reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Osiągnięcia rozwojowe naszych bobasków :)

Sluchajcie Igi ostatnio jest slodki - chodzi caly czas z wyciagnietym wskazujacym palcem zeby mu mowic jak sie co nazywa - ostatnio opanowal m.in. bojler :) Jak powiem slowo ktore zna a on wypatrzy i wskaze ten przedmiot to sie smieje jakby posiadl madrosc calego swiata :))

No i oczywiscie umie pokazac gdzie jest Dzidzia Hania :)

Aga

reklama
Moja Murzałeczka skończyła właśnie 11 miesięcy więc podsumuję co już potrafi (może się powtórzę z poprzenimi postami):

- stawia pierwsze samodzielne kroczki!! (codzien wiecej)
- stoi sama bez podparcia
- na wszystko nowe mówi "cioto?" (pyta jak to sie nazywa)
- robi kosi-kosi, takie dobre i jaka jestem duza
- bawi sie w chowanego i ganianego po calym mieszkaniu (hihrając się w niebogłosy)
- tuli sie do mamy, misia i lali jak sie ja poprosi
- turla piłeczę do mamy
- wyciąga i wklada spowrotem przedmioty z pudełek
- przewraca strony w książeczce
- rozwala wszelkiego rodzaju wierze
- umie schodzić z tapczanu, otwierać i zamykać drzwi (nie na klamke oczywiście)
- ładnie je kanapeczki i owoce rękoma i pije z niekapka
- PRZESYPIA CAŁĄ NOC!!
- obcykała wszystkie przyciski w zabawkach co wydają jakieś dźwięki
- tańczy do muzyki, bije rytm na bębenku
- uruchamia pasek startu w laptopie skrotem klawiaturowym (notorycznie!! uniemozliwiajac mi pisanie czegokolwiek) :laugh2:

kurcze pewnie umie jeszcze z milion rzeczy których ja nie wiem, ale jestem z niej dumna!!

Wszystkie majowe dzieciaczki robią super postępy niektóre przebijają Krysię na głowę, ale każda mala nowa rzecz cieszy mnie ogromnie :-D

No to gromkie Brawa dl wszystkich dzieciaczkow!!! O rany jak wasze dzieci duzo potrafia:tak:
Moj to ledwo zalapal klaskanie ostatnio ale nie za bardzo chce to robic sam jak go poprosze tylko pare razy klasnie razem zemna zazwyczaj 2x:eek:
Notorycznie nadal wlazi i zlazi z lozka, zreszta wszedzie wlazi gdzie sie tylko da ale chodzic nie chce i juz! Taki uparciuch z niego;-) Ogolenie coraz mniej spi w dzien i coraz bardziej rozrabia wiec mam coraz mniej czasu na wszystko a tym bardziej niestety na bb. NOrmalnie jak zasnie to nie wiem za co sie wziac a najbardziej bym chciala poprostu odpoczac...ogolnie to tez mi sie wydaje ze bardziej jest fizycznie rozwiniety pomimo tego ze nie chodzi niz intelektualnie, lubi tez rozne manualne zabawy, typu zamykanie kapslem butelki, skladanie klocka na klocka, wkladanie i wyjmowanie roznych przedmiotow do roznych dzior...raz mu sie udalo dopasowac klocek w sorterze ale narazie jeszcze trenuje:tak:

Wasze dzieciaczki potrafią wiele więcej niż moja kozula !!!
Narazie robi
kosi kosi
pokazuje kłopotki
tu sroczka kaszkę warzyła
czasami samodzielnie stoi
jak ktoś coś je to mówi mhhhhhh mniam mniam :)))))))
wspina się na meble :baffled:
od paru dni samodzielnie schodzi z wersalki (tyłem)
sama zjeżdza na zjeżdżalni
pokazuje gdzie jest lala, piłka i klocki
podaje klocki żeby zbudować jej domek
Nie potrafi samodzielnie włożyć klocka w klocek i bardzo się przy tym denerwuje :-p
czasami jak się zapomni samodzielnie stoi, potrafi iść za jedną rączkę. Nadal nie próbuje samodzielnie chodzić.

gratulujemy postępów :-)

Weronkia umie
- robić kosi, kosi
- pokazać gdzie jest nosek, oko, czasem buzia
- pokazać jaka jest duża
- dać buzi (jak ma dobry humor, i raczej z rozdziawioną buzią, co ewentualnie przeradza się w gryzienie ;-))
- wstać sama do pionu i usiąść z powrotem na pupę
- zrobić papa
- dać tacie chrupka :-)
- oglądać wszystkie gazety, książeczki strona po stronie i pokazywać gdzie jest dzidizia na zdjęciach
- pokazywać główką "nie nie nie"
i już nie pamiętam co więcej ;-) trochę tego już jest

GRATULACJE DLA WSZYSTKICH DZIECIACZKÓW!!!!!!

Osiągnięcia Julii:
chodzi sama ( bardzo jestem z niej dumna że tak szybko:-) )
robi kosi kosi tutu sroczka...
schodzi z łóżka tyłem
wychodzi na łóżko sama
bez trzymania wstaje z klęczek
pokazuje jak tańczy śpiewa aaa kotki dwa (czyli wyje w niebogłosy aaaaa)
daje buzi robi papa pokazuje tatę babcię mamy nie:-(
sama pije z butelki
czyści ząbki
pokazuje gdzie jest Bozia i robi rączkami amen ale tylko rano:confused:
usypia isia i lalkę i pokazuje konkretne zabawki jak ją o to proszę
uwielbia oglądać ksiązki z tatą
zasłania sobie rączką usta i krzyczy aaaa czyli jak to któraś nazwała robi Indianina
pokazuje wszędzie dzidzi kopie piłke
umie sobie w nocy sama znaleźć smoczek
To chyba tyle kończę bo pomyślicie że jest nawiedzona tak sie chwalę:zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:

reklama
laski jestem nieco skołowana - Marysia dzis sama wyszła z wanny - szok - zadziergła nogę do góry - chyciła się boków i przelazła. Dobrze ze siedzialam obok bo by glupek spadła centralnie na glebę.... ciekawe kiedy zacznie wyłazić z łózeczka

PS. GRATULUJĘ POSTĘPÓW KOCHANYM DZIECIACZKOM!!!! Jakie one juz madre :-)

Do góry