reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podwyzszone tsh

Podwyzszone bylo tylko tsh, reszta w normie. Zlecil mi zbadanie przeciwcial, zeby zobaczyc czy to nie Hashimoto ale sie zastanawiam czy one pokaza prawdziwy obraz jesli mam juz przepisane lekarstwa
Hashimoto często pokazuje usg bo to choroba autoimmunologiczna po prostu niszczy narząd i przy Hashimoto dobry radiolog zaraz ja stwierdzi a tak badania powinny być zrobione te co dziewczyny pisały i na ciaze tsh najlepiej poniżej 2

reklama
Ja mam to "szczęście" że co ciąża to tarczyca. Po wszystko wraca do normy. Obecnie jestem na eutyroxie. Gin zwiększa mi dawki żebym TSH miała 2.0, a ono się waha do 2.5 jak na złość nie chce spaść niżej. Ale powyżej 5 to już bardzo nie dobrze

Ja w ciąży też robiłam TSH i wyszło mi 4.4, ginekolog od razu dał mi skierowanie do endokrynologa, ten dał mi dużą dawkę letroxu. Przed ciążą tarczyca w normie. Ale ja poza TSH wszystko inne miałam w normie, czy to USG tarczycy czy też przeciwciała. Ciąża niestety poroniona w 13tygodniu. Ja uważam,że twoje TSH ponad 5 już należy regulować tabletkami, u mnie trzech lekarzy: ginekolog, endokrynolog i lekarz rodzinny również tak twierdzą a ja miałam troszkę mniej niż Ty

Dziewczyny to na co te usg jeali ogolny lekarz mowi,ze wielkosc w normie a endokrynolog,ze za duze. Dlaczego te normy sa takie niespojne? Gdyby nie martwa ciaza to nawet nie poszlabym na leczenie bo lekarz ogolny stwierdzil,ze to nic takiego. Ja juz dlugo mam symptomy wskazujace na chora tarczyce typu suche wlosy i skora, przewlekle zmeczenie i irytacja,... ale ciezko bylo to "zwalic" na tarczyce bo przeciez wszystko wskazywalo na norme.

Neff jeżeli endokrynolog mówi ci że coś jest źle to pewnie tak jest. Proponuję ci wykonać wszystkie badania na tarczycę( ja robiłam przed ciążą) i jest ich chyba około 6. TSH ft3 ft4 antyTPO i coś tam jeszcze, na pewno ci powiedzą. I z tymi wynikami udaj się do endokrynologa który zrobi ci od razu USG tarczycy. Możliwe że masz Hashimoto

Ja mam to "szczęście" że co ciąża to tarczyca. Po wszystko wraca do normy. Obecnie jestem na eutyroxie. Gin zwiększa mi dawki żebym TSH miała 2.0, a ono się waha do 2.5 jak na złość nie chce spaść niżej. Ale powyżej 5 to już bardzo nie dobrze
A jaka dawkę leku dostałaś?

Ja w ciąży też robiłam TSH i wyszło mi 4.4, ginekolog od razu dał mi skierowanie do endokrynologa, ten dał mi dużą dawkę letroxu. Przed ciążą tarczyca w normie. Ale ja poza TSH wszystko inne miałam w normie, czy to USG tarczycy czy też przeciwciała. Ciąża niestety poroniona w 13tygodniu. Ja uważam,że twoje TSH ponad 5 już należy regulować tabletkami, u mnie trzech lekarzy: ginekolog, endokrynolog i lekarz rodzinny również tak twierdzą a ja miałam troszkę mniej niż Ty
Pamiętasz jaka dawkę dostałaś leku?

Pamiętasz jaka dawkę dostałaś leku?
Najpierw dostałam 100mg, ale po 3tygodniach z niedoczynności popadłam w nadczynność i zmieniła mi do 75mg. Po poronieniu kazała zupełnie odstawić i narazie wychodzę z tej nadczynności,ale przy kolejnych staraniach znów będę musiała włączyć z tym że już zacznę od dużo niższej dawki 12,5mg no chyba że TSH mi bardzo podskoczy

reklama
Najpierw dostałam 100mg, ale po 3tygodniach z niedoczynności popadłam w nadczynność i zmieniła mi do 75mg. Po poronieniu kazała zupełnie odstawić i narazie wychodzę z tej nadczynności,ale przy kolejnych staraniach znów będę musiała włączyć z tym że już zacznę od dużo niższej dawki 12,5mg no chyba że TSH mi bardzo podskoczy
A czym się objawia nadczynność? Pamiętasz nazwę hormonu który jest tego wyznacznikiem?

Do góry