reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podwyższone ryzyko - trisomi 21, pomoc w interpretacji

Hej,
otrzymałam dzisiaj wynik Pappa.

Nie jestem w stanie go rozszyfrować , a z wyniku wychodzi, że ryzko średnie….

Zanim zadzwoni genetyk

Wolna beta - 1.221 Mom
PAPP-a 0.433 Mom
Łożyskowy czynnik wzrostu 0.508 Mom
AFP 11.60

Krew pobrana w 11 tygodniu 6 dniu
Mam 31 lat ( za miesiąc skończę 32)
Usg wzorcowe

Z wykresu widzę, że od normy odbiega przeziernosc karku - jest trochę PONIZEJ normy.

Jest 1.28 mm, a powinno być około 1.35-1.40( na oko , bo ciężko wyczytać z wykresu)
Długość ciemieniowa 58 mm

FHR - 168 ud/ min

Ryzyko z 1:696 wzrosło do 1:462

reklama
Hej,
otrzymałam dzisiaj wynik Pappa.

Nie jestem w stanie go rozszyfrować , a z wyniku wychodzi, że ryzko średnie….

Zanim zadzwoni genetyk

Wolna beta - 1.221 Mom
PAPP-a 0.433 Mom
Łożyskowy czynnik wzrostu 0.508 Mom
AFP 11.60

Krew pobrana w 11 tygodniu 6 dniu
Mam 31 lat ( za miesiąc skończę 32)
Usg wzorcowe

Z wykresu widzę, że od normy odbiega przeziernosc karku - jest trochę PONIZEJ normy.

Jest 1.28 mm, a powinno być około 1.35-1.40( na oko , bo ciężko wyczytać z wykresu)
Długość ciemieniowa 58 mm

FHR - 168 ud/ min

Ryzyko z 1:696 wzrosło do 1:462
A pozostale ryzyka?

Załączniki

• Zrzut ekranu 2025-02-5 o 16.20.28.png
    Zrzut ekranu 2025-02-5 o 16.20.28.png
    15,1 KB · Wyświetleń: 69
No to jedno masz srednie. I w sumie nie ma za bardzo co więcrj powiedzieć. Genetyk Ci pewnie powie, ze jak chcesz to mozesz zrobic test nipt, ale on jest płatny.

To wiem. Bardziej liczyłam; że ktoś mi podpowie co na to wpłynęło. To , że średnie wiem bez forum
Gdyby to się dało tak powiedzieć ;)
Generalnie mówi się, że jeżeli USG bylo dobre, a wynik robi się gorszy po dodaniu badan krwi, to jest ok. Gorzej byloby gdyby to USG pogarszało wyniki.

To jedna wielka loteria. W 3ciej ciąży - wynik z krwi ok, za to USG nie ciekawe bo NT 2,8 i wpisano mi niedomykalność zastawki nawet mnie nie informując. W efekcie ryzyko T21 wyszło mi prawie jak Twoje 1:429 - doradzano mi amnio ale po konsultacji z 3 lekarzami, powtórnym USG u innego specjalisty zdecydowaliśmy się na NIFTY. Moj ciążowy stres kończy niebawem 2 lata i jest zdrowe 🙂 życzę Tobie aby Twoja historia miała też taki koniec! A jest szansa, bo jednak ja miałam nieprawidłowości w USG, a Ty ich nie masz.

Jeśli była kość nosowa oraz przezierność niższa niż 2,5 to już jest mniejsze prawdopodobieństwo trisomii 21 . Na krew wpływa wiek matki i wywiad przeprowadzony z ginekologiem , przebyte ciążę itd. więc nie koniecznie musi być tak że dziecko będzie chore . Pewnie zaproponują rozmowę z genetykiem i amniopunkcję do rozważenia

reklama
Jeśli była kość nosowa oraz przezierność niższa niż 2,5 to już jest mniejsze prawdopodobieństwo trisomii 21 . Na krew wpływa wiek matki i wywiad przeprowadzony z ginekologiem , przebyte ciążę itd. więc nie koniecznie musi być tak że dziecko będzie chore . Pewnie zaproponują rozmowę z genetykiem i amniopunkcję do rozważenia

Do góry