reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ogromny stres

Natalia1208

Fanka BB :)
Hej dziewczyny

Dwa miesiące temu okazało się, że jestem w ciąży. Doradzałam się Was czy blada, prawie niewidoczna kreseczka to ciąża, okazało się, że tak. Jestem obecnie już prawie w 12 tygodniu. Ciężko znoszę ciążę, miałam okropne mdłości, które już ustaja ale jestem ciągle zmęczona i mam kiepskie samopoczucie. Bałam się niepotrzebnie o poronienie, przez to że koleżanka bliska poronila niedawno. Teraz ten strach odchodzi bo już prawie 12 tydzien ALE pojutrze mam scan i też się ogromnie stresuje, tak bardzo mi zależy żeby było ok. Czy Wy też tak mialyscie? Wmawiam sobie, czy na pewno wszystko robiłam ok przez te 3 miesiące. Mam wyrzuty sumienia bo np raz zjadlam makrele i ser feta a potem dowiedziałam się że nie bardzo można. Dodatkowo byłam chora i raz wpuscilam sobie jedna kropelke ksylometazolinu bo nie mogłam oddychać a potem też przeczytałam, że nie wolno. Czuje strach przed USG.

reklama
Rozwiązanie
Ojej rozumie cię doskonale do około 18 tc ciągły stres. Nawet kiedy minął ten 12 tc to i tak nadal panika. Przed każdym badaniem stresowalam się i płakałam, pierwsze tygodnie to był horror to okropne co pisze ale byłam wręcz pewna że coś się stanie bo przecież to niemożliwe żebym miała takie szczęście i byłoby mi dane zostać mamą nie umiałam w to uwierzyć że za 9 miesięcy będę mamusią. To okropne ale tak na prawdę myślałam. Kiedy minął 12 tydzień było ciut lepiej ale nadal strach. Ciągle czytanie w Internecie o poronieniach itp historie kobiet które to spotkało ;( Kiedy czytamy takie coś wydaje się że żeby urodzić zdrowe dziecko to musi być cud ale to nie prawda. Dopiero właśnie w 18 tc Kiedy zaczęłam czuć ruchy dziecka moj stres ustał...
Ojej rozumie cię doskonale do około 18 tc ciągły stres. Nawet kiedy minął ten 12 tc to i tak nadal panika. Przed każdym badaniem stresowalam się i płakałam, pierwsze tygodnie to był horror to okropne co pisze ale byłam wręcz pewna że coś się stanie bo przecież to niemożliwe żebym miała takie szczęście i byłoby mi dane zostać mamą nie umiałam w to uwierzyć że za 9 miesięcy będę mamusią. To okropne ale tak na prawdę myślałam. Kiedy minął 12 tydzień było ciut lepiej ale nadal strach. Ciągle czytanie w Internecie o poronieniach itp historie kobiet które to spotkało ;( Kiedy czytamy takie coś wydaje się że żeby urodzić zdrowe dziecko to musi być cud ale to nie prawda. Dopiero właśnie w 18 tc Kiedy zaczęłam czuć ruchy dziecka moj stres ustał nie na długo bo zdarzały się dni Kiedy nie czułam dziecka i panikowałam jak nienormalna. Teraz 27 tc prawie jestem już spokojniejsza czuje moją córkę jak sobie skacze w brzuszku i jestem spokojna. Oczywiście do tej pory się boję bo wiem że stać się może coś do samego końca ale wierzę że w czerwcu zobaczę moją kruszynke zdrową silną i szczęśliwą. Staraj się nie zamartwiać wiem to trudne ale dzidzia to czuje a my osiwiejemy prędzej. I uwierz takie drobnostki jak makrela czy ser to nic na prawdę kobiety często nawet nie wiedzą jeszcze że są w ciąży pija alkohol biorą leki ja sama nie wiedząc jeszcze że jestem w ciąży byłam na imprezie i piłam alkohol jadłam wątróbke a też niewskazane itp. Chodzi o to żeby unikać takich produktów spożywczych ale jak zdarzyło się to trudno ;)

Rozwiązanie
reklama
Do góry