reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Czarodziejko współczuję i trzymam kciuki za dobre wyniki i szybki powrót do zdrowia malutkiego;-)
A u nas też pewne kłopoty:-( Tydzień temu u mnie zaczęły się problemy z żołądkiem, coś w rodzaju biegunki i niestety u Wiktorka też zauważyłam biegunkę:-( W minioną niedzielę (notabene w dzień jego chcrzcin) zrobił aż 3 kupki i to strasznie rzadkie z śluzem, podałam mu więc Smectę. Jak go zatkało tak trzymało do środy, podałam mu czopek glicerynowy bo męczył się, gazowało go, po tym zrobił w czwartek dwie brzydkie nadal kupki:-( Mnie nadal czyściło więc w środę poszłam do lekarza, okazało się że chyba jakis wirus żołądkowy:baffled: Zażywam Enterol i smectę. Wiktor dziś odpukac nie zrobił żadnej kupki. Dziś z kolei poszliśmy z Wiktorkiem do lekarza bo miał mieć szczepienie pierwsze Infarixem. Oczywiście nie był szczepiony przez te kupy, i oprócz tego kolejne mam zmartwienie bo okazało się że w przeciągu minionych 4 tygodni mały owszem przybył 2cm na długość klatka 2,5cm główka 1,5cm ale przybrał tylko 240gram:szok: Nie wiem jak to się stało bo synek ssie co 3 godzinki, i to nie raz po 40 minut. Jedynie tak zaczęłam mysleć że może nie ssie on efektywnie, bo po 40 minutach ssania jak go odrywam to czesto gęsto on ryczy , a jak mu kiedyś podawałam swoje mleko przez butelkę to po zjedzeniu 120ml odpadał i zasypiał szczęśliwy. Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale własnie od jakiś 4 tygodni jedną pierś podaję mu przez nakładkę bo ciągle mam ją pokaleczoną i własnie z tej piersi potrafi tak długo ssać, a z drugie zdrowej po 20 minutach najada się. I jeszcze jedno nie wiem czy nie popełnieałam błędu, że podczas jednego karmienia karmiłam tylko z jednej piersi, bo jak go odrywałam i naciskałam pierś to zawsze coś leciało, i mi się wydawało że pokarm jest, ale jak dziś ściągałam laktatorem dla sprawdzenia to po ściągnieciu 90 ml już kiepsko leciało, więc może ja mam jednak mało pokarmu:baffled: Przepraszam że Was tu tak zanudzam swoimi eposami, przemyśleniami ale ręce mi już opadają, nie wiem jak karmić, co jeść, co robić żeby było dobrze, coraz częściej nachodzą mnie mysli by dokarmiać synka sztucznym, a nie raz żeby w ogóle na sztuczne przejść:-( Tu z kolei dylemat które mleko wybrać, które polecacie? A tak w ogóle to ile mleczka powinno 2mc dziecko zjadac na jedno karmienie??

reklama
nadia - przyczyna takiego malego przyrostu wagi moga byc bardzo rozne. wiec przede wszystkim nie zniechecaj sie do karmienia!!!

1. Po pierwsze: 90 ml odciagnietego mleczka z jednej piersi to moim zdaniem bardzo duzo. mnie z reguly a obu piersi po 3 godzinach od karmienia udaje sie sciagnac 140-160 ml. ale to nie znaczy, ze tyle mamy mleka w piersach, bo dzieci sa duzo efektywniejsze od laktatorow i potrafia wiecej wyciagnac!!!
2. Sprobuj przy kazdym karmieniu dawac dwie piersi zamiast jednej. ja robie tak: daje jedna piers az do momentu, kiedyczuje, ze jest "luzna". potem proponuje malej druga i najczesciej jeszcze sobie troche dojada.
3. Trudno powiedziec ile mleczka powinno dziecko zjadac, kazde jest inne i kazde zjada inaczej. moja teraz jest w stanie zjesc czasem 160 ml, a czasem tylko 100 i to w wielkich mekach ...
4. Co ci powiedzial lekarz o tym malym przyroscie wagi? zlecil badania? czytalam, ze przyczyna malego przyrostu wagi moga byc infekcje drog moczowych. moze warto zrobic badanie moczu i krwi? albo isc po porade do innego lekarza?
5. moze powinnas malego czesciej przystawiac do piersi? i koniecznie sluchaj, czy przelyka podczas jedzenia. jak ssie, to powinnas slyszec takie miarowe przelykanie. jak przelyka, znaczy, ze je!!!
6. sproboj wybrac sie do poradni laktacyjnej - niech ktos obejrzy, jak maly ssie i moze ci cos doradza. podaje tez numer telefonu do eksperta od laktacji z magazynu "Dziecko" - p. Monika Staszewska tel. 022 555 31 10, w dni robocze 9-14 (w srodu 12-17). podobno bardzo fajna babeczka

sorry, ze tak sie rozpisalam,ale sama mialam problemy z laktacja i przybieraniem na wadze Ninki na poczatku i wiem, jakie to trudne. Trzymam kciuki :-)

Jejku tak Was czytam ...i sama sie zastanawiam,tez uwazam,ze 90 ml to duzo ...Ja tez przystawiam z dwoch piersi od razu bo wtedy mam pewnosc,ze malutka sie najada a ja mam rownomierne piersi a nie jedna wieksza druga mniejsza...ostatnio jak bylismy to malutk przybrala 700 g przez miesiac i tez sie martwilam,ze to za malo ale podobno zmiescila sie w normie..podobno dolna granica to 500 g.teraz jakby lepiej ssala,wiec mysle,ze moze to jest taki przejsciowy okres...napewno sie wszytko unormuje...trzymam kciuki

Agus - 700g to jest ok!!! moja Ninka przez 1 i 3 miesiac przybrala 800g, a tylko w 2 bardzo duzo, bo 1200. a teraz w 4 miesiacu tes pewnie bedzie ok 800g. i to sa normalne przyrosty

Juz mialam perspektywe karmienia mieszankami tak pozniej wyczytalam,ze 700 moze byc:)))Ale tez sie zdziwilam bo w perwszym miesiacu przybralaponad kilo i urosla 10 cm...wiec dlatego byl to dla mnie szok.

Czarodziejka - powodzenia zycze,myslcie pozytywnie.
Nadia - zgadzam sie ze slowami Gufi,przede wszystkim nie zniechcecaj sie.

A u nas...
1.Musze isc z mala na przeplukanie kanalikow ocznych.
2.W zeszlym tygodniu,pojawila sie Hani sucha skorka na pleckach.Wygladalo to tak,jakbym posypala ja maka lub zle zmyla mydlo.Skorka byla mieciutka.Zadzwonilam do pediatry,kazala natluszczac mocniej.Ale wzmocnilo sie to,pojawilo sie rowniez na brzuszku???Bede musiala isc z nia do lekarza.Ale co to jest?Czy ktoras z Was spotkala sie z czyms takim?Dopiero we wtorek sa u mnie przyjmowane zdrowe dzieci.

Pozdrawia Katka

nadia nie zniechęcaj się do kamrienia piersią jeśli Twój synek je. W karmieniu piersia jest ten komfort, że dziecko wypija tyle ile potrzebuje. Moja Zuzia jest na sztucznym i wypija 120ml ale tym się nie sugeruj, bo na mleku podyfikowanym jest inaczej. W żadnym wypadku nie rezygnuj z karmienia piersią!!
a jeśli chodzi o poraniona brodawke- próbowałaś Bepanthenu? ja nim smarowałam brodawki po każdym karmieniu w szpitalu i działał rewelacyjnie- goi skóre.
I tak jak pisze Gufi- laktatorem zawsze odciągniesz mniej niż zdołałby Twój synek ponieważ nie wydzela się oksytocyna która wpływa na spływ pokarmu.

Dzięki za porady- może rzeczywiście Zuzia kaszle ze względu na nadmiar wydzielanej śliny. Wstrzymam się z jakimklwiek działaniem ale będę ją obserwować:tak:

Gufi, dziewczyny, dziękuję za porady i wsparcie;-) Ja bardzo chcę nadal karmić, ale zaczynam odnosić wrażenie że pokarmu jest u mnie coraz mniej:-( Dziś też ściągałam i o zgrozo ściągając co 3 godziny ledwo z obu ściagłam w sumie 90ml!!:-( Jeszcze 3 tyg. temu miewałam twarde piersi, czułam napływ pokarmu, i w 10 minut z jednej piersi spokojnie ściągałam 80 ml, a teraz po 3 godzinach przerwy piersi sa miekkie! Zaczynam więc dochodzić do wniosku że jednak może mały tak słabo przybiera bo u mnie tak mało mleka?:baffled: Poza tym dziś nakarmiłam go z butelki swoim mlekiem (80ml) nadal był głodny więc przystawiłam do piersi. Z butelki zjadł ślicznie, a przy piersi po paru minutach ssania zaczął wyczyniać cyrki, prężyć się, ciągnąć mi pierś, denerwować:-( Więc nie wiem czy złościł się bo mu mało leciało czy nie tak dobrze jak z butelki:baffled: Strasznie jestem skołowana:sick: Może mam to w genach , mojej mamie też po ok.3mc mleko sie skończyło:baffled:
Gufi dzięki za zwrócenie uwagi na mozliwość infekcji dopytam lekarki. Powiedz mi jeszcze proszę, bo wiem że dokarmiałaś swego czasu Ninkę, ile jej dawałaś sztucznego, i kiedy, czy najpierw pierś i dodatkowo sztuczne, czy sztuczne osobno w oddzielnym karmieniu? I jakie mleko? Lekarka mi powiedziała że któreś mleko z serii HA, ja myslę o NAN HA 1 ale może polecacie inne?

Nadia ja używam NAN HA i jestem zadowolona. Twój synek na pewno się prężył dlatego, że posmakował że z butelki łatwiej. Moja też tak miała.:-(

reklama
nadia - ja dokarmialam NAN1. HA jest chyba dla alergikow.

a jesli chodzi o dokarmienie, to zawsze najpierw piers!!! daj malemu possac najpierw jedna, potem druga i dopiero na koncu sprobuj mu dac butle. trudno powiedziec ile zje, jak possie oba cycki, ale przygotuj mu na pierwszy raz troche wiecej i zobaczysz. moja Nina zjadala po obu piersiach tak ok. 60-70, ale wtedy miala miesiac i ja mialam malo pokarmu.

Do góry