reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pół etatu a prawa pracownicy w ciąży

Miasto
Częstochowa
Witam
Od stycznia 2009 byłam zatrudniona w pewnej firmie na pełen etat. Umowa kończyła mi się w kwietniu 2010, ale w styczniu zaszłam w ciążę, więc została przedłużona do dnia porodu. Teraz od września znów pracuję w tej samej firmie (nowa umowa), ale na pół etatu. Umowę mam podpisaną na rok. Planujemy z mężem drugie dziecko i chciałabym się dowiedzieć, czy przy umowie na pół etatu również przysługuje mi L4 płatne 100% i urlop, bądź zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze, czy może jakaś jego część. Zastanawiamy się, co będzie dla nas korzystniejsze z prawnego punktu widzenia, czy ciąża i poród jeszcze w trakcie obowiązywania obecnej umowy (do sierpnia 2012), czy może ciąża pod koniec trwania umowy i przedłużenie umowy do porodu lub, jak się uda, to na stałe. Może ta kalkulacja dziwnie wygląda, ale chcemy wybrać opcję najlepszą dla nas finansowo i najbezpieczniejszą. Już przy synku była taka sytuacja, że miałam mieć przedłużoną umowę na stałe, a z powodu ciązy zostałam z niczym. Przy dwójce dzieci nie możemy już sobie pozwolić na to, żeby znów zostać na lodzie. Dlatego bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

reklama
Od stycznia 2009 byłam zatrudniona w pewnej firmie na pełen etat. Umowa kończyła mi się w kwietniu 2010, ale w styczniu zaszłam w ciążę, więc została przedłużona do dnia porodu. Teraz od września znów pracuję w tej samej firmie (nowa umowa), ale na pół etatu. Umowę mam podpisaną na rok. Planujemy z mężem drugie dziecko i chciałabym się dowiedzieć, czy przy umowie na pół etatu również przysługuje mi L4 płatne 100%
Tak.
i urlop, bądź zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze, czy może jakaś jego część.
W pełnym wymiarze.
Zastanawiamy się, co będzie dla nas korzystniejsze z prawnego punktu widzenia, czy ciąża i poród jeszcze w trakcie obowiązywania obecnej umowy (do sierpnia 2012), czy może ciąża pod koniec trwania umowy i przedłużenie umowy do porodu lub, jak się uda, to na stałe. Może ta kalkulacja dziwnie wygląda, ale chcemy wybrać opcję najlepszą dla nas finansowo i najbezpieczniejszą. Już przy synku była taka sytuacja, że miałam mieć przedłużoną umowę na stałe, a z powodu ciązy zostałam z niczym. Przy dwójce dzieci nie możemy już sobie pozwolić na to, żeby znów zostać na lodzie. Dlatego bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
Jesli ciąża będzie trwać dłużej niż umowa, umowa ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. Następnie dostanie Pani zasiłek macierzyński.

Do góry