reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podcięcie wędzidełka

Avirips

Zaciekawiona BB
Czy po podcięciu wędzidełka robiliście jakieś masaże? U mojego synka w wieku 6 tygodni zalecono podcięcie wędzidełka - bardzo cmoka przy jedzeniu i zalecono przez logopedę masowanie przed i po zabiegu czy też tak Wam kazali? Jakoś mnie przeraża, że to się będzie goić, a ja będę mu tam palcem masować 🤔😃.

reklama
Czy po podcięciu wędzidełka robiliście jakieś masaże? U mojego synka w wieku 6 tygodni zalecono podcięcie wędzidełka - bardzo cmoka przy jedzeniu i zalecono przez logopedę masowanie przed i po zabiegu czy też tak Wam kazali? Jakoś mnie przeraża, że to się będzie goić, a ja będę mu tam palcem masować 🤔😃.

To się goi od razu.
Teraz zalecają masować.
Jak podcinałam w 2014 roku to wtedy np nie było takich zaleceń

Jestem logopedą, wiem że to może być przerażające, ale trzeba masować, żeby się nie zrosło i nie było trzeba 2 raz podcinać.

Tak, zdecydowanie masować, to wcale nie takie straszne jak się wydaje:) i myślę że lepiej podciąć jak najszybciej. Ja podcinałam córce w wieku 3 lat i powiem Ci, że gdybym wiedziała wcześniej to zrobiłabym to jak najszybciej.

reklama
Jestem logopedą, wiem że to może być przerażające, ale trzeba masować, żeby się nie zrosło i nie było trzeba 2 raz podcinać.
Hmmm… jasne rozumiem 🙂. W takim razie, korzystając z okazji, że jesteś logopedą, proszę o odpowiedź, czy Twoim zdaniem, nawet jeżeli nasza logopeda błędnie oceniła poziom skrócenia jako "3" (a np. może ten stopień w rzeczywistości jest mniejszy) to czy istnieje jakiekolwiek realne zagrożenie, że podcięcie zaszkodzi dziecku np. w przyszłości? Chodzi mi o to, że jeżeli trafiłam na kiepską logopedę, która dokonała błędnej oceny to nie chciałabym decyzją o podcięciu zrobić dziecku krzywdę. Oczywiście dla pewności wybiorę się jeszcze do jednego specjalisty ☺️. Powstała u mnie niepewność ponieważ w pierwszych tygodniach życia ocenili wędzidełko, że jest prawidłowe.

Do góry