reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Położna środowiskowa nfz.

linkowa

Zaciekawiona BB
Jestem w II trymestrze i chciałabym poszukać już informacji na temat położnej środowiskowej. Nie wiem jak się za to zabrać, bo taka położną deklaruje się w wybranej przychodni na nfz. Czy przychodnię wybiera się na podstawie rejonu, gdzie się mieszka? Pytam, bo obecnie mamy prywatne ubezpieczenie z pracy i korzystam ze specjalistów gdzie chcę i od ręki.
Możecie mi napisać jak to wygląda krok po kroku? Może polecicie kogoś z dobrym podejściem?

reklama
Jak kilka lat temu wybierałem przychodnie i lekarza rodzinnego to od razu wybierałem też położna spośród tych które tam pracowały. W przychodniach nie ma rejonizacji. Musiałam wypełnić tylko deklaracje.

Czyli wybieram sobie taka panią położną i od razu deklaruje tez lekarza rodzinnego, ale nie muszę się pojawiac u tego lekarza? Czy sa jakieś obowiązkowe wizyty u tego zadeklarowanego lekarza rodzinnego w przychodni nfz (jakies wizyty kontrolne)? Czy po prostu normalnie korzystam z ubezpieczenia prywatnego jak do tej pory?

W deklaracji w szpitalu wpisujesz gdzie zapisujesz dziecko i z tej Poradni będzie przychodziła położna i tam będzie twój lekarz pediatra.

Położną możesz wybrać z dowolnej przychodni, niekoniecznie tam, gdzie masz lekarza rodzinnego. Zapisanie dziecka nie równa się wizycie położnej. Położna przychodzi do matki ;) przy okazji do dziecka.

Osobno zapisujesz dziecko, ale jak korzystasz z pakietu to nie musisz zapisywać dziecka do poz. Chodzisz tam gdzie chcesz.

Hej dziewczyny,
ja tez kompletnie niezorientowana w temacie jestem, korzystam z prywatnego ubezpieczenia. Jestem w 28 tygodniu a podobno ta położną wybiera się w 21... Ja nic nie wybierałam - podobno w takiej sytuacji dostaję położną z urzędu. Ale jeśli chciałabym sobie jeszcze ją wybrać, to:
1. czynie jest za późno?
2. muszę się umówić u niej na wizytę żeby ją wybrać?
3. co to znaczy, że położna "przychodzi" - chodzi o wizyty domowe?
4. jaką rolę odgrywa taka położna? bo ja wiem tylko, że edukacyjną...

reklama
Jest duża szansa, że taką położną masz już wybraną. W przychodni składa się w sumie 3 deklaracje do:
1. lekarza, 2. pielęgniarki, 3. położnej. Zadzwoń do nich i się zapytaj.

A co do Twoich pytań
1. Położną możesz zmienić/wybrać w dowolnym momencie.
2. Musisz złożyć deklarację wyboru położnej w przychodni (ewentualnie u samej położnej, jeśli w przychodni nie pracuje)
3. tzn. że przychodzi do Ciebie do domu. Nie pamiętam już ile jest wizyt - po porodzie bodajże 6. Przed porodem raczej pytają czy chcesz, aby przyszła - tłumaczą wówczas jak wygląda poród itp.
4. oprócz tego że edukacyjną - to ma kontrolować Twój stan (np. blizny po cc czy rany po szyciu), a po porodzie dodatkowo stan dziecka (czy przybiera na wadze, ile je itp.)

I żebyś się nie zdziwiła - lekarz POZ ma 2 dni, żeby przyjść do Ciebie po Twoim powrocie ze szpitala. Tzn. odwiedzić Cię w domu.

Do góry