Witajcie, jestem półtora miesiąca po porodzie. Jakiś czas temu zaczęłam mieć dziwne uczucie ciała obcego w pochwie. Spojrzałam lusterkiem i wiedziałam że coś jest nie tak bo widziałam coś czego tam nie było. Poszłam więc do fizjoterapeuty, okazało się że obniżyło mi się jelito grube i napiera na ścianę pochwy, tak że widać jakby wystawało ze środka. Dostałam masę ćwiczeń i na następnej wizycie elektrostymulacje. Jest to bardzo dokuczliwe ponieważ ciągle to czuję, czy chodzę czy siedzę. I tutaj moje pytanie, czy którejś z was przydarzyło się coś takiego? Zastanawiam się czy ćwiczenia pomogą z czymś takim. Oraz czy jeśli nie, to czy jest możliwość zrobienia coś z tym w ramach nfz. Z góry dziękuję za odpowiedzi. : )
reklama
Rozwiązanie
Z tej strony o tym nie pomyślałam. To faktycznie..To jest praktycznie ta sama diagnoza i tymi samymi sposobami sie ja leczy (cwiczac miesnie wg Kegla). Tyle, ze fizjo upatruje obnizenia sciany pochwy kompleksowo z opadajacym jelitem, a ginekolog wiadomo doaptruje sie czego zwiazanego z pochwa takze dla Ciebue to dwie rozne nazwy, ale to tylko inne spojrzenie, z innej strony, kazdy ze swojej.
.dziewanna.
Początkująca w BB
Super, ze poszlas z tym od razu, poltora miesiaca po porodzie to naprawde wielka szansa na poprawe, podejdz sumiennie (dla siebie) do cwiczen, one naprawde wiele moga. Zawsze lepiej dzialac cos w pierwszej kolejnosci zachowawczo niz od razu szukac chirurga i dac sie ciac (na to jest jeszcze sporo czasu, jesli faktycznie cwiczenia, oddech i elektro nie daja rady. Obnizone jelito to efekt zaburzonego napiecia w obrebie miednicy, miesnie dna miednicy sa w szoku po porodzie. Sa zmeczona ciaza i porodem. Fizjoterapeuta na pewno spojrzal tez globalnie na prace przepony, rozejscie miesnia prostego brzucha, twoja postawe itp i dobral cwiczenia strikte pod Twoj przypadek. Elektrostymulacja to rowniez zabieg majacy na celu wzmocnic miesnie dna, a co sie z tym wiaze, uniesc narzady ku gorze. Plus pewnie dostalas instrukcje jak w czynnosciach zycia codziennego sobie radzic (jak dzwigac, kichac, toaleta itp) Daj sobie szanse i wiare w to, ze jestes w stanie sama sobie pomoc. Trzymam kciuki, by obylo sie bez ingerencji chirurgicznej.
Ewelina.Be
Fanka BB :)
Ja nie miałam obniżonego jelita, a obniżoną przednią ścianę pochwy przez co obniżył też się pęcherz i naciskał na ścianę pochwy. Po kilku wizytach u fizjoterapeuty i codziennych ćwiczeniach wszystko wróciło do normy.
Jeju opisałaś wszystko dokładnie jak jest. Aczkolwiek mam problem z niektórymi ćwiczeniami, po prostu dużo tego i nie spamiętałam jak wszystko zrobić. Albo też nie umiem po jednym pokazaniu poprawnie coś wykonać. Ale staram się jak mogę. Mam też spore problemy właśnie z zaparciami po porodzie a to szkodzi. Próbuję siemie lniane, syropek lactulosum też słabo działa.Super, ze poszlas z tym od razu, poltora miesiaca po porodzie to naprawde wielka szansa na poprawe, podejdz sumiennie (dla siebie) do cwiczen, one naprawde wiele moga. Zawsze lepiej dzialac cos w pierwszej kolejnosci zachowawczo niz od razu szukac chirurga i dac sie ciac (na to jest jeszcze sporo czasu, jesli faktycznie cwiczenia, oddech i elektro nie daja rady. Obnizone jelito to efekt zaburzonego napiecia w obrebie miednicy, miesnie dna miednicy sa w szoku po porodzie. Sa zmeczona ciaza i porodem. Fizjoterapeuta na pewno spojrzal tez globalnie na prace przepony, rozejscie miesnia prostego brzucha, twoja postawe itp i dobral cwiczenia strikte pod Twoj przypadek. Elektrostymulacja to rowniez zabieg majacy na celu wzmocnic miesnie dna, a co sie z tym wiaze, uniesc narzady ku gorze. Plus pewnie dostalas instrukcje jak w czynnosciach zycia codziennego sobie radzic (jak dzwigac, kichac, toaleta itp) Daj sobie szanse i wiare w to, ze jestes w stanie sama sobie pomoc. Trzymam kciuki, by obylo sie bez ingerencji chirurgicznej.
Dajesz mi nadziejęJa nie miałam obniżonego jelita, a obniżoną przednią ścianę pochwy przez co obniżył też się pęcherz i naciskał na ścianę pochwy. Po kilku wizytach u fizjoterapeuty i codziennych ćwiczeniach wszystko wróciło do normy.
Ewelina.Be
Link do: Pani Fizjotrener - Każda kobieta może mieć lub ma obniżenie narządów miednicy na tym blogu masz dużo fajnych informacji uroginekologicznych, a jeżeli masz Instagrama to na profilu Gosi jest sporo fajnych ćwiczeń pokazanych jak wzmocnić i dbać o mięśnie dna miednicyJeju opisałaś wszystko dokładnie jak jest. Aczkolwiek mam problem z niektórymi ćwiczeniami, po prostu dużo tego i nie spamiętałam jak wszystko zrobić. Albo też nie umiem po jednym pokazaniu poprawnie coś wykonać. Ale staram się jak mogę. Mam też spore problemy właśnie z zaparciami po porodzie a to szkodzi. Próbuję siemie lniane, syropek lactulosum też słabo działa.
Miałam to samo. Cwiczylam mięśnie kegla przy każdej okazji i znikło.Ja nie miałam obniżonego jelita, a obniżoną przednią ścianę pochwy przez co obniżył też się pęcherz i naciskał na ścianę pochwy. Po kilku wizytach u fizjoterapeuty i codziennych ćwiczeniach wszystko wróciło do normy.
Ginek tak poradzil[emoji848]
Dziś byłam na wizycie u ginekologa, specjalnie mu nie powiedziałam że bylam gdzieś indziej żeby sam mi powiedział wg siebie. On powiedział że to obniżona ściana pochwy. @Ewelina.Be
Teraz sama nie wiem, mam iść w trzecie miejsce znów sprawdzić kto ma racje?
reklama
Ewelina.Be
A fizjo nie powiedziała, że masz obniżoną ścianę pochwy? Bo wg mnie jeżeli masz obniżone jelito to ścianę pochwy też.Dziś byłam na wizycie u ginekologa, specjalnie mu nie powiedziałam że bylam gdzieś indziej żeby sam mi powiedział wg siebie. On powiedział że to obniżona ściana pochwy. @Ewelina.Be
reklama
.dziewanna.
Początkująca w BB
To jest praktycznie ta sama diagnoza i tymi samymi sposobami sie ja leczy (cwiczac miesnie wg Kegla). Tyle, ze fizjo upatruje obnizenia sciany pochwy kompleksowo z opadajacym jelitem, a ginekolog wiadomo doaptruje sie czego zwiazanego z pochwa takze dla Ciebue to dwie rozne nazwy, ale to tylko inne spojrzenie, z innej strony, kazdy ze swojej.Dziś byłam na wizycie u ginekologa, specjalnie mu nie powiedziałam że bylam gdzieś indziej żeby sam mi powiedział wg siebie. On powiedział że to obniżona ściana pochwy. @Ewelina.Be
Podziel się: