reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Płaskostopie

ola652

Mamusia Adrianka!
Witam mamy,

czy może któreś dziecko cierpi na ta przypadłość, bo ostatnio stwierdziliśmy z mężem ze mały ma płaskostopie i lekarz to potwierdził ale nic nam nie powiedział tylko wysłał na badana krwi żeby stwierdzić zawartość Wit d we krwi czy są niedobory, z tego co sie dowiedziałam to u Danii podają wit D do dorosłości, czy może wasze maluchy chodziły gdzieś na zajęcia korekcyjne, jak to wyglądało i czy dało się odwrócić ten proces,widzialm na allego takie wkladki ortopedyczne ale czy sa one wystarczająco dobre bo wybór mały a i cena jakaś taka niska, może któraś mama coś podpowie

pozdrawiam Ola.

reklama
Ola moja corka ma stopy- płasko-koślawe ichodzi w specjalnych wkladkach,robione na zamównienie.prócz tego nosi buty nad kostkę.
ale same wkładki nie pomoga trzeba ćwiczyć z dziekciem: podnoszenie nóżkami chusteczki, woreczka,turlanie nóżką np.butelki,kosi kosi nóżkami.chodzenie na paluszkach.
ale widzę,że masz 3 latka,więc nie chętnie pewnie będzie ćwiczył.możesz spróbować.

Witam

Moja córka Oliwia (4,5 roku) po bilansie 4-latka ma stwierdzone stopy płasko-koślawe, byliśmy u ortopedy i potwierdził diagnozę zalecił wkładki robione na zamówienie i ćwiczyć jak najwięcej (chodzenie na palcach, na piętach, rowerek, podnoszenie chusteczki lub woreczków z grochem) no i przymierzamy się do zakupu butów tzn. profilaktycznych do przedszkola. Oliwia ćwiczy choć są bunty ale po rozmowie że to dla jej dobra dalej ćwiczy.

lilou83
a jakie macie buty?? a czy wkładki też zakładacie do tych butów?? nam ortopeda kazał wkładki nosić do przedszkola, na spacery a w domu żeby córka ćwiczyła i chodziła bez kapci żeby nóżki nie rozleniwiły się. Jakie Wy macie zalecenia??

daga jak czytałam twojego posta,to tak jakbym czytala o mojej corce.
my nosimy wkładki po domu. kiedyś się przymierzałam do kupna tych butów "memo"- czy jakoś tak..ale jak pytałam lekarza to powiedzial,że obojętne to jest jakie nosi- tzn.profilaktyczne,ale nie muszą być najdroższe. za swoje placę ok.120zł i są nad kostkę(te memo czy nemo są o drugie tyle droższe)
moja zbytnio ćwiczyć nie chce...
czyli twoja córa po domu chodzi boso?
teraz zima idzie,więc większość czasu spędzamy w domu,wiec chodzi pól dnia we wkładkach a pół dnia w skarpetach

daga myślisz,ze to przed niedobór witaminy D??
mnie sie wydaje,że jednak to się dziedziczy w genach... a poza tym 80% przypadkow jest do uratowania,jeśli się o to dba. do 10 roku życia powinno być już w miarę ok:-)

Może i Was troszkę pocieszę...:-D
Otóż na bilansie 4 latka pani doktor zjechała mnie,że dziecko ma takie koślawe nogi i do tego płaskostopie.Ja oczywiście zryczana bo przecież o własne dziecko dbam a ona mi z takim atakiem wyjechała:szok: Szybciutko zaczęłam szukać porządnego ortopedy w Łodzi bo w moim mieście nie ma odpowiednich lekarzy. No i pan doktor obejrzawszy Przemka stwierdził,że... owszem jest płaskostopie, koślawe kolana(tzn.X) ale wszystko jest w granicach normy wiekowej. Do 6 roku życia kościec dziecka się kształtuje więc nie od razu trzeba panikować tylko obserwować.Jeśli dziecko współpracuje to można ćwiczyć.Ale raczej próbować robić to w formie zabawy.Zalecenia to bieganie, dużo jazdy na rowerze, siadanie po turecku i nie daj Boże siadać z nogami na zewnątrz bo to z wiekiem się utrwala:-( Tak jak pisały moje poprzedniczki łapanie paluszkami woreczka z grochem ale też jeżdżenie nogą po butelce, chodzenie na palcach.
Obserwując znajomych i rodzinę to ja jednak uważam,że płaskostopia występują dziedzicznie w bardzo dużym stopniu.Jednak dopilnowane nóżki naszych brzdąców mogą nabrać prawidłowego wyglądu.Potrzeba tylko czasu i cierpliwości.:-)

lilou83 nemo są najtańsze z tych butków, aurelki i memo to koszt 150 zł wzwyż. Jeszcze wynalazłam dawid.net. Już sama nie wiem co robić z tymi butami, bo same wkładki chyba nie starczą, lepiej żeby była wkładka i wysoki zapiętek żeby porządnie trzymał nóżkę.

Moja ćwiczy w formie zabawy, ja albo mąż także wtedy jest chętna, ale są dni kiedy ma focha i nie. Do tej pory walczyłam z kapciami ale ortopeda mówił żeby w przedszkolu i na spacerach była we wkładkach a w domu już bez kapci, żeby nogi trochę odpoczęły. Chodzi w skarpetach albo w rajstopach
Co do witaminy d to Oliwia miała ją odstawioną jeszcze za czasów niemowlaka bo stwierdzono u niej zwapnienie na nerce. Teraz jest już ok. Podaje moim dziewczynom tran o smaku owocowym.
Mój mąż za dzieciaka miał płaskostopie i chodził non stop we wkładkach przez pół roku i wyprostował się z nóżkami.

W ogóle to my już byliśmy u dwóch lekarzy, pierwszy kazał kupić wkładki ale takie w sklepie medycznym i ćwiczyć ale ja po tej wizycie nie czułam się pewnie i poszliśmy do kolejnego oczywiście wizyty prywatne i ten drugi dopiero kazał nam zrobić wkładki na wymiar. No i ćwiczenia, powiedział że to nie będzie od razu widoczna poprawa trzeba czasu.

Mam jeszcze prawie 2-letniego bąbla i mała nie chce chodzić w kapciach nawet rajstop czy skarpetek nie ubierze, w domu lata na bosaka, pytałam się ortopedy co robić a on nic niech tak chodzi i nie przejmować się.

Witam mamy,

czy może któreś dziecko cierpi na ta przypadłość, bo ostatnio stwierdziliśmy z mężem ze mały ma płaskostopie i lekarz to potwierdził ale nic nam nie powiedział tylko wysłał na badana krwi żeby stwierdzić zawartość Wit d we krwi czy są niedobory, z tego co sie dowiedziałam to u Danii podają wit D do dorosłości, czy może wasze maluchy chodziły gdzieś na zajęcia korekcyjne, jak to wyglądało i czy dało się odwrócić ten proces,widzialm na allego takie wkladki ortopedyczne ale czy sa one wystarczająco dobre bo wybór mały a i cena jakaś taka niska, może któraś mama coś podpowie

pozdrawiam Ola.
twoje dziecko jeśli ma płaskostopie to jest to jeszcze fizjologią. Możesz dbać o jego prawidłowe chodzenie, siadania itp, ale nie ma konieczności w tym wieku rehabilitacji czy wkładek ortopedycznych. Kupuj ogólnodostępne, zdrowe buciki. Płaskostopie w fizjologi może występować do około 5 roku życia.

dzięki wam dziewczyny, teraz czekamy na wyniki badan i zapewne na skierowanie do ortopedy mały nie ma koślawych nóżek tylko płaskostopie(tata miał i ja tez w lekkim stopniu) ale to wygląda fatalnie jak by mu kość do środka uciekała, mam nadzieje ze trafimy na kompetentnego ortopedę bo niestety duny to głąby :dry: sorki za wyraz ale taki jest fakt tak wiec poproszę mamę żeby w sklepie ortopedycznym kupiła mi porządne wkładki bo nie mam możliwości zakupu na zamówienie i będziemy czekać na lekarza jeszcze raz dzięki pozdrawiam i zaczynamy ćwiczyć od jutro:-):-)

reklama
ola ale jak pójdziesz do ortopedy i jeśli będzie konieczność to sam da Ci skierowanie do punktu gdzie się robi wkladki na miarę.nie mozna ich kupić w sklepie.kladziesz dziecka stópke na taki szkle i od spodu robi jakby ksero stópki i na tej podstawie robią wkladki.
ja czekałam 3 tygodnie na wkladki dla córki.

daga mi ortopeda powiedzial,że najważniejsze w butach jest to by były wysokie czyli mialy wysoki zapiętek.

Do góry