reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odstawienie od piersi dziecka w nocy

Ania919

Zaciekawiona BB
Witam :) chciałam się poradzić ... Synek skończone 13 msc , pierś dostaje: rano, wieczorem + 2 razy w nocy. Ładnie je posiłki stałe. Myślałam żeby go odstawić, ale w nocy, bo oprócz pobudek na kp ma tez milion wierceń w nocy i teraz myślicie , że to dobry pomysł nie dawać mu w nocy, tylko próbować z wodą, a zostawić rano i wieczorem czy to bez sensu ? Czy lepiej najpierw wyeliminować to karmienie rano, potem wieczorem, a na końcu w nocy ? Sam nie dążył do dostawienia w dzień, więc sama zaczęłam mu ograniczać i jakoś dramatu nie było, nie ma czegoś takiego jak ciągnięcie za bluzkę, czy że pierś potrzebna do drzemki. Karmienie rano i wieczorem nie przeszkadzałoby mi, ale w nocy chciałabym w końcu zacząć się wysypiać, tym bardziej, że czeka mnie powrót do pracy po wakacjach … Czy któraś też tak może zrobiła i się sprawdziło ? Pozdrawiam Was :) :)

reklama
Ja bym odstawiła najpierw te rano i wieczorem i myślę że noc pójdzie z górki. W drugą stronę myślę że po karmieniu wieczornym będzie pamiętał o piersi w nocy i będzie chciał ssać.
Witam :) chciałam się poradzić ... Synek skończone 13 msc , pierś dostaje: rano, wieczorem + 2 razy w nocy. Ładnie je posiłki stałe. Myślałam żeby go odstawić, ale w nocy, bo oprócz pobudek na kp ma tez milion wierceń w nocy i teraz myślicie , że to dobry pomysł nie dawać mu w nocy, tylko próbować z wodą, a zostawić rano i wieczorem czy to bez sensu ? Czy lepiej najpierw wyeliminować to karmienie rano, potem wieczorem, a na końcu w nocy ? Sam nie dążył do dostawienia w dzień, więc sama zaczęłam mu ograniczać i jakoś dramatu nie było, nie ma czegoś takiego jak ciągnięcie za bluzkę, czy że pierś potrzebna do drzemki. Karmienie rano i wieczorem nie przeszkadzałoby mi, ale w nocy chciałabym w końcu zacząć się wysypiać, tym bardziej, że czeka mnie powrót do pracy po wakacjach … Czy któraś też tak może zrobiła i się sprawdziło ? Pozdrawiam Was :) :)

Ja zrobiłam tak, że od skończonego 8 miesiąca najpierw próbowałam uspać w nocy inaczej (przytulanie, bujanie), a jak zamiast się uspokajać rozbudzał, to dostawał pierś. I w końcu to bujanie zadziałało, nie chciał piersi. Wodę próbowałam podać z 2 razy, ale u nas butelki nie były tolerowane i pił z kubeczka, to jedyne co osiągnęłam, to rozbudzenie dziecka. Jak się nie domagał piersi to nie dawałam. Odstawienie wyszło samo z siebie. Ale nadal mamy baaaardzo dużo przytulania i spanie z rodzicami od połowy nocy.

Do góry