reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

otyłe dziecko

Jestem mamą pulchnego 6 latka, właściwie to nie jada zbyt obfitych posiłków, pilnuję słodyczy, niestety często z braku czasu robię raczej sporo smażonych potraw, kotlety, sosy, pierożki lubi podsmażone z cebulką, znajoma namawia mnie na szybkowar, w sklepach spory jest wybór Szybkowar Fagor Innova4, czy któraś mama gotuję w ten sposób, jakie dania można przyrządzić?
[h=1][/h]

reklama
Ja co prawda nie mam takiego szybkowaru, ale gotuję w thermomixie i często robię dania na parze, ryby, ziemniaczki, warzywa, fasolka, mięso, nawet jak robię spagetti to mielone mięso z indyka robię na parze - całkowicie bez tłuszczu, potem dodaję do sosu. Mój mąż ma skłonności do tycia, nie wiadomo skąd bo dużo nie je, ale z jego powodu zaczęłam robić jedzenie na parze, zamiast smażonego, warzywa i ziemniaki są super, mięso wiadomo że nie takie jak smażone, ale całkiem niezłe. I rezultaty są bardzo szybko widoczne, waga spada, i pewnie parę innych narządów wewnętrznych jeszcze na tym skorzystało :)

Ja też nie mam szybkowaru a patelnię zastąpiłam piekarnikiem. Np. paluszki rybne nie smażymy a pieczemy, kotlety nie w sosie a z piekarnika. Wystarczy kropla oleju a wszystko ładnie się upiecze.

My używamy zwykłego zestawu garnków do gotowania na parze. Koszt ok 100zł. Super wychodzi rybka bez żadnej panierki jedynie doprawiona solą i pieprzem, pierś z kurczaka wcześniej obsypana przyprawami i dosłownie 2 kroplami oliwy, czas jej gotowania na parze to ok 5-7 min, robimy karczek na parze pokrojony w kostkę. Mięcho-kotlety robione w piekarniku w rękawie. Zamiast ziemniaków ryż brązowy.

Ja gotuję głównie warzywka, sama robię soczki, zdaję sobie sprawę, że w tych kupnych jest pełno chemii, a dzieci różnie na nią reagują. wczoraj kupiłam też parowar i blender w jednym PROMOCJE - Akpolbaby za bardzo fajną cenę, mam nadzieję, że trochę mi to ułatwi całe gotowanie. wolę spędzić trochę czasu w kuchni, niż potem mieć wyrzuty sumienia.

Ja nie smaże prawie w ogóle, a jeśli już to bez tłuszczu. Ale jedzenie na parze jak najbardziej...
Najważniejsze, że dostrzegasz problem, bo niestety dużo mam nie przejmuje się, że dziecko jest zbyt pulchne, a potem już coraz gorzej jest

ja myślę, że rozmowa o garnkach w kontekście problemu jakim jest otyłe dziecko jest kiepską opcją ;> nie ważne jaki szybkowar, tylko ważne jak pozbawić dziecko otyłości.. czemu o tym nie rozmawiacie?

reklama
zależy na jakim tłuszczy było to wszystko smażone?
otyłość nie musi być tylko powodem złego odżywiania, może to być na przykład przyjmowanie leków lub choroba.
a jeśli już to nie wiem jak dziecko było odżywiane od urodzenia... bo to ma wielkie znaczenie.

Do góry