reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Podejrzenie hipotrofii w 28 tc. - czy dziecko może „nadrobić”?

Patka33

Początkująca w BB
Cześć dziewczyny,
Obecnie jestem w 28 tc i na wczorajszym USG wyszło, że moje dziecko (chłopiec) waży 960 gram i lekarz podejrzewa u mnie hipotrofie. Wagę dziecka „zaniża” obwód brzuszka - 20.7 cm, reszta pomiarów w normie.

Nie mam cukrzycy, ani nadciśnienia (wręcz przeciwnie ciśnienie stosunkowo niskie), mam dobre przepływy. Od 13 tyg biorę ACARD. Mój lekarz prowadzący dopatruje się przyczyny spowolnienia wzrastania dziecka w mojej diecie (wczesne kolacje i późne śniadania, długie przerwy między posiłkami, mało mięsa, brak najadania „do syta”). Wszystko to wynika z zaburzeń odżywiania, z którymi mierzyłam się jeszcze przed ciążą. Za złą dieta przemawiają tez wyniki morfologii i niedobory żelaza, został mi przepisany Tardyferon.

Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia w kwestii niskiej wagi Waszych maluszków i o to, czy Wasze maleństwa „nadrobiły” wagi i „wskoczyły” na wyższe centyle? Czy jest nadzieja, że dzięki zmianie nawyków żywieniowych uda mi się „podtuczyć” maluszka? Poza tym lekarz zalecił mi oszczędzanie się i leżenie na lewym/prawym boku, aby wzmacniać łożysko… Co jeszcze mogłybyście doradzić mi, aby lepiej zadbać o odżywienie mojego maleństwa?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam :)

reklama
Niestety niedobory witamin i ogólnie niedożywienie wpływają niestety na rozwój hipotrofii.
Z racji tego, że piszesz, że nie do końca dobrze się odżywiasz, to ja bym się skupiła na tym.
Może warto skorzystać z pomocy dietetyka, który pomógłby Ci ogarnąć dietę?

A jak wychodzą w badaniu USG przepływy w łożysku? Sprawdzał Ci je lekarz? Jak z ilością płynu owodniowego?

28tc czyli 28+ czy 27+?

I nie, waga nie zależy aż tak od Twojej diety. Dziecko ciągnie od Ciebie to, co potrzebuje. Prędzej Ty bys miala anemię gdyby faktycznie były niedobory.
Wczoraj 28+2

Jestem na granicy anemii (hemoglobina 11,1). Na co w takim wypadku powinnam zwrócić uwagę?

Niestety niedobory witamin i ogólnie niedożywienie wpływają niestety na rozwój hipotrofii.
Z racji tego, że piszesz, że nie do końca dobrze się odżywiasz, to ja bym się skupiła na tym.
Może warto skorzystać z pomocy dietetyka, który pomógłby Ci ogarnąć dietę?

A jak wychodzą w badaniu USG przepływy w łożysku? Sprawdzał Ci je lekarz? Jak z ilością płynu owodniowego?
Już skonsultowałam się z dietetykiem i lekarz też tak sugerował, że powinnam zacząć od diety, jedzenia częściej i lepiej zbilansowanej diety. Przepływy i płyn owodniowy w porządku.

Wczoraj 28+2

Jestem na granicy anemii (hemoglobina 11,1). Na co w takim wypadku powinnam zwrócić uwagę?
Tak szczerze to ja wiem czy to tak mało? Piszą, że dziecko powinno mieć w 28tc ok. 1kg. Dodając bład pomiaru na USG to nie wiem czy jest w tym momencie powód do stwierdzania hipotrofii.

Ja bym skonsultowala z innym lekarzem. A anemię z dietetykiem, ewentualnie ginekologa zapytać o żelazo.

Tak szczerze to ja wiem czy to tak mało? Piszą, że dziecko powinno mieć w 28tc ok. 1kg. Dodając bład pomiaru na USG to nie wiem czy jest w tym momencie powód do stwierdzania hipotrofii.

Ja bym skonsultowala z innym lekarzem. A anemię z dietetykiem, ewentualnie ginekologa zapytać o żelazo.
Zdaniem mojego lekarza prowadzącego to okolice 5 centyla, za dwa tygodnie mam wizytę i dopiero ma potwierdzić lub wykluczyć hipotrofie.

Właśnie zastanawia mnie czy są tu szanse na błąd pomiaru i już myślałam o wykonaniu badania u innego lekarza, ale czytałam tu wiele wpisów dziewczyn, które to odradzały i polecały „trzymanie się” jednego lekarza.

A pomiar brzucha na który tc wskazuje?
25+2

reklama
Zdaniem mojego lekarza prowadzącego to okolice 5 centyla, za dwa tygodnie mam wizytę i dopiero ma potwierdzić lub wykluczyć hipotrofie.

Właśnie zastanawia mnie czy są tu szanse na błąd pomiaru i już myślałam o wykonaniu badania u innego lekarza, ale czytałam tu wiele wpisów dziewczyn, które to odradzały i polecały „trzymanie się” jednego lekarza.

25+2
Ja bym poszla do innego lekarza zobaczyć.

Do góry