reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Podwyższona temperatura w trakcie dnia w nocy w normie

ibag0311

Zaangażowana w BB
Hej czy któras z Was miała taki przypadek?
Często mierzę mojej córce temperatura mamy termometr bezdotykowy którym z instrukcji czytając należy mierzyć na skroni oraz mamy też termometr do czoła. Mierząc tym na skroni córka często ma temperaturę 37,5 37,8 na skroniach. Z kolei mierzą z tym na czole ma 36,9 37, 37 i 2 maksymalnie. Z kolei gdy śpi na skroniach ma 36,8 a nawet mniej na czole to samo. Zauważyłam że to już trwa dłuższy czas w międzyczasie miała robione badania krwi jednak była wtedy około półtora dwa tygodnie po infekcji i miała jeszcze podwyższone limfocyty obniżona neutrofile. Konsultowałam to z lekarzem nie kazała już powtarzać badań powiedziała że prawdopodobnie mamy złe termometry. Zamówiłam właśnie dziś do ucha Browna i zobaczymy. Pod pachą też jej mierzę ale nie wiem też czy jej dobrze mierzę bo nie wiem dokładnie jak ona tam sobie trzyma ten termometr staram się go włożyć tak żeby go mocno ścisnęła i ona rozumie że musi chwilę z nim poprzebywać pod tą pachą No ale pod pachą No wychodzi ta temperatura w normie. Czy to może być tak że ona po prostu w trakcie dnia ma taką wyższą temperaturę no bo ogólnie jest bardzo żywiołowa biega skacze też jest dosyć nerwowa bo często płacze jak jej coś nie pomyśli dodam że ma prawie 2 latka. I tak wiem nie powinno się mierzyć na skroni ale ja po prostu czuję jak dotykam ręką że ty skoro nie ma No cieplejsze. Oczywiście wiem że powinnam iść do lekarza i chyba już po nowym roku pójdziemy. chciałam po prostu zapytać czy może któraś z mama miała taki przypadek dziecka że miała taką podwyższoną temperaturę fizjologicznie na przykład

reklama
Ja myślę, ze trochę przesadzasz. Po co tak ciągle mierzysz? Ma dobrą to ma dobrą i juz. Moj syn też ma wiecznie cieplepsze czoło i skronie, a temperaturę ma w normie.

Po dziecku też widać kiedy od tej temperatury jest zmęczone. Ja bym sobie darowala i mierzenie i bieganie z tym po lekarzach. Nic się nie dzieje.

Ja myślę, ze trochę przesadzasz. Po co tak ciągle mierzysz? Ma dobrą to ma dobrą i juz. Moj syn też ma wiecznie cieplepsze czoło i skronie, a temperaturę ma w normie.

Po dziecku też widać kiedy od tej temperatury jest zmęczone. Ja bym sobie darowala i mierzenie i bieganie z tym po lekarzach. Nic się nie dzieje.
Właśnie nie wiem chyba popadłam w jakąś obsesję po prostu się tak martwię i chyba to już się niezdrowe zrobiło 🥺 czyli przestać mierzyć pozostaje 😐

Moim zdaniem mierzenie termometrem elektronicznym na czole mija się z celem.
Jakby nie było - wiele czynników ma wpływ na taki pomiar.
Traktuj te elektroniczne jako pomiar przesiewowy. Ten do ucha także.

Nie wiem w jakim wieku jest córka - ale najlepiej mierzyć termometrem w odbycie. Pamiętając, że tam temperatura jest nieco wyższa i wynosi 37.1

Moim zdaniem mierzenie termometrem elektronicznym na czole mija się z celem.
Jakby nie było - wiele czynników ma wpływ na taki pomiar.
Traktuj te elektroniczne jako pomiar przesiewowy. Ten do ucha także.

Nie wiem w jakim wieku jest córka - ale najlepiej mierzyć termometrem w odbycie. Pamiętając, że tam temperatura jest nieco wyższa i wynosi 37.1
Córka ma 23 miesiące i właśnie w pupie nie daje sobie zmierzyć kiedyś się udawało jak była mniejsza a teraz płacze i krzyczy żeby jej nie wsadzać tam nic

Ten termomete do ucha jest wirygodny. Te do czola to jakas pomylka. Wystarczy, ze sie zgrzeje lub reke przylozy na chwile do glowy i juz pomiar zawyzony.
Widze w innych postach, ze corka ma ok. 2 lat. Pomiary ponizej 37 to norma dla dzieci.

Temp. w zależnosci od miejsca pomiaru będzie inna. Możesz poszukać zakresów norm i zobaczysz, że inny jest dla temp mierzonej np. pod paczą i tej w odbycie itd.
Nie każdy ma przepisowe 36,6 dla jednego standard to 36 a innego 37. Jeśli nie ma innych objawów to bym odpuściła mierzenie temp. bo można popaść w obłęd.
U mnie najbardziej sprawdza sie pomiar pod pachą.

W instrukcji mojego termometru jest podane, że mierzy się na prawej skroni, więc na czole nie mierze, bo taki wynik nijak się ma do instrukcji.

Poza tym, mam jedno dziecko, które ma zawsze ponad 37 st. (ani rodzeństwo, ani dalej w rodzinie nie ma takich osób). Robiłam badania crp oraz w kierunku chorób immunologicznych i nic nie wyszło, więc póki co wierzę w lekarskie "taka uroda". Chodzi już do szkoły, a "podwyższona" temp ma od urodzenia.

W instrukcji mojego termometru jest podane, że mierzy się na prawej skroni, więc na czole nie mierze, bo taki wynik nijak się ma do instrukcji.

Poza tym, mam jedno dziecko, które ma zawsze ponad 37 st. (ani rodzeństwo, ani dalej w rodzinie nie ma takich osób). Robiłam badania crp oraz w kierunku chorób immunologicznych i nic nie wyszło, więc póki co wierzę w lekarskie "taka uroda". Chodzi już do szkoły, a "podwyższona" temp ma od urodzenia.
Mam dwa różne termometry jeden do czoła drugi do skroni. A jaką ma temperaturę?

reklama
Mam dwa różne termometry jeden do czoła drugi do skroni. A jaką ma temperaturę?
Jeszcze z samego rana może być 36,9, ale koło południa to już raczej zawsze jest 37,5. Jak wychodzi 37,8 to też mnie to nie wzrusza, bo w chorobie gorączkuje od razu ponad 38,5 i wtedy zbijam lekiem p/gor.

Do góry