reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podejrzewam skazę białkową u mojego 8 tygodniowego synka..

Niestety czeka Cię dieta. Ja kochałam nabiał i nie potrafiłam z niego od tak zrezygnować...u mojego małego pierwsze zmiany na skórze pojawiły się w okolicach 4 miesiąca dopiero. Początkowo odstawiłam tylko mleko i moje przejście na dietę całkowicie eliminacyjną trwało 2 miesiące ( mogłam jeść chociaż jajka ). Jednocześnie po 6 miesiącu zaczęłam dawać latopic. Tak po ok 3 tygodniach skóra dużo się polepszyła nie wiem czy to za sprawą diety czy latopicu ( pewnie i to i to pomogło ). W tym czasie miał tak nasiloną alergie że bałam się nawet zjeść ćwiarteczke cukierka czekoladowego. Ale powiem Ci że da się żyć [emoji6] ( może dlatego że ja mogłam jeść jajka). Są różne mleka i jogurty zastępcze. Obecnie mały ma prawie 14 miesięcy, na śniadanie zjadłam płatki na mleku a przed chwilą serek [emoji3] opycham się nabiałem jak mogę a synio zdrowy jak ryba. Po roku praktycznie wyrósł z alergii, nadal się karmimy. Nawet przestaliśmy używać emolientów. Także w skrócie : jeśli możesz karmić piersią to spróbuj. Dla Ciebie to tylko kilka miesięcy pewnych wyrzeczeń a dla dziecka inwestycja w przyszłość ( kp dajesz mu nie tylko to co najlepsze teraz ale ma to również duże znaczenie w przyszłości ). Co do chudnięcia: nie wiem dla mnie to ciut dziwne ja u siebie tego nie zauważyłam. Przecież można jeść mięso, makarony, kasze, ziemniaki pieczywo ( nigdy nie spotkałam się z mlekiem w pieczywie czy to chleb czy bułka więc nie martw się )a to zdecydowanie bardziej kaloryczne niż nabiał. Do tego warzywa, owoce dostarczą odpowiednich witamin. Niczego wam brakować nie będzie na takiej diecie jeśli będziecie jeść odpowiednie produkty [emoji4] na mm nie koniecznie musi być lepiej. Mój w chwilach tej bardzo nasilonej alergii prawie spuchł po 3 łyżeczkach bebilonu pepti. Chciałam spróbować dodać do kaszki. Świństwo.

reklama
Teoretycznie nie powinno sie chudnac na tej diecie, ale u mnie samo kp powodowało ostry spadek wagi. Chyba taki organizm bo mam tendencję do chudnięcia. Dopoki jadlam jajka bylo ok a potem sucha bulka z szynka i calkiem stracilam apetyt. Moze gdybym nie musiala odciagac mleka (mała jadła tylkobpdciagane zagęszczone) to bylby czas zeby przygotowac jakies dobre posilki. Ale uwazam ze kazdy tydzień kp jest na wagę zlota, wiec warto sprobowac

Też przez jakiś czas kiedy nie było mnie przy małym musiałam odciągać mleko. Wiem że to nie łatwa robota [emoji6]

Byłam u lekarza i tak: ulewac może do 6 miesiąca, luźne stolce to norma przy karmieniu piersią, wysypka wygląda na alergiczna. No i mam faktycznie odstawiac nabiał. Dla mnie to krzyż pański bo nie lubię i unikam mięsa... Córkę karmiłam 8 miesięcy, tez miewala kolki i bóle brzuszka. Boje się ze tu polegnę szybciej jeśli chodzi o karmienie piersią... [emoji17]

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

Co do chudniecia - moja normalna waga, zanim zaszlam w pierwsza ciaze , to bylo jakies 47 kg (nie bylam chuda, po prostu jestem niewysoka ;) ) . Po 10 mcach karmienia, wazyalam 43 kg i wszyscy sie smiali, ze jestem "szkieletor" ;) , tesciowa wysylala mnie na badania krwi, by sprawdzic, czy nie mam anemii. Nic sie nie dzialo, wyniki byly swietne, po prostu kp tak moze wplywnac na nas. Aha, jadlam wszystko .

Do góry