reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsza Ciąża! Co potrzebuje?

nowamloda12

Fanka BB :)
Cześć kochane :):)
Mam 23l. Dobijamy pomału do 5msc ciąży. Jeszcze nie myślałam o wyprawce, ale powoli trzeba juz myśleć. A ja, jako przyszła mama PIERWSZEGO dziecka jestem totalnie zielona :oops::oops: ciagle mam tylko w głowie wózek i łóżeczko, a o reszcie nawet nie myśle bo mnie to przerasta ile i czego tak naprawde muszę mieć. Czy któras z was mam ma czas i chęci aby napisać co naprawde potrzebuje ja i dziecko ?? Albo poprostu gotowa lista ?Jest tyle rzeczy o których nie mam zielonego pojęciao_Oo_O będę bardzo wdzięczna za każda radę i odpowiedz.

Ostatnia edycja:
reklama
Z aptecznych rzeczy które przydadzą Ci sie od razu po wyjściu ze szpitala: maść na sutki jesli chcesz karmic, płatki kosmetyczne i gaziki jałowe, sól fizjologiczna, patyczki kosmetyczne dla dzieci, octenisept, wit. D3. Jeśli chcesz to od razu możesz kupić cos do odsysania kataru, probiotyk, kropelki na kolkę. Dużo rzeczy :D

reklama
Z aptecznych rzeczy które przydadzą Ci sie od razu po wyjściu ze szpitala: maść na sutki jesli chcesz karmic, płatki kosmetyczne i gaziki jałowe, sól fizjologiczna, patyczki kosmetyczne dla dzieci, octenisept, wit. D3. Jeśli chcesz to od razu możesz kupić cos do odsysania kataru, probiotyk, kropelki na kolkę. Dużo rzeczy :D
Ostatnio czytałam że pojawiły się badania że podawanie probiotyku bez wyraźnej przyczyny zaburza rozwój naszych dobrych bakterii w organizmie. Więc z tym bym mimo wszystko się wstrzymała.

Ja osobiście przy drugim dzidziusiu zaopatrzylabym się w kaftaniki i body zapinane z boku, takie maleńkie dzieciątko po porodzie aż strach ubierać przez główkę zeby krzywdy nie zrobić , do tego dzieci strasznie tego nie lubią a poza tym jest łatwiej i szybciej ubrac gdy się nie ma wprawy :)

Wszystko co mamy piszą wyżej więc nie będę powtarzać ale napiszę Ci co dla mnie okazało się zbędne :
Baldachim na łóżeczko ( zbieracz kurzu )
Monitor oddechu
Dużo ubranek ( dziecko nie przechodzi bo szybko rośnie )
Ubranka zapinane na plecach
Pajace wkładane przez głowę
Podgrzewacz do butelek mi się nie przydał ale to indywidualna sprawa
Laktator ręczny ( lepszy na baterie )

Z takich rzeczy oprócz podstawowych u nas szalem był miś szumis mały zasypiał z nim do 8m , huśtawka hybrydowa ( tak od 3m) również długo uzytkowalismy , termofor na brzuszek dla dzieci w razie kolek, lampka do gniazdka taka malutka ale to takie gadżety :)

Zamiast chusteczek polecam płatki kosmetyczne i ciepła woda w termosie. Chusteczki tylko na wyjścia. Córka skończyła rok i obyło się bez najmniejszego odparzenia.
Na zaróżowioną pupę stosowałam zielony alantan.
Byłam nastawiona na kp, więc laktator, ale polecam mieć ze dwie butelki i opakowanie mm, bo stres robi swoje i na początku może być ciężko z pokarmem.
Monitor oddechu kupiłam, ale nie używałam, bo córcia nie chciała spać w łóżeczku. Mam do sprzedania jakby co[emoji6]
Przewijak i jednorazowe podkłady też fajna sprawa.
Pieluszka bambusowa do okrycia w cieplejsze dni.
Kilka muślinowych też się przyda.
Co do tetrowych trzeba sprawdzić jakość, bo zdziwiłam się jak może być różna po zakupach w kilku sklepach.
Z otulacza nie korzystałam, ale śpiworek też dobra rzecz.
Elektroniczna niania z kamerką. Niby gadżet, ale bardzo przydatny.
Misia szumisia nie miałam, ale sprawdziła się apka na telefon.
Termoforek z pestek wiśni też jest przydatny.
Do kąpieli używałam bawełnianych ręczniczków Tami z Rossmanna. Delikatne i higieniczne, bo jednorazowe. Cena ok 7zł
Do czyszczenia noska Katarek do odkurzacza. Na początku się bałam, ale teraz nie wyobrażam sobie życia bez tego.
Jak najbardziej polecam wkładki laktacyjne. Firma akuku ma dobre jakościowo w przystępnej cenie.
Wkładki poporodowe Bella i majtki z siateczki. Tuż po porodzie miałam jednorazowe a później wielorazowe.
Dobre biustonosze do karmienia to podstawa, u mnie sprawdziły się bez fiszbin.
Termometr do wody i ciała. Jest taki 2w1. Mam Microlife n150.
Z moich obserwacji sukieneczki dla dziewczynek, które nie chodzą są niepraktyczne. Później przeszkadzają w raczkowaniu.
Książeczki i obrazki kontrastowe mają branie[emoji16]

reklama
Do góry