reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podwyższone IgE

Update: mamy na 6 miesięcy odstawić białko jaja a podawać tylko żółtko, później wprowadzać zgodnie z tabelą. Co do objawów alergii na mleko to mam zredukować posiłki mleczne do 3 na dobę, a w ciągu dnia nie podtykać butelki z mlekiem na głód tylko owoce, warzywa i kanapki. Teoretycznie tak robimy, bo mała ładnie je, ale zawsze gdzieś tam ta butla się pojawiała. Muszę to ogarnąć. Spróbujemy 🤷🏼‍♀️
Idź do innego alergologa 🙈
Do roku karmi się mlekiem na żądanie. Nie zastepuje sie owocami posiłkow mlecznych.
A w zoltku jakka jest wiecej bjk niz w białku.

reklama
Idź do innego alergologa 🙈
Do roku karmi się mlekiem na żądanie. Nie zastepuje sie owocami posiłkow mlecznych.
A w zoltku jakka jest wiecej bjk niz w białku.
Tylko nam na mleko nic nie wyszło w tych badaniach, wyszła tylko klasa 1 na białko jaja a na żółtko nic nie wyszło. Też się zdziwiłam z tym ograniczeniem posiłkow mlecznych do 3. Powiedziała, że to duża dziewczyna, ładnie je, to ma jeść normalnie, bo „ma fałdki”… Ale tak czy siak ja chyba za dużo jej tego mleka dawałam, bo dawałam na każdy mocny płacz, jadła małe porcje a często. Dziś proponowałam jej w zamian owoce, kanapkę, zjadła normalny obiad, owsiankę i cały dzień nie domagała się butelki… Ostatni raz jadła o 8:00 butelkę i potem 18:00 owsianka mleczna na kolację. Zaraz jeszcze wstanie na karmienie nocne to dostanie 3 posiłek mleczny (butelkę). Pozostałe posiłki jadła dziś normalne i nie chciała już mleka i to pierwszy dzień od dawna bez ulewania. Miała też o wiele lepszy humor.

Tylko nam na mleko nic nie wyszło w tych badaniach, wyszła tylko klasa 1 na białko jaja a na żółtko nic nie wyszło. Też się zdziwiłam z tym ograniczeniem posiłkow mlecznych do 3. Powiedziała, że to duża dziewczyna, ładnie je, to ma jeść normalnie, bo „ma fałdki”… Ale tak czy siak ja chyba za dużo jej tego mleka dawałam, bo dawałam na każdy mocny płacz, jadła małe porcje a często. Dziś proponowałam jej w zamian owoce, kanapkę, zjadła normalny obiad, owsiankę i cały dzień nie domagała się butelki… Ostatni raz jadła o 8:00 butelkę i potem 18:00 owsianka mleczna na kolację. Zaraz jeszcze wstanie na karmienie nocne to dostanie 3 posiłek mleczny (butelkę). Pozostałe posiłki jadła dziś normalne i nie chciała już mleka i to pierwszy dzień od dawna bez ulewania. Miała też o wiele lepszy humor.
Brednie. 9m dziecko je mleko na żądanie, nie powinnaś jeszcze podmieniać tego na posiłki stałe. 3 posiłki stale plus mleko kiedy chce.
Owsianka mleczna nie liczy się jako mleko tylko jako posiłek.
Ona nie musi jeść normalnego obiadu na tym etapie.

Mleko (mm lub mamy) jest podstawą żywienia do roku. Nie można go zastępować posiłkami stałymi. Nabiału krowiego nie podajemy do 12 miesiąca. Po pierwsze nie jest dziecku potrzebny, bo wszystko co ma dobre mam z mm lub mleka mamy, po drugie do tego czasu mały organizm nie toleruje bmk. Dlatego nie macie alergii, ale macie dramat. Zmień lekarza .....

Brednie. 9m dziecko je mleko na żądanie, nie powinnaś jeszcze podmieniać tego na posiłki stałe. 3 posiłki stale plus mleko kiedy chce.
Owsianka mleczna nie liczy się jako mleko tylko jako posiłek.
Ona nie musi jeść normalnego obiadu na tym etapie.
Ona powiedziała, że owsianka, jogurt wszystko mi się wlicza jako posiłek mleczny i liczę to razem z mlekiem 🥲😐

Mleko (mm lub mamy) jest podstawą żywienia do roku. Nie można go zastępować posiłkami stałymi. Nabiału krowiego nie podajemy do 12 miesiąca. Po pierwsze nie jest dziecku potrzebny, bo wszystko co ma dobre mam z mm lub mleka mamy, po drugie do tego czasu mały organizm nie toleruje bmk. Dlatego nie macie alergii, ale macie dramat. Zmień lekarza .....
Przedzwonię w takim razie jeszcze do innego alergologa bo już nie chce mi się tak małej ciągać… Jestem zdziwiona bo wcale złych opinii ta lekarka nie miała :( Mleka krowiego jako takiego nie podaję. Jedynie do placków/naleśników - mleko krowie bez laktozy, a to je rzadko. Z nabiału to twarożki i jogurty a to myślałam, że mogę kupować normalne a nie jakieś niemleczne. Owsiankę robię mleczną, ale dla dzieci Bobovita porcja zbóż bez cukru, to tam jest mleko modyfikowane w składzie i to je na kolację.

Ostatnia edycja:
reklama
Ona powiedziała, że owsianka, jogurt wszystko mi się wlicza jako posiłek mleczny i liczę to razem z mlekiem 🥲😐
Nie, nie wlicza się, zupełnie nie.

Btw normalnie możesz podawać nabiał, sery, serki, to jakiś mit, że do 12m kazde dziecko nie toleruje bmk. Przy alergiach to przed roczkiem już są nawet proby prowokacji, więc jeżeli nie macie problemów po produktach mlecznych rmto spokojnie. Po prostu nie musi ich być dużo, bo wapń dziecko ma w mm.

Do góry