reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Odbior wynikow prenatalnych

Maggi8504

Zaciekawiona BB
Miasto
Mragowo
Mam wątpliwości odnośnie odbioru wyników prenatalnych.
Dziś dostałam SMS o ustalonej wizycie w szpitalu w celu odebrania wyników prenatalnych. Martwię się czy tu nie chodzi o konsultacje z lekarzem bo wyniki wyszły źle? Pytam bo wyniki miały być wysłane pocztą gdyż nie jestem z tej miejscowości, A tu sms po odbiór?

reklama
Rozwiązanie
Beta 2,711
Pappa 0,512
Już sama nie wiem co ja mam robić
Trisomia18 1:13873
Trisomia 13 1:20000 więc tego się nie boję.
Lekarz mnie nie namawiał na amniopunkcje ,powiedział że mam się zastanowić. Ale jak patrzy na usg i resztę to jest 10% szansy na urodzenie chorego dziecka .
The wyniki nie są bardzo złe. Dziwi mnie takie duże prawdopodobieństwo q, myślę, że wiek je podniósł. No może beta trochę niska i tutaj małe zmiany podnoszą prawdopodobieństwo znacznie. Może masz zła gospodarkę hormonalną, może będą kłopoty z łożyskiem. Nie chciałabym się mylić, ale myślę, że dzidziuś jest raczej zdrowy, chociaż to prawdopodobieństwo rzeczywiście wysokie, więc na pewno bym zrobiła dalszą diagnostykę, jak nifty, sanco, czy amnio.
Wczoraj odebrałam wyniki prenatalne. Usg wszystko w normie ale krew wyszła źle [emoji17]
Mam skończone 35l. I wynik skorygowany wyszedł 1:47 trisomia 21. Amniopunkcji tak czy siak robić nie będę, bo się boję że coś się stanie, A badania bezinwazyjne to spory koszt. Ale nie wiem że wytrzymam psychicznie w tej nie wiedzy.
A czy może ktoś wie czy na sama trisomia 21 są testy? [emoji24]
Niestety nie wiem czy są testy na samą trisomię 21. Nie stresuj się . Zrobisz jak uważasz , ale ja na swoim miejscu zdecydowałabym się na amniopunkcję albo uzbierała jakoś kasę na test Nifty lub inny...ale tak jak mówię, każdy jest w innej sytuacji i ja bym zrobiła dodatkowe badania. Nie chciałabym się po prostu tyle czasu stresować. Co do wyników Pappy...jest bardzo dużo przykładów , że wyniki swoją drogą, a rzeczywistość swoją, czyli, że wynik wyszedł źle, a okazało się, że dziecko jest zdrowe. Pappa to statystyka. Masz jakąś wizytę u lekarza prowadzącego ? Trzymaj się ciepło i choć łatwo mówić , nie martw na zapas . Nawet w swoim otoczeniu znam przypadek , że prawdopodobieństwo zespołu Downa wyszło 1:7,a amniopunkcja wykazała, że dzidziuś zupełnie zdrowy .

reklama
Wczoraj odebrałam wyniki prenatalne. Usg wszystko w normie ale krew wyszła źle 😔
Mam skończone 35l. I wynik skorygowany wyszedł 1:47 trisomia 21. Amniopunkcji tak czy siak robić nie będę, bo się boję że coś się stanie, A badania bezinwazyjne to spory koszt. Ale nie wiem że wytrzymam psychicznie w tej nie wiedzy.
A czy może ktoś wie czy na sama trisomia 21 są testy? 😭

W przypadku tak dużego ryzyka nifty nie ma wielkiego sensu bo taka pappa może świadczyć o t21 ale być też markerem innych zespołów, które na nifty nie wyjdą.
Nifty jest niejako alternatywą (lepszą) dla pappa, ale jak coś wychodzi nie tak to kolejnym badaniem jest amnio.

A jaką miałaś pappe i betę w jednostkach mom, bo te wyniki są również markerami innych problemów w ciąży jak ryzyko preeklampsji, problemów z łożyskiem w późniejszej ciąży.

Wczoraj odebrałam wyniki prenatalne. Usg wszystko w normie ale krew wyszła źle 😔
A czy może ktoś wie czy na sama trisomia 21 są testy? 😭

A jaką miałaś pappe i betę w jednostkach mom, bo te wyniki są również markerami innych problemów w ciąży jak ryzyko preeklampsji, problemów z łożyskiem w późniejszej ciąży.
Beta 2,711
Pappa 0,512
Lekarz mnie nie namawiał na amniopunkcje ,powiedział że mam się zastanowić. Ale jak patrzy na usg i resztę to jest 10% szansy na urodzenie chorego dziecka .

Oto moje wyniki z usg

Załączniki

• 15997187359541859781471278160998.jpg
    15997187359541859781471278160998.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 118
Beta 2,711
Pappa 0,512

Czyli usg też nie do końca ok?
10 % to dużo. Ja bym zrobiła amnio.
Ryzyko amnio to ok 0,1% - 1% powikłań to bajki sprzed lat, w praktyce jest o wiele bezpieczniejsze.

Te 10% wyszło z pappa i bety ale lekarka powiedziała że to też zależy od łożyska i innych czynników?
To nie jest tak ze jakby były jakieś wady to na usg by wyszły nie prawidłowości. Przepływ też mam prawidłowy, kość nosowa widoczna....skonsultuje się jeszcze z innym lekarzem,może on mnie nakieruje

reklama
Te 10% wyszło z pappa i bety ale lekarka powiedziała że to też zależy od łożyska i innych czynników?
To nie jest tak ze jakby były jakieś wady to na usg by wyszły nie prawidłowości. Przepływ też mam prawidłowy, kość nosowa widoczna....skonsultuje się jeszcze z innym lekarzem,może on mnie nakieruje

Z krwi pisałaś że wyszło 1:70, to nie daje 10%

Do góry