magdziunia
Październikowa Mama'08
No więc coś słodkiego i na śniadanko:
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka brązowego cukru
- 100g masła
- jajko
- 4 łyżki rodzynek
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 st C, blachę wyłożyć pergaminem.
Zmiksować masło z cukrem i jajkiem, aż cukier się rozpuści.
Wymieszać płatki z mąką, proszkiem i solą.
Dodać do masy maślanej i zmiksować, na koniec dosypać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.
Na blachę nakładać nieduże, płaskie porcje i piec mniej więcej 10-15 min aż się zrumienią.
Ciasteczka są bardzo dobre z jogurtem lub mlekiem.
- 100 g miałkiego cukru
- 150g wiórków kokosowych
Tak samo wykładamy blachę pergaminem i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Mikserem ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż cukier się rozpuści.
Wymieszać z wiórkami.
Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta na pergamin.
Wstawić do piekarnika i piec, aż się zezłocą - ok. 20 min.
Również dobrze smakują z mlekiem czy jogurtem.
Smacznego
Ciastka owsiane
- 1,5 szkl. płatków owsianych- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka brązowego cukru
- 100g masła
- jajko
- 4 łyżki rodzynek
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 st C, blachę wyłożyć pergaminem.
Zmiksować masło z cukrem i jajkiem, aż cukier się rozpuści.
Wymieszać płatki z mąką, proszkiem i solą.
Dodać do masy maślanej i zmiksować, na koniec dosypać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.
Na blachę nakładać nieduże, płaskie porcje i piec mniej więcej 10-15 min aż się zrumienią.
Ciasteczka są bardzo dobre z jogurtem lub mlekiem.
Ciastka kokosowe
- 2 białka- 100 g miałkiego cukru
- 150g wiórków kokosowych
Tak samo wykładamy blachę pergaminem i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Mikserem ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż cukier się rozpuści.
Wymieszać z wiórkami.
Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta na pergamin.
Wstawić do piekarnika i piec, aż się zezłocą - ok. 20 min.
Również dobrze smakują z mlekiem czy jogurtem.
Smacznego