reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podwyższona prolaktyna u dwulatki

Marynia88

Moderator
Miasto
Piotrków Trybunalski
Hej, czy są tu rodzice u których dzieci badania wykazały zbyt wysokie stężenie prolaktyny? Bardzo ciężko w internecie znaleźć informacje o podwyższonej prolaktynie u małych dzieci więc pomyślałam że może tu znajdę kogoś kto przechodził przez to ze swoim dzieckiem. Endokrynolog do której jeździmy jest bardzo oszczędna w słowach i nie ukrywam że nastraszyła mnie...
Moja dwuletnia córka miała badania i wyszło że ma podwyższoną prolaktynę (wynik 28,3 normy do 26). Badania krwi powtarzamy w czerwcu i jeśli prolaktyna będzie dalej rosła to wiem że jest duże podejrzenie że to prolatynoma (guz prolaktynowy). Pytanie - co wtedy? Jak wygląda leczenie? No i nie ukrywam że potrzebuję poprostu "rozmowy" z rodzicem który wie co czuje bo był w podobnej sytuacji.

reklama
Nie chce dawac Ci falszywego spokoju i nadzieji ale prolaktyna u Twojej corecznik jest minimalnie podwyzszona, co moze byc spowodowane samym badaniem krwi. Kiedy jest takie podejrzenie badanie robi sie w 2 fazach, pierwsze pobranie by okreslic startową wartosc a drugie po okolo 20 minutach.

Na podstawie samych badan krwi nikt nie stwoerdza prolaktynomy. Potrzebne sa jeszcze badania obrazowe TK lub MRI. Sama prolaktyna moze podniesc sie w sytuacji stresowej. Nie ma co sie nakrecac chyba narazie, bo wynik niewiele przekracza norme.

Nie chce dawac Ci falszywego spokoju i nadzieji ale prolaktyna u Twojej corecznik jest minimalnie podwyzszona, co moze byc spowodowane samym badaniem krwi. Kiedy jest takie podejrzenie badanie robi sie w 2 fazach, pierwsze pobranie by okreslic startową wartosc a drugie po okolo 20 minutach.
Pani doktor mowiła że to może być spowodowane badaniem i zaleciła powtorzyć badanie w czerwcu. Nie wiem jak będzie to wyglądać. Wiem tylko tyle że jeśli prolaktyna będzie podwyższona to dostaniemy skierowanie do szpitala i tyle. Pisałam że Pani doktor nie jest zbyt rozmowna i dopiero w domu doczytałam że ten szpital to pewnie w celu rezonansu magnetycznego. Dlatego chciałam skontaktować się z rodzicami którzy mieli podobną sytuację.

Na podstawie samych badan krwi nikt nie stwoerdza prolaktynomy. Potrzebne sa jeszcze badania obrazowe TK lub MRI. Sama prolaktyna moze podniesc sie w sytuacji stresowej. Nie ma co sie nakrecac chyba narazie, bo wynik niewiele przekracza norme.
Ja się absolutnie nie nakręcam, poprostu lubię wiedzieć, myślę że jeśli wyniki (nie daj Boże) wyjdą źle to nie będę miała głowy na przyswajanie wiedzy dlatego działam teraz gdy mam zasiane tylko ziarnko niepewności i mogę tylko czekać na badania.

Ja się absolutnie nie nakręcam, poprostu lubię wiedzieć, myślę że jeśli wyniki (nie daj Boże) wyjdą źle to nie będę miała głowy na przyswajanie wiedzy dlatego działam teraz gdy mam zasiane tylko ziarnko niepewności i mogę tylko czekać na badania.

Rozumiem i dobrze, ze troche poczytalas i sie zainteresowalas. Bo bedziesz wiedziala juz o co pytac lekarzy.

Do góry