Onka dub moze to dziwnie zabrzmi, a próbowałaś chrupek? ten chlebek i biszkopty, pewnie ze wzgledu na alergię odpadają( nie wiem czy twoj synus moze juz gluten i jajko, ale podejrzewam, ze nie)moj mały wlasnie tak z chrupką, uczył się samodzielnego jedzenia i ciumciania większych kawałkow. tez miałam z nim ostatnio problem, bo nic nie chciał jeść ( ale to pewnie sprawa ząbkow), sama gotuję mu obiadki,bo sloiczkowych z kroliczkiem juz nie chce wcinać, początkowo je miksowałam, ale ostatnio tylko rozgniatam widelcem, choc do ziemniaka przekonał się dopiero kilka dni temu, a ryż gotowany wcinał ze smakiem skubany, no trzeba przyznać, ze niektore maluszki mają dość "delikatne" podniebienia i konsystencja niektorych dan po prostu im nie pasuje. Moj synus tez jest alergikiem i nie wszystko może, dobrze, ze twoj maluszek pije to paskudztwo Nutramigen, bo moj wogole tego nie chciał ruszyc, przemycałam mu je w kaszkach, do ktorych tez juz się zraził, miałam więc problem jak mu tu zastąpic mleczko i od kilku dni dajemy mu kaszki na mleku kozim-wiem, ze nie jest to odpowiednie mleko dla malego alergika, bo moze wystapic reakcja krzyzowa, ale jak na razie lepsze takie mleko, niz zadne - na szczescie skora po nim ok.
u nas takie przestawienie się na mniej zmiksowane pokarmy trwało dosłownie kilka dni, początkowo zjadał kilka łyzeczek, po czym zaczynał pluc, ale teraz jest juz w porządku i zjada cała michę ze smakiem, powiem nawet, ze bardziej lubi ostatnio gryzc, przez co masuje sobie dziąsełka, niz tylko polykac zmiksowane papki.
A ile ząbkow ma twoj synek??? moze odpuść mu czasami jeden posiłek i sprobuj przeczekac kilka godzin, moze wtedy chetniej cos zje, ja popełniłam duuuuuzy bład zmuszając Kubę do jedzenia, po czym nabawił się "alergii" na łyzeczkę, za kazdym razem kiedy widział mnie z jedzonkiem zaczynał się płacz-sama zraziłam go do jedzenia, teraz juz odpuszczam i gdy widzę, ze nie chce jesc, po prostu daję mu spokoj. aha zauwazylam tez, ze wcina chętniej gdy siedzi z nami przy stole i gdy widzi nas jedzących obiad, wtedy szeroko otwiera buzkę i domaga się swojego AM-AM. no i napisz co moze jesc twoje dziecko, moze wpadnę na jakies smaczne przepisy;-) serdecznie pozdrawiam;-)