"Pokarm kobiecy jest substancją unikalną, spełnia warunki swoistego gatunkowo, idealnego pokarmu. Karmienie piersią, zgodnie ze współczesną wiedzą, jest jedynym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci zapewniającym im optymalny stan zdrowia i rozwój. Niesie korzyści zdrowotne zarówno dla matki jak i dla dziecka, a także dla rodziny i całego społeczeństwa.
Własności ochronne pokarmu kobiecego zmniejszają m. in. ryzyko zapadalności dzieci na biegunki infekcyjne, infekcje dróg oddechowych, alergie pokarmowe. Wśród karmiących matek obserwuje się obniżenie ryzyka zapadalności na nowotwory jajnika i sutka. Społeczeństwo nie ponosi wysokich kosztów związanych ze zwiększoną zachorowalnością."
Własności ochronne pokarmu kobiecego zmniejszają m. in. ryzyko zapadalności dzieci na biegunki infekcyjne, infekcje dróg oddechowych, alergie pokarmowe. Wśród karmiących matek obserwuje się obniżenie ryzyka zapadalności na nowotwory jajnika i sutka. Społeczeństwo nie ponosi wysokich kosztów związanych ze zwiększoną zachorowalnością."