reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2019

Lekarz nie ma pojęcia o chorobach w mojej rodzinie (w rodzinie męża jest dwójka dzieci z wadami genetycznymi, ale znacznie poważniejszymi niż ZD). Mam tylko 27 lat, wszystko w porządku oprócz tej przezorności karkowej. Chodź dziwne k niektóre osoby z takim NT mają prawdopodobieństwo rzędu 1:200 a nie 1:30. Jakbym miała 35 pewnie bym miała 1:5 :/
To nie musiałaś wypełniać wywiadu dotyczącego chorob w rodzinie?
A jaka przeziernosc wyszla?

Na analizę przeziernosci, w sensie jej rozmiar a statystyka prawdopodobienstwa nie tylko brany jest wiek matki ale przede wszystkim tydzień ciąży. Bo normy są podporządkowane wielkości maluszka.

reklama
Cześć dziewczyny pisze dopiero pierwszy raz :). Jestem w 12+1 tygodniu ciąży i dzisiaj mam badania prenatalne. Jestem przerażona ale mam nadzieje ze z dzidziusiem bedzie wszystko dobrze. Termin mam na koniec października. Trzymajcie kochane kciuki za nas dzisiaj :*
Kciuki! Daj znać po.. [emoji6]

U mnie to wyglądało jak zwykle USG tyle że dłużej trochę, dostałam zdjęcie z wypisanymi wymiarami i tętno płodu i wyniki z tego USG wpisała do karty ciąży po raz pierwszy, rzebym nie zapytała czy to są te badania prenatalne to bym chyba nie wiedziała. Chodzę na NFZ i badanie było za darmo, może u Ciebie tez juz było takie USG a się nie spatrzylas że to prenatalne?
Hmm na ostatniej wizycie robił faktycznie dłuższe badanie usg i wiele zdjęć wydrukowal sobie. Jak spytałam czy coś nie tak ze tak długo wykonuje badanie to powiedział że musi sprawdzić wszystko dokładnie i to była jedyna jego odpowiedz

To nie musiałaś wypełniać wywiadu dotyczącego chorob w rodzinie?
A jaka przeziernosc wyszla?

Na analizę przeziernosci, w sensie jej rozmiar a statystyka prawdopodobienstwa nie tylko brany jest wiek matki ale przede wszystkim tydzień ciąży. Bo normy są podporządkowane wielkości maluszka.
Nie, nie pytano mnie o choroby w rodzinie.
Miałam przezierności 3,5mm przy crl 65 (12 tydz5d) mam 27 lat. Lekarz badał mnie przez godzinę, w międzyczasie odbyłam nawet kilkuminutowy trucht po sali, bo lekarz nie widział kości nosowej ^^ jutro idę jeszcze raz ale tym razem na NFZ bo przyszły mi wyniki Pappa i betahcg i wyglądają całkiem nieźle (może mi obniżą prawdopodobieństwo np do 1:100...)

Nie, nie pytano mnie o choroby w rodzinie.
Miałam przezierności 3,5mm przy crl 65 (12 tydz5d) mam 27 lat. Lekarz badał mnie przez godzinę, w międzyczasie odbyłam nawet kilkuminutowy trucht po sali, bo lekarz nie widział kości nosowej ^^ jutro idę jeszcze raz ale tym razem na NFZ bo przyszły mi wyniki Pappa i betahcg i wyglądają całkiem nieźle (może mi obniżą prawdopodobieństwo np do 1:100...)
Trzymam kciuki, aby jednak się to szczęśliwie dla Ciebie wyjaśniło..!

Ja też już po prenatalnych i wiem że będzie synek :)
Gratuluję! Dobrych macie lekarzy większość już po prenatalnych zna płeć mojej to się chyba nie chciało patrzeć i tak na odczepnego powiedziała że za wcześnie teraz 8 Maja będę to jeszcze tak daleko ale może wtedy już się dowiem :-) najważniejsze rzeby było zdrowe:-)

reklama
Hmm na ostatniej wizycie robił faktycznie dłuższe badanie usg i wiele zdjęć wydrukowal sobie. Jak spytałam czy coś nie tak ze tak długo wykonuje badanie to powiedział że musi sprawdzić wszystko dokładnie i to była jedyna jego odpowiedz
To patrzę masz tak samo gadatliwego doktora jak moja ginekolog, jak sama nie zapytam to się nie dowiem . Na wizyty biorę że sobą karteczkę o co mam zapytać bo tak sama z siebie to za bardzo nic nie powie, ale jest na NFZ i kolejki nie takie straszne i koleżanki chodziły do niej maja zdrowe dzieciątka z moim w brzuszku tez wszystko ok to nie chce mi się szukać innej to chyba lekarska rutyna... Dobrze że jest internet i takie fora przynajmniej wiadomo o co pytać....

Do góry