reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

owulacja a laktacja

Maya12

Mama Aleksandra i Mai :-)
Miasto
Śląsk
Witam,
mam 10 miesiecznego synka, którego nadal karmie piersia, aczkolwiek jest to jakies 2, gory 3 razy dziennie plus raz w nocy. Do tej pory nie dostalam okresu i prawde mowiac bardzo chcialabym go dostac, bo chcemy zaczac sie starac o nastepnego dzidziusia, a wiadomo, ze czesto starania przeciagaja sie na kilka miesiecy. Sprawdzalam testami owulacyjnymi i nie mam owulacji - rozumiem ze jest zablokowana przez wysoki poziom prolaktyny, wytwarzanej, gdy dziecko ssie piers. Nie chce odstawiac synka poki nie skonczy roczku, ale chcialabym tez moc juz zaczac sie starac o nastepne dzieciatko. Czy to nromalne ze jeszcze nie mam okresu? Czy moge cos zrobic aby go przyspieszyc? Moje kolezanki, ktore karmia piersia dostaly okres nawet i 2, 3 mce po porodzie, a u mnie nic:(
Mam nadzieje, ze nie pokomplikowalam ;-))))))))
Z góry bardzo dziekuje za odp. I pozdrawiam !!:*:-)

reklama
Tez tak mialam - dopoki karmilam, nie mialam miesiaczek, czyli owulacji tez nie. Z tym ze kiedy juz tylko dokarmialam piersia, (dziecko rzadziej ssalo, laktacja byla slabsza) pojawial sie normalny cykl. Nie mam pojecia co mozna zrobic zeby "ruszyc" owulacje - poza odstawieniem dsynka, ale tego nie chcesz. Twoje kolezanki maja normalne cykle mimo karmienia - nie przejmuj sie, moje tez mialy - rozne kobiety maja rozne organizmy i ta "blokada" nie zawsze dziala.

Szukałam podobnego tematu, znalazłam, więc się dopisze. A mam pytanie - najlepiej do eksperta jak się trafi.
Karmię piersią pięciomiesięczną córkę. Bez dokarmiania, rozszerzanie wstrzymałam. Ma skazę białkową (jajko, nabiał) i jak się to okazało, a ja odstawiłam nabiał, zaczęła spać lepiej w nocy. Wcześniej miałam nocnych karmień bardzo dużo - nawet 5-6. I nagle zaczęła przesypiać z rzędu 8 godzin nawet (raz 9). Potem się z powrotem pogorszyło. Pytanie:
Czy jest możliwe, żeby w tym czasie kiedy dobrze spała i były długie przerwy na karmienie pojawiła się owulacja?
I jeśli tak to co potem, skoro znów w nocy często karmię? Już jej nie będzie czy spodziewać się okresu? A może się nie pojawiła, bo wciąż dużo w dzień karmię?

Powiem Wam, ze zlikwidowalam malemu jedno karmienie, karmie tylko rano, wieczor i czasami w nocy. I... wczoraj byla owulacja. Brzuch bola jak na okres, wie zroilam test owul. i wyszlo, ze mam owulacje.

Też już bym chciała starać się o drugie szczęście. Ale też karmię i nie chcę z tego rezygnować. Mały ma 9,5 miesiąca :) Ja mierzę temperaturę i kontroluję śluz. Na owu się nie zanosi póki co. Jak uda mi się go przekonać do normalnych posiłków to może w końcu będę mogła go rzadziej karmić. Teraz w nocy nawet 3 razy potrafi mnie budzić :/

Aldo​ widzę suwaczek i gratuluję :)

Witam- co do owulacji to faktycznie może być zablokowana laktacją,ale nie zawsze tak bywa. Natomiast co do poczęcia kolejnego dziecka to proponuję troszkę się wstrzymać-oczywiście nie w tym przypadku:-)- ze względu na odpoczynek dla organizmu. Ciąża i karmienie piersią to jest duży wysiłek dla kobiety. Jeśli jest to możliwe warto odczekać po karmieniu ok 6 mies. i starać się o kolejne maleństwo. Pozdrawiam

reklama
Witam-im mniej dziecko ssie pierś to szybciej może pojawić się owulacja.Aby owulacja się nie pojawiła to musimy dziecko karmić często i efektywnie. Należy pamiętać przy tym,że to zawsze zależy od indywidualnych cech mamy karmiącej. Warto rozpocząć obserwacje własnego organizmu:śluz z pochwy-jego wygląd. Pozdrawiam

Do góry