reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Płód poprzecznie ułożony

Pati7

Początkująca w BB
Hej dziewczyny, dziś byłam na usg i lekarz powiedział że dziecko jest ułożone poprzecznie. 29 Tc. Czy orientujecie się czy to zagraża w jakimś stopniu dziecku?

reklama
Dziękuję, lekarz powiedział że jeszcze jest czas i może się przekręcić ale wyczytałam że może się zdarzyć że okręci się pępowiną. Trochę się zaniepokoilam.

Dziecko milion razy się okręca i odkręca pępowiną w brzuchu. Spokojnie.
Dokładnie to samo mowil mi lekarz. Ze dziecko może się 100 razy obkrecic i odkręcić ;) Zwłaszcza jak ma dużo miejsca im mniej tym gorzej ale też się zdarza.
No i ciężej bo pempowina jest pokryta taka galaretka i sztywna no ale wiadomo różnie bywa.Lekarze nie mowia mamom że bobas jest owiniety *jak widzą na usg,chyba że pod koniec i coś poważnego:)

Hej dziewczyny, dziś byłam na usg i lekarz powiedział że dziecko jest ułożone poprzecznie. 29 Tc. Czy orientujecie się czy to zagraża w jakimś stopniu dziecku?
Nie. Nie zagraża w niczym. W 29 tc dziecko ma jeszcze dużo miejsca i może leżeć w pionie (pośladkowo) poziomie (poprzecznie) czy głowką w dół... a może te pozycje sobie zmieniać. Do 36tc teoretycznie powinien ustawić się do góry nogami. Teoretycznie. W praktyce dzieci potrafią obrócić się nawet na kilka chwil (jakkolwiek chwilą może być kilka dni czy godzin) przed porodem. Oczywiście bywają przypadki że dziecko ma w nosie prawo grawitacji i się nie obróci. I jak w ułożeniu pośladkowym można ryzykować poród SN to jednak zazwyczaj każde ułożenie poza główkowym jest wslazaniem do CC a póki co POCIESZE Cię że w tej pozycji dziecko nie uciska tak na przeponę (co nie powoduje kłopotów z oddychaniem czy bezdechem sennym) ani nie naciska na kanał rodny... co jest mało przyjemne. :)

reklama
Do góry