reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

olej lniany

mama_Babla

Aktywna w BB
Witajcie,

Wyczytałam że olej lniany to bogactwo Omega-3 itd, i że warto dodawać go do posiłków, zwłaszcza dzieci. Postanowiłam zaopatrzyć się w taki olej, poszłam do sklepu ekologicznego i czytam etykietę. A tu jak byk: dla dorosłych i dzieci powyżej 3 lat. Mój Młody ma lat 1,5 niecałe. Czy któraś z Was ma doświadczenie z tym olejem, czy podawała go młodszym dzieciom, a jeżeli tak, to w jakiej postaci?
A jeżeli nie olej lniany, to co podajecie z kwasami Omega poza rybami morskimi?

pozdrawiam

reklama
Hej. Miałam kiedys lniany olej. No i kupiłam aptece z półki.
bardzo szybko zjełczał. Dlatego powinien byc kupowany z lodówki,najlepszy jest olej lniany budwigowy. Ja dawałam córce do zupy ale nie chciałą jesc bo czuła smak. No i w koncu dałąm sobie spokój,kupiłam rybki z molers dostosowane do wieku tez z omega 3.
Jezeli chcesz go podawac najlepiej zapytaj lekarza.

Hej

Ja używam oleju lnianego. Dodaje go do obiadów. Daję go również swoim dzieciakom, syn 4,5 roku i córeczce 7miesięcy. Pytałam się pediatry, czy można dawać tak małym dzieciom, to powiedziała, że tak, więc daję:tak:. Tak ok pół łyżeczki, do ugotowanej już zupki. W moim mieście jest tłoczony, mam świeżutki i trzymam w lodówce max 3 miesiące.

O super, dziękuję za odpowiedź. Też mam dostęp do dobrego oleju tylko trochę się bałam. Póki co podawałam tylko masło i oliwę z oliwek, ale bardzo chciałabym włączyć inny olej.

Pozdrawiam!

Jeśli olej lniany, to tylko dobrej produkcji i jak najświeższy, bo szybko traci jakość i staje się źródłem wolnych rodników.
My go nie stosujemy, tak samo jak ryb w diecie. Za to młody codziennie pije tran Mollers.

Aniag, ja kupuję bezpośrednio po tłoczeniu:tak:, a zużywam 0,5 l w około 3 tyg:-). Dzieciakom i mi nic nie jest, więc jest dobrej jakosci

edytakornel jeśli masz takie źródło, to się tylko cieszyć :) Oleju lnianego używałam kiedyś w diecie fretki, mi osobiście nie podpasowuje on smakiem, a szkoda, bo jednak wartości swoje ma.

Aniag, ja go na początku piłam na czczo łyżką:-D:-p. Teraz dodaję do zup i drugiego dania i dla mnie rewelacja w smaku:rofl2:.

Witam my też całą rodzinka pijemy olej lniany dzieciom daje po łyżce stołowej a my z mężem też pijemy po łyzce stołowej albo przygotowuję go z twarogiem dodaje cztery lyżki stołowe do tego np. paprykę marynowana pokrojoną w kostkę czosnek trzy ząbki lub cebula szczypiorek a do zup to chyba do talerza bo gotując traci swoje własciwosci .My pijemy już 4 rok olej lniany z terminem 3 miesięcznym przydatności do spożycia kiedyś oglądałam program o tranie w kapsułkach jak jest produkowany i tranowi mówię nie .Pozdrawiam i miłego dnia życzę.

reklama
Olej lniany można podawać powyżej 1 roku życia (wtedy wątroba dziecka zaczyna produkować enzymy desaturazy niezbędne do zamiany kawasu tłuszczowego alfa linolenowego w EPA i DHA ).Olej lniany bardzo szybko jełczeje dlatego powinien być przechowywany cały czas w lodówce i z daleka od światła. Dobrej jakości olej lniany ma proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6 około 4/1 i takich proporcji niema żadna ryba ani tłuszcz rybi .Olej lniany szybko się psuje i można go przechowywać około 2 miesiące .U dzieci przemiana omega 3 zawartego w oleju lnianym w EPA i DHA jest bardzo dobra .U dorosłych wraz z wiekiem przemiana ta słabnie dlatego olej lniany jest znakomitym źródłem omega 3 dla osób młodych. Tran Mollers według mojej oceny posiada głownie utlenione omega 3 kompletnie nie przydatne dzieciom. Zawiera natomiast dużo witaminy D niezbędnej dla dzieci i dorosłych szczególnie w zimę .Dlatego warto podawać olej lniany dla dzieci .Najlepsza przyswajalność ma olej lniany dokładnie wymieszany z chudym twarogiem.

Do góry