reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Obniżone jelito po porodzie

jagodam77

Fanka BB :)
Miasto
Stargard
Witajcie, jestem półtora miesiąca po porodzie. Jakiś czas temu zaczęłam mieć dziwne uczucie ciała obcego w pochwie. Spojrzałam lusterkiem i wiedziałam że coś jest nie tak bo widziałam coś czego tam nie było. Poszłam więc do fizjoterapeuty, okazało się że obniżyło mi się jelito grube i napiera na ścianę pochwy, tak że widać jakby wystawało ze środka. Dostałam masę ćwiczeń i na następnej wizycie elektrostymulacje. Jest to bardzo dokuczliwe ponieważ ciągle to czuję, czy chodzę czy siedzę. I tutaj moje pytanie, czy którejś z was przydarzyło się coś takiego? Zastanawiam się czy ćwiczenia pomogą z czymś takim. Oraz czy jeśli nie, to czy jest możliwość zrobienia coś z tym w ramach nfz. Z góry dziękuję za odpowiedzi. : )

reklama
Rozwiązanie
To jest praktycznie ta sama diagnoza i tymi samymi sposobami sie ja leczy (cwiczac miesnie wg Kegla). Tyle, ze fizjo upatruje obnizenia sciany pochwy kompleksowo z opadajacym jelitem, a ginekolog wiadomo doaptruje sie czego zwiazanego z pochwa :) takze dla Ciebue to dwie rozne nazwy, ale to tylko inne spojrzenie, z innej strony, kazdy ze swojej.
Z tej strony o tym nie pomyślałam. To faktycznie..
Super, ze poszlas z tym od razu, poltora miesiaca po porodzie to naprawde wielka szansa na poprawe, podejdz sumiennie (dla siebie) do cwiczen, one naprawde wiele moga. Zawsze lepiej dzialac cos w pierwszej kolejnosci zachowawczo niz od razu szukac chirurga i dac sie ciac (na to jest jeszcze sporo czasu, jesli faktycznie cwiczenia, oddech i elektro nie daja rady. Obnizone jelito to efekt zaburzonego napiecia w obrebie miednicy, miesnie dna miednicy sa w szoku po porodzie. Sa zmeczona ciaza i porodem. Fizjoterapeuta na pewno spojrzal tez globalnie na prace przepony, rozejscie miesnia prostego brzucha, twoja postawe itp i dobral cwiczenia strikte pod Twoj przypadek. Elektrostymulacja to rowniez zabieg majacy na celu wzmocnic miesnie dna, a co sie z tym wiaze, uniesc narzady ku gorze. Plus pewnie dostalas instrukcje jak w czynnosciach zycia codziennego sobie radzic (jak dzwigac, kichac, toaleta itp) Daj sobie szanse i wiare w to, ze jestes w stanie sama sobie pomoc. Trzymam kciuki, by obylo sie bez ingerencji chirurgicznej.

Super, ze poszlas z tym od razu, poltora miesiaca po porodzie to naprawde wielka szansa na poprawe, podejdz sumiennie (dla siebie) do cwiczen, one naprawde wiele moga. Zawsze lepiej dzialac cos w pierwszej kolejnosci zachowawczo niz od razu szukac chirurga i dac sie ciac (na to jest jeszcze sporo czasu, jesli faktycznie cwiczenia, oddech i elektro nie daja rady. Obnizone jelito to efekt zaburzonego napiecia w obrebie miednicy, miesnie dna miednicy sa w szoku po porodzie. Sa zmeczona ciaza i porodem. Fizjoterapeuta na pewno spojrzal tez globalnie na prace przepony, rozejscie miesnia prostego brzucha, twoja postawe itp i dobral cwiczenia strikte pod Twoj przypadek. Elektrostymulacja to rowniez zabieg majacy na celu wzmocnic miesnie dna, a co sie z tym wiaze, uniesc narzady ku gorze. Plus pewnie dostalas instrukcje jak w czynnosciach zycia codziennego sobie radzic (jak dzwigac, kichac, toaleta itp) Daj sobie szanse i wiare w to, ze jestes w stanie sama sobie pomoc. Trzymam kciuki, by obylo sie bez ingerencji chirurgicznej.
Jeju opisałaś wszystko dokładnie jak jest. Aczkolwiek mam problem z niektórymi ćwiczeniami, po prostu dużo tego i nie spamiętałam jak wszystko zrobić. Albo też nie umiem po jednym pokazaniu poprawnie coś wykonać. Ale staram się jak mogę. Mam też spore problemy właśnie z zaparciami po porodzie a to szkodzi. Próbuję siemie lniane, syropek lactulosum też słabo działa. :no2:

Jeju opisałaś wszystko dokładnie jak jest. Aczkolwiek mam problem z niektórymi ćwiczeniami, po prostu dużo tego i nie spamiętałam jak wszystko zrobić. Albo też nie umiem po jednym pokazaniu poprawnie coś wykonać. Ale staram się jak mogę. Mam też spore problemy właśnie z zaparciami po porodzie a to szkodzi. Próbuję siemie lniane, syropek lactulosum też słabo działa. :no2:
Link do: Pani Fizjotrener - Każda kobieta może mieć lub ma obniżenie narządów miednicy na tym blogu masz dużo fajnych informacji uroginekologicznych, a jeżeli masz Instagrama to na profilu Gosi jest sporo fajnych ćwiczeń pokazanych jak wzmocnić i dbać o mięśnie dna miednicy

Ja nie miałam obniżonego jelita, a obniżoną przednią ścianę pochwy przez co obniżył też się pęcherz i naciskał na ścianę pochwy. Po kilku wizytach u fizjoterapeuty i codziennych ćwiczeniach wszystko wróciło do normy.
Miałam to samo. Cwiczylam mięśnie kegla przy każdej okazji i znikło.
Ginek tak poradzil[emoji848]

Dziś byłam na wizycie u ginekologa, specjalnie mu nie powiedziałam że bylam gdzieś indziej żeby sam mi powiedział wg siebie. On powiedział że to obniżona ściana pochwy. @Ewelina.Be
Teraz sama nie wiem, mam iść w trzecie miejsce znów sprawdzić kto ma racje? 🤷‍♀️

reklama
Dziś byłam na wizycie u ginekologa, specjalnie mu nie powiedziałam że bylam gdzieś indziej żeby sam mi powiedział wg siebie. On powiedział że to obniżona ściana pochwy. @Ewelina.Be
Teraz sama nie wiem, mam iść w trzecie miejsce znów sprawdzić kto ma racje? 🤷‍♀️
A fizjo nie powiedziała, że masz obniżoną ścianę pochwy? Bo wg mnie jeżeli masz obniżone jelito to ścianę pochwy też.

reklama
To jest praktycznie ta sama diagnoza i tymi samymi sposobami sie ja leczy (cwiczac miesnie wg Kegla). Tyle, ze fizjo upatruje obnizenia sciany pochwy kompleksowo z opadajacym jelitem, a ginekolog wiadomo doaptruje sie czego zwiazanego z pochwa :) takze dla Ciebue to dwie rozne nazwy, ale to tylko inne spojrzenie, z innej strony, kazdy ze swojej.

Do góry