reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Planujemy wyjazd do Irlandii/Od czego zacząc w Irlandii

Ewelins dzięki za tak długa i wyczerpującą wiadomość ;)

Wynajmujemy mieszkanie w NH. Ja jestem spoza Krakowa, mój krakus z czystej krwi :) Wybieramy się do Waterford. Myślę, że moj kiedyś pomyśli o stolicy. Większe możliowśći co do pracy, z kosztami już gorzej. Może będzie się to kalkulować. . Na 2 lata na pewno Waterford. Może uda się w tym czasie zaklimatyzować :)

Wyjechaliście tak na stałe czy zarobkowo na jakiś czas?

Co do pps to mój będzie miał list i rachunki taty więc pewnie napiszę odrecznie pismo że mieszka u niego. Jeśli chodzi o nasz pps, mój i synka to bedziemy mieć już wynajęte mieszkanie więc powinno być łatwiej :)

ta karta EKUZ jest na 6 miesięcy, i jest ona na wyjazd służbowy lub turystyczny. I pewnie gdyby coś się stało to nie obejmie bo mieszkam na stałe w Irlandii.

Co do wizyt u lekarzy to pytałam w Warcie o ubezpieczenie na wypadek NW i kosztów leczenia. Na 60 dni mnie i synkowi wyliczyli 257 zł. narzeczonemu 350 zł bo koszta są większe bo bedzie chodził do pracy więc więcej zagrożeń z tym związanych. Myślę, ze po tych 60 dniach będe przedłużać, moja mama w Polsce.

Co do małżeństwa to dopiero za rok pomyślimy. Teraz jakoś wszystko ważniejsze od ślubu ;)
Tak tak wiemy, chcemy nasze i dziecka akty przetłumaczyć plus świadectwa. z ośrodka pomocy społecznej wyciągnę zaświadczenie, że ne pobieram żadnych świadczeń i dla świetego spokoju też przetłumaczę.

O opiece medycznej tez sporo się naczytałam na różnych forach.

A jeśli chodzi o leki to można spokojnie przewozić syropy na kaszel, gorączkę itp.

reklama
Oo a który rejon NH? My wynajmowaliśmy naprzeciwko Aqua Parku. Dużo znajomych mamy z NH

Czy na stale to nie wiem. W sumie w irl bardziej podoba mi się podejście ludzi do życia i ich życzliwość w stosunku do innych. Oczywiście nie wszyscy i nie wszędzie ale na pewno bardziej niż w PL
Oczywiście ze wolała bym mieszkać w swoim kraju tylko żałuję że zarobki na to nie pozwalają i ceny w stosunku do zarobków I nie wyrzekłam się tego ze jestem Polką oczywiście

To jest tak ze wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

Twój mąż prace znajdzie na pewno. I to nieźle płatna.
U nas początki ciężkie. Ale pocieszam się ze nie zawsze tak będzie

Witaj

Pewnie, że zawsze tak nie będzie. Początki są trudne, nawet czasem bardzo, ale robimy to dla siebie i swojej rodziny więc kto jak nie my ;)
My na os. Kościuszkowskim ( w tym molochu) ale rezygnujemy z wynajem jak mój narzeczony wyjedzie. Ja z małym zamieszkam w moim domu rodzinnym, na czas dopóki nie dojedziemy do niego do Irlandii.

jakim przewoźnikiem przewoziłaś bagaże? Kurierem czy tylko walizki samolotem? I z jakich linii lotniczych korzystacie? Jak patrze na koniec lipca to głowa boli, powroty z ŚDM i same bilety po 950 zł są. SZOK!

Hej hej,

Też chwile mieszkalam z rodzicami ;-)

Transportowalam rzeczy przewoznikiem. Szukałam tutaj clicktrans.pl tu sa licytacje kto da lepsza oferte i sobie wybierasz ;)
Wysylalam prawie wszystko zeby nie musiec tutaj na miejscu wszystkiego kupowac , bo to bylby spoory wydatek i dobrze zrobilam. :)) Wyszlo jakies 16 ikeowskich pudel ;)

Noo bilety w wakacje sa makabryczne. Sama teraz w czerwcu chce przyleciec do PL i nic taniego juz sie nie znajdzie :/

Witaj

Mam namiary na jednego przewoźnika, znajoma mamy z pracy korzystała parę lat temu z ich usług - supermessenger. Maja np do 10 kg za 20 E, kolejne następne kg 1,2 E. lub od 100-300 kg tez za 1,2E. i chyba z tej możliwości będziemy chcieli skorzystać. w prawdzie nie planuję aż tyle zabierać ale pewnie się uzbiera, a lepiej tak wyjdzie niż walizki które kosztują w miesiącu lipcu 20 kg za 192 zł. Plus taki, że nie trzeba tego dźwigać ;)

To drogo !!!!!! Bo np. Żabex ma 1€ za kg!!!! Przeplacicie. Jak chcesz to dam ci namiary. Przewozi mi dodatkowe paczki z Wieliczki i wszystko gitara. A jak będziesz u rodziców to gdzie oni mieszkają? Nooo teraz jak będę lecieć do PL to nie biorę bagazow tylkoŻabexem właśnie

Mieszkam 25 km od NH w stronę Sandomierza, droga 79 krajówka.
Właśnie nie wiem jak to zrobić...No bo część bagaży muszę wysłać przed 8 czerwca tak żeby dojechało przed moim. Typu pościel, ręczniki to wszystko na start co jest potrzebne dla jednej osoby. Resztę planowałam wysłać początkiem lipca. hmm no ale skoro są wysyłki ponad 100 kg to muszę wysłać wszystko razem. Z odebraniem bagażu nie było by problemu, bo poszło by na adres teścia, więc spoko. Na czerwiec jest wykupiony bagaż bo chcielibyśmy zabrać jakieś mięso ;) Jak przyjedzie po nas w lipcu to nie planuję wykupywać aż 2 bagaży tylko posłać kurierem ( to 400zł za 40 kg- w tym ok. 8 kg odejdzie na wagę walizki).

Wpisuję Żabex i nic mi nie wyskakuje.

reklama
Do góry