reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

''podwyzka'' najniższej krajowej dla osoby na L4.

Dmalw

Fanka BB :)
Hej,
Mam pytanie. Pracuję w budżetówce jestem na zwolnieniu. właśnie zapytałam koleżanki, czy będę musiała podpisać jakiś aneks w związku z podwyżką najniższej krajowej a ona mi odpowiedziała że musi się dowiedzieć bo jestem na zwolnieniu...
przecież nikt nie może dostawać mniej niż 2600 brutto więc co ma do tego moje zwolnienie?

reklama
Ja bylam na l4, obecnie jestem na macierzynskim. Juz ominela mnie jedna podwyżka placy minimalnej, jedna zwykla podwyzka, stazowe mi wskoczyło na 6 %, ale dalej jestem liczona z płacy jaka miala przed l4. I tak mi kadrowa to wyjasnila. Wszystkie podwyzki dostane dopiero jak wroce po macierzyńskim i przerobie 3 miesiące.

reklama
Ja bylam na l4, obecnie jestem na macierzynskim. Juz ominela mnie jedna podwyżka placy minimalnej, jedna zwykla podwyzka, stazowe mi wskoczyło na 6 %, ale dalej jestem liczona z płacy jaka miala przed l4. I tak mi kadrowa to wyjasnila. Wszystkie podwyzki dostane dopiero jak wroce po macierzyńskim i przerobie 3 miesiące.
Z ciekawości rozmawiałam z koleżanką która jest kaadrowa i powiedziała, ze moja pensja (podstawa) MUSI być podwyższona do 2600 brutto.
Uzasadnienie:
Wraz ze wzrostem minimalnego wynagrodzenia, wzrosła minimalna podstawa wymiaru zasiłku chorobowego (bez względu na wyliczana średnia , 12 miesięcy). Minimalne wynagrodzenie dla pełnego etatu w 2020 roku wynosi 2 600 zł. brutto i od tego będę miała liczone zasiłek chorobwy. Nie może on być niższy.
Ustawodawca poza wyliczeniem średniej z 12 miesięcy Przewiduje pewne minimum którym jest ta najniższą krajowa.

PS. Koleżanka też pracuję w budżetówce i już dostała aneks bo tez jest na najnizszej.

Czytam ustawę i jest napisane:

Podstawa wymiaru zasiłku chorobowego z tytułu pracy w pełnym wymiarze czasu pracy nie może być niższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% (emerytalne 9,76% + rentowe 1,50% + chorobowe 2,45%) tj. kwoty składek opłacanych przez ubezpieczonego, art. 45 ust. 1 ustawy zasiłkowej.

czyli skoro nie może być niższa niż najniższa krajowa to nieważne jaka kwota wychodzi na podstawie ostatnich 12 miesięcy, nie możesz dostać mniej niż 2600 brutto.
Ja to tak rozumiem i potwierdziły mi to trzy osoby, w tym znajoma która pracuje w zusie.
No i dodatkowo jasno na to wskazuje ustawa o zasiłkach artykuł 45 ust. 1 ustawy zasiłkowej ( jak wyżej).

Ostatnia edycja:
Z ciekawości rozmawiałam z koleżanką która jest kaadrowa i powiedziała, ze moja pensja (podstawa) MUSI być podwyższona do 2600 brutto.
Uzasadnienie:
Wraz ze wzrostem minimalnego wynagrodzenia, wzrosła minimalna podstawa wymiaru zasiłku chorobowego (bez względu na wyliczana średnia , 12 miesięcy). Minimalne wynagrodzenie dla pełnego etatu w 2020 roku wynosi 2 600 zł. brutto i od tego będę miała liczone zasiłek chorobwy. Nie może on być niższy.
Ustawodawca poza wyliczeniem średniej z 12 miesięcy Przewiduje pewne minimum którym jest ta najniższą krajowa.

PS. Koleżanka też pracuję w budżetówce i już dostała aneks bo tez jest na najnizszej.

Czytam ustawę i jest napisane:

Podstawa wymiaru zasiłku chorobowego z tytułu pracy w pełnym wymiarze czasu pracy nie może być niższa od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% (emerytalne 9,76% + rentowe 1,50% + chorobowe 2,45%) tj. kwoty składek opłacanych przez ubezpieczonego, art. 45 ust. 1 ustawy zasiłkowej.

czyli skoro nie może być niższa niż najniższa krajowa to nieważne jaka kwota wychodzi na podstawie ostatnich 12 miesięcy, nie możesz dostać mniej niż 2600 brutto.
Ja to tak rozumiem i potwierdziły mi to trzy osoby, w tym znajoma która pracuje w zusie.
No i dodatkowo jasno na to wskazuje ustawa o zasiłkach artykuł 45 ust. 1 ustawy zasiłkowej ( jak wyżej).
Ja też z budżetówki. Będę w pracy w czwartek to aż zapytam moją kadrową, ale tak mi mówiła no i tak caly czas mam liczone wszystko od tego co bylo przed l4. A jak juz pisalam podwyzki 2 były. No zobaczymy, ale dzięki za info przyda sie podczas rozmowy :D

Wiesz, ja też jestem bardzo ciekawa tej kwestii :)
we wtorek zadzwonię do zus-u aby uzyskać informacje ale tak jak mi tłumaczy koleżanka która pracuje w zus-ie, to podstawa wynagrodzenia chorobowego nie może być niższa niż obecnie obowiązująca minimalna krajowa (tak, nawet przy liczeniu średniej z 12 miesięcy) i dokładnie tak jest napisane w tej ustawie a przecież to ona jest najważniejsza.

koleżanka, tłumaczyłam i jeszcze że kiedyś było tak że trzeba było przepracować rok czasu aby podwyższyli do najniższej krajowej, teraz to się zmieniło.

i powiem ci szczerze że nie znalazłam Ani jednego artykułu, który mówi o tym że będę miała liczoną starą stawkę.
Nawet koleżanka wyżej @AleAle27 mówi że dostała podwyżke.

mi już chyba wystarczą te potwierdzenia które otrzymałam do tej pory, ale że uwielbiam mieć jasność sytuacji i wiedzieć z czego ona wynika dowiem się na 100% we wtorek bo będę dzwoniła do zus-u to dam znać :)

Ja też z budżetówki. Będę w pracy w czwartek to aż zapytam moją kadrową, ale tak mi mówiła no i tak caly czas mam liczone wszystko od tego co bylo przed l4. A jak juz pisalam podwyzki 2 były. No zobaczymy, ale dzięki za info przyda sie podczas rozmowy :D

Twój zasiłek zostanie podwyższony do kwoty 2243,54 zł (ZUS odliczy to 13,7%) Zgodnie z ustawą nie ma przesłanek do podwyższenia do 2600.

Wynagrodzenie zwiększy się oczywiście do 2600 ale to otrzymasz dopiero po powrocie do pracy.

Możesz wskazać ten zapis w ustawie gdzie ma przesłanek do podwyższenia świadczenia chorobowego do minimalnej krajowej?
Z góry dzięki[emoji106]

Kwota którą właśnie podałaś czyli 2243 jest pomniejszeniem 13,71 % właśnie od kwoty 2600.

Czytam w ustawie ten zapis o przeliczeniu
na nowo świadczenia chirobowego w sytuacji która właśnie opisujecie, że musi zaistnieć przerwa minimum 3 miesiące aby na nowo go przeliczyć. I to jest dla mnie jasne i zrozumiałe, tylko to mi się kłóci z artykułem 45 oraz zapisem o stosowaniu pewnego minimum przy obliczaniu świadczeń chorobowych ze średniej 12 miesięcy no i sytuacja znajomych które dostały aneksy na 2600 będąc już na zwolnieniu tak wiec... no :/

Dobra,jutro się dowiem na 100 procent z ZUSu i dam znać [emoji106] [emoji846]

Twój zasiłek zostanie podwyższony do kwoty 2243,54 zł (ZUS odliczy to 13,7%) Zgodnie z ustawą nie ma przesłanek do podwyższenia do 2600.

Wynagrodzenie zwiększy się oczywiście do 2600 ale to otrzymasz dopiero po powrocie do pracy.

Ostatnia edycja:
Dzwoniłam do ZUS który wypłaca moje świadczenie chorobowe i jak najbardziej będzie podniesione do minimalnej krajowej, gdyż podstawa na umowie nie może być niższa niż obecnie obowiązująca minimalna krajowa.
Absolutnie nie ma konieczności aby wracać do pracy, w celu ponownego wyliczenia świadczenia chorobowego.

Potwierdziła mi to także moja kadrowa.
Aneks będę podpisywać w styczniu.

Aktualizacja.
Znowu inna wersja... W nosie czekam na pensję i zobaczę.

Ostatnia edycja:
Dzwoniłam do ZUS który wypłaca moje świadczenie chorobowe i jak najbardziej będzie podniesione do minimalnej krajowej, gdyż podstawa na umowie nie może być niższa niż obecnie obowiązująca minimalna krajowa.
Absolutnie nie ma konieczności aby wracać do pracy, w celu ponownego wyliczenia świadczenia chorobowego.

Potwierdziła mi to także moja kadrowa.
Aneks będę podpisywać w styczniu.
No to super. Ciekawe czy ja będąc na macierzyńskim tez dostanę.

reklama
Do góry