reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odbior wynikow prenatalnych

Maggi8504

Zaciekawiona BB
Miasto
Mragowo
Mam wątpliwości odnośnie odbioru wyników prenatalnych.
Dziś dostałam SMS o ustalonej wizycie w szpitalu w celu odebrania wyników prenatalnych. Martwię się czy tu nie chodzi o konsultacje z lekarzem bo wyniki wyszły źle? Pytam bo wyniki miały być wysłane pocztą gdyż nie jestem z tej miejscowości, A tu sms po odbiór?

reklama
Rozwiązanie
Beta 2,711
Pappa 0,512
Już sama nie wiem co ja mam robić
Trisomia18 1:13873
Trisomia 13 1:20000 więc tego się nie boję.
Lekarz mnie nie namawiał na amniopunkcje ,powiedział że mam się zastanowić. Ale jak patrzy na usg i resztę to jest 10% szansy na urodzenie chorego dziecka .
The wyniki nie są bardzo złe. Dziwi mnie takie duże prawdopodobieństwo q, myślę, że wiek je podniósł. No może beta trochę niska i tutaj małe zmiany podnoszą prawdopodobieństwo znacznie. Może masz zła gospodarkę hormonalną, może będą kłopoty z łożyskiem. Nie chciałabym się mylić, ale myślę, że dzidziuś jest raczej zdrowy, chociaż to prawdopodobieństwo rzeczywiście wysokie, więc na pewno bym zrobiła dalszą diagnostykę, jak nifty, sanco, czy amnio.
reklama
Pisałam że wyszło 1:47 ,więc nie wiem skąd wzięłaś te 1:70 ?
Dziwi mnie fakt że usg prawidłowe A krew tak zła że takie ryzyko? Najwyżej zrobię nifty i będę wiedziała

Przepraszam, pomyłka zapamiętałam 7 z tamtego posta :)
W dalszym ciągu 1:47 to nie jest 10%, 10% byłoby przy 1:10 i to już ogromne ryzyko. Stąd myślałam że usg dodatkowo coś sugeruje, bo inaczej nie wiem skąd lekarz wziął tę cyfrę.

Nifty niestety nie da Ci pełnego obrazu przy kiepskiej biochemii. Przyjaciółka miała podobne wyniki do Twoich (usg idealne, biochemia zaburzona na 1:30 T21) zrobiła nifty, wyszło idealnie i radość ze zdrowego malucha trwała 2 tygodnie...
a teraz podejrzewają u malucha dużo cięższe wady genetyczne jak triplodia i inne zespoły wad których nifty nie wychwyci.
Nifty to badanie przesiewowe - dobre zamiast pappa a nie jak jest coś niepokojącego.

W dalszym ciągu 1:47 to nie jest 10%, 10% byłoby przy 1:10 i to już ogromne ryzyko. Stąd myślałam że usg dodatkowo coś sugeruje, bo inaczej nie wiem skąd lekarz wziął tę cyfrę.

Nifty niestety nie da Ci pełnego obrazu przy kiepskiej biochemii. Przyjaciółka miała podobne wyniki do Twoich (usg idealne, biochemia zaburzona na 1:30 T21) zrobiła nifty, wyszło idealnie i radość ze zdrowego malucha trwała 2 tygodnie...
a teraz podejrzewają u malucha dużo cięższe wady genetyczne jak triplodia i inne zespoły wad których nifty nie wychwyci.
Nifty to badanie przesiewowe - dobre zamiast pappa a nie jak jest coś niepokojącego.

Ja się nie znam aż tak na tych badaniach , ale też myślę , że Nifty nie da pełnego obrazu i ja bym się zdecydowała na amniopunkcję . Ta para o której pisałam wyżej , która miała prawdopodobieństwo 1:7 też robili amniopunkcję, a siedzą w medycynie z racji zawodu i uznali, że przy takim prawdopodobieństwie amnio będzie lepsze mimo jakiegoś prawdopodobieństwa , że amnio może zaszkodzic. Oczywiście nie, że Cię namawiam czy jak ...sama na pewno z lekarzem zdecydujesz co jest dla Was najlepsze . [emoji106] I życzę żeby było dobrze !

Ja przy ryzyku 1;67 przy samym usg zrobiłam nifty i jestem zadowolona. Wzięłam pakiet pro i jest tam tak dużo chorób genetycznych, że wątpię by dziecko było chore. Nie zdecydowałabym się na amnio, dla mnie zbyt duże ryzyko.

Moje ryzyko wynosiło 1:227, tez ryzyko zawyżyła mi sama pappa. Dostalam skierowanie na amnio ale nie Zrobiłam jej. Wykonałam nifty pro. Znalazłam punkty ( u mnie w Gdańsku akurat w gabinecie prywatnym ordynatora szpitala) wykonywali. I odsyłają ta próbkę do hong Kongu. Tam izolowali z moje krwi dna dziecka (a raczej dna z łożyska) koszt 2300, spokój nie do wyceny. Amnio się zwyczajnie bałam. Czułam,ze mała jest zdrowa a przy amnio istnieje ryzyko powikłań, bardzo małe ale zawsze. Zdecydowaliśmy się nie ryzykować nawet tym 1%. Pieniądze to tylko pieniądze, znajda się kolejne, zreszta nie odczuliśmy tego nawet finansowo. Jeśli by nifty wyszło źle to wtedy bym wykonała amniopunkcję. Taka sobie ustaliśmy kolejność.

Mam wątpliwości odnośnie odbioru wyników prenatalnych.
Dziś dostałam SMS o ustalonej wizycie w szpitalu w celu odebrania wyników prenatalnych. Martwię się czy tu nie chodzi o konsultacje z lekarzem bo wyniki wyszły źle? Pytam bo wyniki miały być wysłane pocztą gdyż nie jestem z tej miejscowości, A tu sms po odbiór?
Całkiem niezłe masz te wyniki. USG wyszło w porządku, przezierność bardzo dobra i kość nosowa obecna. A co do prawdopodobieństwa to cóż... Dużo czynników na to wpływa i wiek też. Radziłabym albo spokojnie czekać albo amnio jeśli się bardzo martwisz.

reklama
Beta 2,711
Pappa 0,512
Już sama nie wiem co ja mam robić
Trisomia18 1:13873
Trisomia 13 1:20000 więc tego się nie boję.
Lekarz mnie nie namawiał na amniopunkcje ,powiedział że mam się zastanowić. Ale jak patrzy na usg i resztę to jest 10% szansy na urodzenie chorego dziecka .
The wyniki nie są bardzo złe. Dziwi mnie takie duże prawdopodobieństwo q, myślę, że wiek je podniósł. No może beta trochę niska i tutaj małe zmiany podnoszą prawdopodobieństwo znacznie. Może masz zła gospodarkę hormonalną, może będą kłopoty z łożyskiem. Nie chciałabym się mylić, ale myślę, że dzidziuś jest raczej zdrowy, chociaż to prawdopodobieństwo rzeczywiście wysokie, więc na pewno bym zrobiła dalszą diagnostykę, jak nifty, sanco, czy amnio.

Rozwiązanie
Do góry