Witam, drogie mamy synek skończone 5 miesięcy od dłuższego czasu, jak leży na plecach to mocno podnosi główkę, dosyć długo już ją trzyma w powietrzu i praktycznie cały czas tak robi jakby się siłował. Nie sadzamy go, ani nie podciągamy jak tak robi , bo wiem że taka pozycja do siadu nie jest poprawna, ale sam tak kombinuje np. podciągając się za swoje spodnie. Czytałam, że dzieci tak robią i że to normalne bo tak trenują mięśnie brzucha, ale wczoraj spotkałam znajomą która mówiła, że jej żadna z dwóch córek tak nie robiła, pomimo że młodsza ma 7 miesięcy i jakiś tydzień temu sama usiadła z pozycji czworacznej. Więc, zaczęłam już się zastanawiać czy to normalne , że tak robi ?
reklama
Rozwiązanie
To normalne mój też tak robił odkąd skończył mniej...Witam, drogie mamy synek skończone 5 miesięcy od dłuższego czasu, jak leży na plecach to mocno podnosi główkę, dosyć długo już ją trzyma w powietrzu i praktycznie cały czas tak robi jakby się siłował. Nie sadzamy go, ani nie podciągamy jak tak robi , bo wiem że taka pozycja do siadu nie jest poprawna, ale sam tak kombinuje np. podciągając się za swoje spodnie. Czytałam, że dzieci tak robią i że to normalne bo tak trenują mięśnie brzucha, ale wczoraj spotkałam znajomą która mówiła, że jej żadna z dwóch córek tak nie robiła, pomimo że młodsza ma 7 miesięcy i jakiś tydzień temu sama usiadła z pozycji czworacznej. Więc, zaczęłam już się zastanawiać czy to normalne , że tak robi ?
89karola80
Fanka BB :)
Hej
Mój synek też od dłuższego czasu tak robi. Do tego tak prostuje/ napina nogi a ręce wzdłuż ciała. Z każdym dniem/tygodniem podnosi głowę coraz wyżej (głowa + plecki tak do łopatek) .
Też ma skończone 5 miesięcy (24 tygodni).
Mój synek też od dłuższego czasu tak robi. Do tego tak prostuje/ napina nogi a ręce wzdłuż ciała. Z każdym dniem/tygodniem podnosi głowę coraz wyżej (głowa + plecki tak do łopatek) .
Synek też tak robi już z dobry miesiąc jak nie więcej, też wydaje mi się że to normalne ale koleżanka sie zdziwiła więc mówię zapytamMoja córka ma 4 miesiące i tez tak robi to nic niepokojącego
Tak dokładnie tak samo robiHej 🖐
89karola80
Fanka BB :)
Nie przyszło mi na myśl, że coś może być nie tak Może dlatego, że rodzice i tesciowie mówili, że "próbuje siadać" Śmiać mi się chce jak synek tak się podnosi i obserwuje otoczenie dookołaTak dokładnie tak samo robi
Nie przyszło mi na myśl, że coś może być nie tak ☺ Może dlatego, że rodzice i tesciowie mówili, że "próbuje siadać" Śmiać mi się chce jak synek tak się podnosi i obserwuje otoczenie doo
O tak dokładnie u mnie mówią to samo hahahaha! Ale dziecko prawidłowo powinno usiąść z pozycji czworacznej albo bocznej a nie leżąc na plecach, tak mój jak tak robi to też wszystko obserwuje i wszystko dobrze widzi .
reklama
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
To raczej nie są próby siadania tylko taki etap rozwojowy, zawsze lepiej świat oglądać z innego poziomu łebka. Dziecko w zasadzie prawidłowo siada z pozycji bocznej z której robi podpór albo z pozycji czworaczej.Nie przyszło mi na myśl, że coś może być nie tak Może dlatego, że rodzice i tesciowie mówili, że "próbuje siadać" Śmiać mi się chce jak synek tak się podnosi i obserwuje otoczenie dookoła
To normalne mój też tak robił odkąd skończył mniej więcej 3-4 miesiące. Po prostu dziecko ćwiczy mięśnie, chce coś więcej zobaczyć. Mój np. dużo mocniej i częściej tak robił jak leżał w gondoli, więc miał ograniczone pole widzenia i pewnie mu się nudziło A jak będzie gotowy do usiądzie normalnie z pozycji do raczkowania (u mnie jak miał 6 i pół miesiaca, ale u każdego w innym momencie, po prostu jak będzie gotowy). Ja bym się tym na Twoim miejscu nie przejmowała.Witam, drogie mamy synek skończone 5 miesięcy od dłuższego czasu, jak leży na plecach to mocno podnosi główkę, dosyć długo już ją trzyma w powietrzu i praktycznie cały czas tak robi jakby się siłował. Nie sadzamy go, ani nie podciągamy jak tak robi , bo wiem że taka pozycja do siadu nie jest poprawna, ale sam tak kombinuje np. podciągając się za swoje spodnie. Czytałam, że dzieci tak robią i że to normalne bo tak trenują mięśnie brzucha, ale wczoraj spotkałam znajomą która mówiła, że jej żadna z dwóch córek tak nie robiła, pomimo że młodsza ma 7 miesięcy i jakiś tydzień temu sama usiadła z pozycji czworacznej. Więc, zaczęłam już się zastanawiać czy to normalne , że tak robi ?
reklama
Podziel się: