a to moje knedle serowe. tu sa z truskawkami, ale wychodza ze wszystkim.mi z tej porcji wychodzi ok duzych, a napisali ze niby 12....hmmm
przepis z forum gazety wyborczej.
- 250 g sera białego zmielonego lub rozgniecionego widelcem (ja przetarłam przez sito)
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 dużych truskawek
Ser wymieszać z mąką, dodać jajko, sól i masło, zagnieść gładkie i nie lepiące się do miski
ciasto (można wyrobić mikserem używając spiralnych mieszadeł). Ciasto nakryć folią i
włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części i każdą
rozpłaszczyć na placuszek, nadziewać jedną dużą truskawką i zlepiać dokładnie formując
potem kulki rękoma. Kłaść na talerzu posypanym mąką. W międzyczasie zagotować wodę
lekko osoloną w dużym garnku. Knedle wrzucać do wrzątku, poczekać aż wypłyną na
powierzchnię, zmniejszyć gaz i gotować ok. 8 minut. Podawać z masłem i bułką posypane
cukrem, albo ze śmietaną.