reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielegnacja naszych Pociech

ja mam 6 paczek po 27 szt. od 2 do 5 kg i mysle ze to starczy...pozniej juz te od 4 do 7 powinny byc dobre...mam 1 paczke chyba 96 szt. czy jakos tak.wiec Mea mysle ze bedziesz troszke wiecej potrzebowala tych 1 bo moga byc 2 za duze chyba ze dzidzia 5kg;-)sie urodzi

reklama
moja mama tez zawsze nam mowila ze woda przegotowana wystarczy !! i wogole to zawsze najpierw oczka przemywala wacikiem a potem ta woda myla buzie !!

do noska sol jest fajna ale taka w sprayu ->Sterimar baby chyba sie to tak zwie :)
ja mam wałśnie tą sól i w ampułkach do oczków
przemywam codziennie bo Lenka po spanku ma troszkę zaropiałe oczka-czasami nawet rano i wieczorem:tak:

laseczki mam taka kwestie /zwlaszcza do mam ktore czytaly jezyk niemowlat/ jak wy widzicie kwestie tego jej "latwego planu" ?? chodzi mi o to ze dla mnie zawsze oczywiste bylo ze dziecko spi ... potem sie budzi ... troche pobuszuje, nastepnie zjada conieco i znowu spi ... a tam jest napisane ze najpierw karmienie potem aktywnosc i na koniec sen ... no i ja teraz nie wiem jak to ugryzc ...
jak dziecko jest głodne to nie ma szans na nic
najpierw musisz nakarmić głodomorka, później u nas jest leżenie na brzuszku mamy albo taty-musi się dobrze odbić, mruczenie i patrzenie a później spanko:-D

jako tygodniowa mama zabiore głos w dyskusji :-D

Moja mała je ok. co 3 godzinki, na dobę około 7,8 razy. Śpi, potem sie wybudza, ale musi to sama zrobić, wtedy ją biorę na rączki, zmieniamy pieluszkę, a potem do cycusia, potem troszkę się śmieje, puszcza bąki lub coś innego, a potem odpływa z wyrazem pelnej szczęśliwości. Jak jest niespokojna w spaniu trzymam ją blisko siebie (przecież jeszcze miała byc w brzuszku).
Wieczorem też kąpiel, takie lekkie obmycie, wybudzi sie, myjemy, ubierzemy, do cyca.
jak mi pokazały położne. wszystko co jest do zrobienia przy małej - pieluszka, umycie pępowiny, kąpiel wszytsko przed jedzeniem i po jej wyspaniu, potem cyc, troszkę pogrucha, i śpi. jak na razie po tygodniu :-) ten system jest ok. Mam dziecko, które nie płacze. :-D Tylko podczas kąpieli. Oby tak dalej.
moja na początku włączała podczas kąpieli taką syrenę że cały blok ją słyszał
ale teraz jest coraz lepiej-chyba już wie co się z nią dzieje
poza tym mam taki sam system jak Ty:-)

moim zdaniem dziecko samo dyktuje na co ma ochotę a na co nie i samo reguluje swój dobowy rytm a my musimy się podporządkować:-D

ja mam 6 paczek po 27 szt. od 2 do 5 kg i mysle ze to starczy...pozniej juz te od 4 do 7 powinny byc dobre...mam 1 paczke chyba 96 szt. czy jakos tak.wiec Mea mysle ze bedziesz troszke wiecej potrzebowala tych 1 bo moga byc 2 za duze chyba ze dzidzia 5kg;-)sie urodzi

pampersy 2 sa od 3 kg !! wiec spokojnie dla maluszka moga byc !! zwlaszcza ze one sa tylko troche dluzsze !! narazie nie kupuje wiecej 1 ... jak 2 beda za duze to meza posle po zakupy :)

moim zdaniem dziecko samo dyktuje na co ma ochotę a na co nie i samo reguluje swój dobowy rytm a my musimy się podporządkować:-D

no wlasnie chodzi o to zeby dziecko ustawic a nie zeby dziecko ustawialo nas ... ale moze nie na samym poczatku ...

pampersy 2 sa od 3 kg !! wiec spokojnie dla maluszka moga byc !! zwlaszcza ze one sa tylko troche dluzsze !! narazie nie kupuje wiecej 1 ... jak 2 beda za duze to meza posle po zakupy :)

no wlasnie chodzi o to zeby dziecko ustawic a nie zeby dziecko ustawialo nas ... ale moze nie na samym poczatku ...
mi akurat pasuje Jej rytm:tak:

Dziewczyny pytanie :-):
czy dzidzia można kąpać, jak jeszcze nie odpadła pępowina? Tzn domyślam się, że nawet trzeba kąpać, ale jak? Chodzi o to, żeby nie moczyć tego kikutka czy co??????

Ja kapalam :) tylko trzeba uwazac aby nie zamoczyc ,a nawet jak sie zamoczy - mi fifol tak nogami w pierwsza kapiel zatrzepotal ze caly byl mokry ,ale spokojnie wykapalam se i osuszylam ,wiec jak nawet sie przez przypadek zamoczy nie ma tragedii !
Jednak starac sie trzeba aby byl zawsze suchy bo sie szybciej goi!

Mojemu Fifiemu odpadl pepeuszek w 10 dobe :) bylismy na kontroli ,pediatra zruszyla ogladajac czy nic sie tam nie babrze a jak wrocilismy do domku i zmienialam mu papmersa pepek juz byl oderwany :) z czego bardzo sie cieszylam bo jakos sie go balam ruszac ! teraz mamy schowany na pamiatke :)

Jeszcze dwa pytanka :-):
1. Jaka temperatura wody do kąpieli (mniej więcej) ?
2. Do czego używa się oliwki? Czy dodaje się ją do wody do kąpieli, czy też natłuszcza się nią dziecko już po kąpieli? A jeśli po- to całe dziecko czy tylko główkę???? I jak to się ma potem do plam z oliwki? Bo ponoć ona strasznie plami- a jak się dziecko zaraz położy do łóżeczka, to od razu ją wytrze w pościel :confused:.

reklama
Jeszcze dwa pytanka :-):
1. Jaka temperatura wody do kąpieli (mniej więcej) ?
2. Do czego używa się oliwki? Czy dodaje się ją do wody do kąpieli, czy też natłuszcza się nią dziecko już po kąpieli? A jeśli po- to całe dziecko czy tylko główkę???? I jak to się ma potem do plam z oliwki? Bo ponoć ona strasznie plami- a jak się dziecko zaraz położy do łóżeczka, to od razu ją wytrze w pościel :confused:.
temperatura 36-37 stopni na termometrze obszar z uśmiechniętą buzią jak to mi mąż tłumaczył:-D
ja smaruję tylko główkę oliwką bo do reszty używam kremu nivea intesnywnie nawilżającego bo jest bardzo bardzo dobry:tak:a na dupkę sudokrem:tak:

Mea-on by już dawno odpadł ale ja się boję ruszać:tak:co by Lence krzywdy nie zrobić
a położnej ani widu ani słychu:-(

Do góry