reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze zabki, stanie i chodzenie

Aniaanka

Fanka BB :)
Moj synek w przyszlym tygodniu konczy 11 miesiecy. Ma dwa zabki na dole i gorne jedynki. Chcialam zapytac kiedy trzeba zaczac pielegnowac zabki bo narazie chyba jeszcze nie? I mam inne pytanie. W zeszly poniedzialek syn stanal pierwszy raz trzymajac sie brzegu lozka i teraz staje bez przerwy. Mam lozko turystyczne, na gorze jest metal za ktory lapie, oczywiscie za kazdym razem go trzymam zeby nie uderzyl sie ani nie upadl. I tak bez przerwy co chwile. Jak go postawilam przy lozku ze szczebelkami to chwycil sie szczebelkow ale ciezko zapobiec by nie uderzal w nie glowa. Powinno sie kupic kojec ze szczebelkami, czy w jaki sposob powinien sie uczyc stac? I czy to juz jest moment na obnizenie lozka na sam dol? I ile czasu mija od stania do chodzenia?

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
Moje dziecko zaczęło stać i chodzić przy meblach na 7 miesięcy. I najlepsze, że nie potrafiła wtedy siadać, tego nauczyła się później. chodziła sama na 11. Nigdy jej nie pomagałam. Etap przewracania trzeba wytrzymać, łóżeczko powinno być już dawno obniżone, a jak wstaje to wcale nie rozumiem pytania.
Zęby od pierwszego myłam szczoteczka.
Niestety fizjoterapeuta kazał nie pozwalać dziecku - choćby siłą przetrzymywać, by tak nie robiło. Bo wątpię, że dziecko siada z pozycji czworaczej - a pewnie się podciąga do siadania z leżenia (a tu zapewne wzmożone napięcie obręczy mięśniowej wymagające rehabilitacji - mało który pediatra zwraca na to uwagę).
Mam nadzieję, że mimo wszystko problemów z kręgosłupem Wasze dzieci nie będą miały.

reklama
Moje dziecko zaczęło stać i chodzić przy meblach na 7 miesięcy. I najlepsze, że nie potrafiła wtedy siadać, tego nauczyła się później. chodziła sama na 11. Nigdy jej nie pomagałam. Etap przewracania trzeba wytrzymać, łóżeczko powinno być już dawno obniżone, a jak wstaje to wcale nie rozumiem pytania.
Zęby od pierwszego myłam szczoteczka.

Rozwiązanie
Do góry