reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Okropny ból krocza 26 tydz. - rozejście spojenia łonowego

Witajcie,
Od ok 19tyg. Dokucza mi ból krocza, myślałam że to naturalne przy rozluźnianiu i poszerzaniu miednicy.
Jednak od tygodnia ból jest okropny, uniemożliwia normalne funkcjonowanie, nie jestem w stanie stanąć na jednak nodze, a nawet unieść nogi do góry na siedząco, boli podczas chodzenia, nasila się przy wstawanie oraz przy przewracaniu na bok.
Lekarz nic nie robi, więc sama wybrałam się do fizjoterapeutki, jednak pomogła tylko na kilka godzin. Zapisałam się również na USG do ortopedy.
Chciałabym wiedzieć czy jest tu ktoś, kto cierpiał również z tego powodu i czy było to rozejście spojenia czy może coś jednak innego? Proszę podzielcie się doświadczeniami.

reklama
Rozwiązanie
U mnie wlasnie okolo 19 -22 tygodnia byla masakra. Nie moglam chodzic, podniesc nogi, obrocic sie na lozku. Wstawac musiał mi ktos nawet pomagac. Lekarz nie zwrocil na to wiekszej uwagi. Pozniej wracalo i sie wyciszalo (najbardziej bolalo jak rozpoczynal.sie kolejny miesiac ciazy). Teraz jest 33 tydzien i jest o niebo lepiej. Prawie tego nie czuje. Moze w okresach szybkiego wzrostu, rozciagania organizm tak reaguje, sama nie wiem. Ale chyba gdyby to bylo rozejscie to bol caly czas bylby taki sam lub gorszy wraz z tym jak dziecko rosnie.
Ortopeda zrobi Ci usg to bedziesz wszystko wiedziala. Mam nadzieje, ze to nie rozejscie.
Witajcie,
Od ok 19tyg. Dokucza mi ból krocza, myślałam że to naturalne przy rozluźnianiu i poszerzaniu miednicy.
Jednak od tygodnia ból jest okropny, uniemożliwia normalne funkcjonowanie, nie jestem w stanie stanąć na jednak nodze, a nawet unieść nogi do góry na siedząco, boli podczas chodzenia, nasila się przy wstawanie oraz przy przewracaniu na bok.
Lekarz nic nie robi, więc sama wybrałam się do fizjoterapeutki, jednak pomogła tylko na kilka godzin. Zapisałam się również na USG do ortopedy.
Chciałabym wiedzieć czy jest tu ktoś, kto cierpiał również z tego powodu i czy było to rozejście spojenia czy może coś jednak innego? Proszę podzielcie się doświadczeniami.
Miałam podobnie. Z tym że u mnie to się zaczęło trochę później. Najpierw to był niewielki ból ale z każdym tygodniem ból był coraz większy. W końcu tak jak mówisz nie mogłam stanąć na jednej nodze tym samym miałam problemy z ubieraniem się. Przekrecenie leżąc z boku na bok to też był nie lada wyczyn. Podnieść się z pozycji leżącej do siedzącej masakra. Pierwsze kroki po wstaniu czy to z łóżka czy z fotela koszmar. Problem z wysiadaniem z auta. Też myślałam że to może być rozejscie spojenia lonowego. Ale mimo że zglaszalam te bóle na każdej wizycie mój gin mówił tylko że muszę wytrzymać (dziecko było spore a ja dosyć drobna) i ewentualnie wspomagać się no spa. Na pocieszenie powiem że u mnie przeszło zaraz po porodzie

Mam to samo. U mnie zaczęło się między 17 a 18 tygodniem ciąży. Obecnie jestem w 22tygodniu. Teraz byłam tydzień w szpitalu bo krwawilam. Lekarz mnie zbadał w dniu wypisu i powiedział że rozeszlo mi się spojenie łonowe. Palec wpada bez najmniejszego problemu. Nic nie da się zrobić. Do końca ciąży mam leżeć. Każde chodzenie bądź siedzenie będzie sprawiało ból. Obecnie bez paracetamolu w ciągu dnia I na noc nie ma szans.

Idź do dobrego ortopedy jak się okaże że to rozejscie spojenia to bierz skierowanie na cesarke. Oczywiście trzymam kciuki żeby to nie było to Znam przypadek, w którym dziewczyna z takim problemem rodziła SN a potem dwa miesiące leżała plackiem, bo jej tam pękło. Nawet jak tak nie będzie to ból po porodzie zapewne będzie jeszcze większy.

U mnie wlasnie okolo 19 -22 tygodnia byla masakra. Nie moglam chodzic, podniesc nogi, obrocic sie na lozku. Wstawac musiał mi ktos nawet pomagac. Lekarz nie zwrocil na to wiekszej uwagi. Pozniej wracalo i sie wyciszalo (najbardziej bolalo jak rozpoczynal.sie kolejny miesiac ciazy). Teraz jest 33 tydzien i jest o niebo lepiej. Prawie tego nie czuje. Moze w okresach szybkiego wzrostu, rozciagania organizm tak reaguje, sama nie wiem. Ale chyba gdyby to bylo rozejscie to bol caly czas bylby taki sam lub gorszy wraz z tym jak dziecko rosnie.
Ortopeda zrobi Ci usg to bedziesz wszystko wiedziala. Mam nadzieje, ze to nie rozejscie.

Rozwiązanie
Do góry