reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Odbior wynikow prenatalnych

Maggi8504

Zaciekawiona BB
Miasto
Mragowo
Mam wątpliwości odnośnie odbioru wyników prenatalnych.
Dziś dostałam SMS o ustalonej wizycie w szpitalu w celu odebrania wyników prenatalnych. Martwię się czy tu nie chodzi o konsultacje z lekarzem bo wyniki wyszły źle? Pytam bo wyniki miały być wysłane pocztą gdyż nie jestem z tej miejscowości, A tu sms po odbiór?

reklama
Rozwiązanie
Beta 2,711
Pappa 0,512
Już sama nie wiem co ja mam robić
Trisomia18 1:13873
Trisomia 13 1:20000 więc tego się nie boję.
Lekarz mnie nie namawiał na amniopunkcje ,powiedział że mam się zastanowić. Ale jak patrzy na usg i resztę to jest 10% szansy na urodzenie chorego dziecka .
The wyniki nie są bardzo złe. Dziwi mnie takie duże prawdopodobieństwo q, myślę, że wiek je podniósł. No może beta trochę niska i tutaj małe zmiany podnoszą prawdopodobieństwo znacznie. Może masz zła gospodarkę hormonalną, może będą kłopoty z łożyskiem. Nie chciałabym się mylić, ale myślę, że dzidziuś jest raczej zdrowy, chociaż to prawdopodobieństwo rzeczywiście wysokie, więc na pewno bym zrobiła dalszą diagnostykę, jak nifty, sanco, czy amnio.
Mam wątpliwości odnośnie odbioru wyników prenatalnych.
Dziś dostałam SMS o ustalonej wizycie w szpitalu w celu odebrania wyników prenatalnych. Martwię się czy tu nie chodzi o konsultacje z lekarzem bo wyniki wyszły źle? Pytam bo wyniki miały być wysłane pocztą gdyż nie jestem z tej miejscowości, A tu sms po odbiór?
Jakie to wyniki ? Test Pappa? Może ktoś nie dopatrzył, że prosisz o wysłanie , a nie odbiór osobisty. Ja byłam odebrać sama, a rozmowę z genetykiem , który oceniał wyniki miałam przez telefon bo covid. Nie umawiali Cię na omówienie wyników z genetykiem ? Może o to chodzi ? Pewnie zależy od przychodni też jakie mają zasady. Ktoś musi Ci te wyniki podsumować, wyjaśnić. A gdyby było jakoś źle i tylko o to by chodziło to myślę, że by zadzwonili . [emoji848]

Wynik usg i krew między 10 a 14 tygodniem co się robi.
Właśnie też mi się wydaje że jak byłoby źle to zadzwonili by A tak to w smsie było Po odbiór wyników.... dziwne bo dziś dostałam SMS, chciałam zadzwonić ale nikt nie odbierał.

Wynik usg i krew między 10 a 14 tygodniem co się robi.
Właśnie też mi się wydaje że jak byłoby źle to zadzwonili by A tak to w smsie było Po odbiór wyników.... dziwne bo dziś dostałam SMS, chciałam zadzwonić ale nikt nie odbierał.

No, z tego co piszesz chodzi o Pappe i USG pierwszego trymestru. Spokojnie[emoji846]. Zadzwoń tam w poniedziałek. Myślę, że zwyczajnie nikt nie zwrócił uwagi, że mieli wysłać i z rozpędu napisali , że trzeba odebrać . Może standardowo wysyłają SMS i już.

W mojej przychodni również jest taka zasada, ze najpierw lekarz robi USG, określa ryzyko na wizycie, pobierają krew i czekają na wyniki. Jeśli coś jest nie tak po analizie wyników usg z wynikami krwi to wówczas dzwoni lekarz z taka informacja. Jeśli nie dzwoni to znaczy, ze jest ok i wyniki są do odebrania w recepcji albo przy kolejnej wizycie. Mi akurat wysłali skan mailem, bo o to poprosiłam.
Wydaje mi się, ze poinformowali Cię o potrzebie odebrania wyników ze względu na to, ze nikt nie spojrzał na to, ze chciałaś wysyłkę. Gdyby coś było nie tak to powiedzieliby wprost, ze jest konieczność konsultacji z genetykiem

Niekoniecznie tak musi być. Ja tez odbierając wyniki miałam konsultacje z genetykiem , a wyniki miałam dobre. Także nie martw się na zapas. Trzymam kciuki by wyniki były dobre.
Mam taka nadzieję, ale jednak ja taka panikara jestem,wiem że to nie jest dobre. Muszę poczekać do środy.... jedyny plus na tą chwilę jest taki ,że usg wyszło prawidłowo z tego co mówiła Pani doktor ktora je robiła.

reklama
Jednak jest to odbiór wyników razem z konsultacja genetyczna. Czyli wyniki z krwi wyszły nie ciekawie. Znów stres co powie lekarz [emoji17]
Nie stresuj się zawczasu . Ja też miałam konsultację z genetykiem bo po prostu jakiś lekarz musi Ci ocenić te wyniki, w tym przypadku genetyk. Może Cię dokładnie nie uprzedzili , że będzie taka konsultacja i jak to wygląda. Mi powiedzieli , że mam pójść do laboratorium, potem odbiór wyników (i wysłali mi je jeszcze na e mail ) i od razu ustalili , że tego , a tego dnia zadzwoni do mnie genetyk żeby omówić wyniki (gdyby nie covid pewnie miałabym normalne spotkanie z genetykiem).

reklama
Wczoraj odebrałam wyniki prenatalne. Usg wszystko w normie ale krew wyszła źle 😔
Mam skończone 35l. I wynik skorygowany wyszedł 1:47 trisomia 21. Amniopunkcji tak czy siak robić nie będę, bo się boję że coś się stanie, A badania bezinwazyjne to spory koszt. Ale nie wiem że wytrzymam psychicznie w tej nie wiedzy.
A czy może ktoś wie czy na sama trisomia 21 są testy? 😭

Do góry