 16.. Mój chłopak ma 23..
Wiem, że to duża różnica wieku, ale ja nie lubię chłopaków w swoim wieku, bo dla mnie są oni za bardzo dziecinni i nie podchodzą poważnie do związków.
Więc problem jest taki, że współżyliśmy jakiś czas temu (będzie jakiś miesiąc) bez zabezpieczenia i teraz podejrzewam, że chyba jestem w ciąży.. Zaokrąglił mi się brzuch, ale gdybym była w ciąży to nic by jeszcze nie było widać, wczoraj jak wyszłam spod prysznica zauważyłam białe kropki wokół sutek i jak nacisnęłam to wypływała z nich woda, a z sutka biała wydzielina.. Okres mam nieregularny, a w zeszłym miesiącu dziwne było to, że dostałam dobrze tak jak wskazywał kalendarzyk.. Moja siostra mi mówiła, że miała okres przez pierwsze trzy miesiące jak była w ciąży..
I jeszcze jest jedna sprawa.. Moja mama lubi mojego chłopaka, a mój tato go nienawidzi.. Mówi, że to debil itp. i boję się, że może to gdzieś zgłosić jak mu powiem i mój chłopak mieć lipę za współżycie z nieletnią, bo nie ukończyłam 16 roku życia.. Ehh.. nie wiem co robić, nie powiedziałam jeszcze rodzicom tylko siostrze i jutro dopiero kupię test..

reklama
Zrób test. A na przyszłośc skoro sama czujesz sie dojrzała i mię lubisz chłopców w Twoim wieku,to zabezpiecz się!!!!

Reniu - kochana, pamiętaj, że jesteś jeszcze młoda i Twoje ciało cały czas dojrzewa, rozwija się i zmienia, więc tego typu objawy wcale nie muszą oznaczać ciąży. Najlepiej idź do apteki i kup dwa różne testy ciążowe. Zrób jeden w ciągu dnia a drugi rano, zaraz po przebudzeniu.

Pamiętaj o jakiejś formie zabezpieczenia. Musisz uświadomić sobie jedną ważną rzecz, ciąża to jedno ale jest wiele chorób przenoszonych drogą płciową, musisz mieć 100% pewności że twój partner jest zdrowy, jeżeli ryzykujesz sex bez zabezpieczenia.

Dobrze by było, żebyś poszła do ginekologa, sprawdzić czy wszystko ok i porozmawiać o dostępnych formach zabezpieczenia.

Po pierwsze. Jeśli decydujesz się na sex w tak młodym wieku MUSZISZ pamiętać o zabezpieczeniu, Ty albo Twój partner...

Po drugie. Po miesiącu od wspołzycia brzuch się nie zaokrągla ani nie leci nic z sutków..za wcześnie na takie objawy...

Po trzecie. To nie tylko Ty masz pamietac o zabezpieczeniu! Zwłaszcza ze nawet nie jestes pelnoletnia, wiec to ON bierze za Ciebie odpowiedzialność...

Po czwarte. Idz do lekarza...

Napewno nie jest To ciaza ja pamietam ze tez mialam okres nieregularny i nie bylam w ciazy musisz wybrac sie do gin pö tabletki chormonalne wtedy okres sie ureguluje;)

Do góry