reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podróżowanie w II trymestrze (25-26 tc)

DrzewkoSzczęścia

Początkująca w BB
Witam!;) Od pewnego czasu chodzi za mną chęć krótkiego wyjazdu (ok 4-5 dni) w jakieś ciekawe miejsce. Z racji, iż dolegliwości trapiące w I trymestrze minęły i czuję, że zaczęły powracać mi siły;) Razem z mężem myśleliśmy o wypadzie do Zakopanego, bardzo lubimy górskie klimaty i widoki. Z racji mojego stanu oczywiście odpuszczamy wspinaczki na wysokie szczyty, ewentualne wjazdy na Gubałówkę, Bukowy Wierch i tym podobne. Nie znamy zbyt Zakopanego i atrakcji jakie oferuje to miasto, dlatego stąd moje pytanie do Was czy ktoś był w ciąży i co poleca do zobaczenia? zwiedzenia? Nie chcieli byśmy jedynie się lenić przy pięknych widokach ale z racji na dzidziusia i inny klimat nie chcę, też przemęczać organizmu. Zastanawiamy się nad zwiedzeniem Doliny Chochołowskiej, niemniej jednak trasa ta mimo, że łagodna ma około 11km, Morskie Oko bodajże koło 18km. Dodam, że z racji, iż jestem od początku na zwolnieniu dotychczas nie miałam zbytnio wiele ruchu. Oczywiście pytałam lekarza o wyjazd i na teraźniejszy okres nie było przeciwskazań. Niemniej jednak naczytałam się na różnych forach, jak mamy pisały, iż dla kobiet w ciąży Zakopane nie jest wskazanym miejscem, większe ryzyko poronienia ze wzgledu na klimat i ciśnienie;( Czekam na wypowiedzi mam, które przerabiały temat.

reklama
Hmm to ja może napiszę tak: ja byłam w górach świętokrzyskiej i mało się nie przekrecilam przez skoki ciśnienia, ale wiele dziewczyn jeździ w góry i nic im nie jest. Warto pamiętać jak jesteś na L4 o możliwości kontroli ZUSu.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Oczywiście każdy organizm reaguje inaczej. Byłam w 5/6 miesiącu w Alpach, mąż na nartach ja towarzysko, wjeżdżałam codziennie kolejką na ponad 2000 metrów i tam z książką oraz spacerując spędzałam ponad pół dnia i nic mi nie było, czułam się świetnie. Myślę, że trzeba korzystać z ostatnich spokojnych chwil :-)

Ja też byłam w Zakopanem w początkach drugiego trymestru i nic mi się nie stało. W drugiej ciąży byłam w 5-6 tygodniu i po powrocie miałam dwa krwiaki. Ale nikt mi nie powiedział, że to od wyjazdu, chociaż drugi raz we wczesnej ciąży bym nie pojechała. Jednak drugi trymestr jest bezpieczniejszy niż pierwszy ,wiadomo, że nie będziesz się forsować. A jak się źle poczujesz możesz zawsze pójść tam do lekarza i wrócić do domu.
I zgadzam się z koleżanką - uważaj na ZUS. Ja na czas wyjazdu poszłam na urlop wypoczynkowy, by się tym nie martwić i nie mieć w razie czego kłopotów.

Hej ja nie byłam w ciszy będąc w Zakopanem ale ja osobiście bym nie pojechała dlaczego? ano bo żeby coś zwiedzać to trzeba duuuużo chodzić ( Morskie Oko ) a taki wielki wysiłek to już chyba nie wskazany jest. Poza tym różnie to bywa z różnica ciśnienia i tlenem. Mieliśmy zaplanowana wycieczkę w maju do Chorwacji a to będzie koniec I początek II trymestr u tylko że autobusem i już się boję jak to zniose...

Dzięki za odpowiedzi;) Jeszcze musimy to rozważyć z mężem, bo w sumie nie chcemy kilku dni spędzić tylko na Krupówkach;/ jak nie Zakopane to co byście polecały?? Tylko nie Kraków;) Jakoś nie mamy weny co i gdzie;)

Do góry