reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

od kiedy można dawac wcześniakom coś więcej niż mleko????

reklama
Witam! Wojtuś urodził sie w 32/33 tc, od początku miał problemy z jedzonkiem, jest też duże ryzyko że mały bedzie alergikiem po tatcie, dlatego pije cały czas Nutramigen (bblleeee fuj), 14 listopada skończył 4 miesiące i pani pediatra kazała wprowadzić powoli Sinlac Nestle, tylko nie wiem od jakich proporcji zacząć ???
W nastepnym tygodniu soczki i jabłuszko i marchewka a jak będzie dobrze to byle do przodu. Od 6 miesiaca będzie pił Nutramigen 2.

Wiesz ja jak wprowadzałam małej nowe mleko robiłam to wg porady doświadczonej położnej i w naszym wypadku trwało to ok.2 tygodni zanim przeszliśmy z Neutrogeny na Nan.Poprostu w pierwszym dniu do co 2 posiłku dodawałam zamiast Neutrogeny miarke nowego mleka ,w następnym dniu 2 miarki i tak po kolei aż doszliśmy do tego,że mała piła sam Nan.Wszystko było spokojnie i nie było rzadnych problemów z brzuszkiem,a chce nadmienić,że ona była skrajnym wcześniakiem

Ja swojej małej (25 tc) dawałam juz deserki w 4 m-c wieku urodzeniowego a 1 m-c wieku skorygowanego tak kazała pani doktor z patologi noworodka zaczełam od jabłuszka potem soczek z jabłuszka i winogrona i nic jej nie było brzuszek nie bolał więc jesteśmy juz 3 tygodnie po deserkach i dodajemy zupki.

Ja malej juz tak od 2 miesiecy podaje herbatki - koperek ,anyz, rumianek.,zaczely sie kolki wiec trzeba bylo cos na to jej dac. Probowalysmy juz ziemiaczka, jablko gotowane,marchewke, kurczak z warzywami. codziennie wypija kaszke ryzowa-,lub kleik kukurydziany.coraz bardziej ja interesuje co ja jadam,pcha ciagle raczki do buzi,dla mnie to znak ze czas na konkretne jedzonko, wiec probujemy chrupki kukurydziane,

Katja jak moje dziecko miało 1 miesiac korygowany to ledwo 60ml mleka wypijała i to zajmowało jej ok 1 godziny a nawet więcej, do tego chlustające wymioty. Jadła tylko na leżąco przez pierwsze miesiące w pozycji na boczku bo w każdej innej się dławiła (raz ją przywracałam do żywych po takim zachłystnięciu). Nie wyobrażam sobie dawać jej wtedy cokolwiek innego, skoro nawet woda dla niemowląt powodowała u niej koszmarne bóle brzuszka. Nie każde dziecko może tak wczesnie zacząć jeść "doroślejsze" jedzonko ;-)

U nas było tak, przynajmniej tak wytłumaczyła nam to nasza neonatolog. Wiki ma wiek korygowany do rozwoju i do wszystkiego oprócz jedzenia. Według niej wcześniaki jeśli tylko będą dobrze to tolerowały powinny jeść wszystko tak jak według wieku kalendarzowego inne dzieci. I my tam robimy ;) i jest ok ;)
gorzej było gdy wiki nie miała jeszcze ząbków,ale teraz je już coraz więcej.

Dajecie swoim dzieciom chrupki kukurydziane? Niby 8 miesięczne dziecko może już takie rzeczy jeść, ale mój ma odruch wymiotny i nie wiem czy chodzi o smak czy o coś innego. Robiłam już drugie podejście (po miesiącu) i jest tak samo jak było. Zresztą torhcę się boję czy się nie zakrztusi. A ząbki już ma - dwa dolne, idą górne i dalsze dolne, czuję że niedługo będzie ich 6 :szok:

Mamo Wiktori mi tez tak lekarze mowili tylko ze dawałam wiecej czasu chłopkom miedzy nowosciami

Majka chrubki sie robia w slinie papka wiec nie powinien sie zakrztusic i super mozna nimi masowac swedzace dziasla...ja podawałam gdzies od 7-8 miesiaca i lubili je

reklama
Moja mała też uwielbia flipsy ;)
radzę ci zacząć od takich małych kukurydzianych kuleczek lub podzielić flipsy na mniejsze kawałeczki. Może będzie lepiej ;)

Do góry