reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwszy kubek dla niemowlęcia

SleepingBeauty

Fanka BB :)
Cześć :)
Chciałabym prosić Was o poradę.
Otóż, moje dziecko ma 5 miesięcy i myślę o kubeczku dla niego. Wkrótce będę podawać mu soczki (wciąż karmię piersią) i chciałabym, żeby nie przyzwyczajał się do butelki, bo wiem że później mogą być problemy z oduczeniem od butli. Myślę o czymś typu kubek Doidy. Sama nie wiem co byłoby dobre, żeby w tym kubku pił i soki i mleko modyfikowane. Możecie polecić mi naprawdę fajne kubki, dla 5 miesięcznego dziecka ? :)

reklama
U nas Doidy się nie sprawdził. Podobnie jak 360° i kilka innych niekapkow. Za to bidon z rurką bboxa zrobił furorę, korzystamy do dziś (1,5 r, dziecko pije dużo - kiedy ma ochotę, nie tylko kiedy podane) a w międzyczasie nie było problemów z nauką picia z normalnego kubeczka.
P. S. Soczków nie pilismy i nie pijemy. Woda, woda, woda. Później herbatka do drugiego śniadania. Ew kompoty, a owoce wczesniej w postaci musow, później w kawałkach.

Hm, w takim razie będę musiała się zastanowić.. O tym bbox też czytałam, ale jakoś do tej rurki nie jestem przekonana, nie wiem eh : /
B.box jest dość drogi, są też tańsze wersje chyba z Canpola lub Aventu, chociaż sama mam b.boxa i bardzo sobie chwalę, mała chętnie pije, tylko w myciu upierdliwy, nie wiem czy da się pić z niego mleko, bo my na butli. Doidy cup jest tańszy i wcześniej czy później się przyda, warto i tak mieć do nauki picia z otwartego kubka.
A i picie z rurki pediatrzy chwała, jest dużo lepsze niż np. z niekapkow bo angażuje mięśnie twarzy i nie powodu wad zgryzu.

B.box jest dość drogi, są też tańsze wersje chyba z Canpola lub Aventu, chociaż sama mam b.boxa i bardzo sobie chwalę, mała chętnie pije, tylko w myciu upierdliwy, nie wiem czy da się pić z niego mleko, bo my na butli. Doidy cup jest tańszy i wcześniej czy później się przyda, warto i tak mieć do nauki picia z otwartego kubka.
A i picie z rurki pediatrzy chwała, jest dużo lepsze niż np. z niekapkow bo angażuje mięśnie twarzy i nie powodu wad zgryzu.
To z czego późnej mleko podawać, żeby nie z butli :frown:

Mój Synek od początku antyflaszkowy i antysmoczkowy. Jak skończył 6 miesięcy to zaczęlam powoli podawać mu wodę (był jeszcze na piersi) Próbowałam kubek doidy ,ale się nie sprawdził tak jak i kubek 360. Ale za to kupiłam mu bidonik z rurką z Munchkin (baardzo podobny do bboxa) i pije z niego i wodę i mm bez żadnych problemów :)

To z czego późnej mleko podawać, żeby nie z butli :frown:
Sama nie wiem, czy z b.boxa można mleko bo jego jest ciężko domyc, trzeba specjalny wyciorek kupić. Chociaż @Michalina1993 podaje z bidonu, więc czemu nie? U nas córka na butelce zasypia więc chwilowo nie próbuje jej nawet z mlekiem przestawiać na kubeczek, nie mówiąc już o nocnym jedzeniu na śpiocha.

reklama
reklama
Do góry