reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nystatyna i wymioty po niej

Ja zgodziłabym sie z tuśką, że za dużo tych leków. Nystatyna jest antybiotykiem lub zawiera antybiotyk - nie pamietam, nigdy jednak lekarz nie zapisał mi tego łącznie z innym antybiotykiem (osłonowo!). Ostatnio moja miała zapalenie oskrzeli i brała augmentin + lacidofil.

Uważam, że nie powinnaś "przeczekiwać" tylko gonić do lekarza po zmianę leku, dziecko nie może wymiotować, bo nie wiadomo ile leku zjadło, ile mu podać itd., a poza tym męczy się!

A lekarz prywatny, który czuje się za dziecko odpowiedzialny to dobry pomysł.

reklama
Alaksandra - dziewczyny mają rację mój synek w czasie brania antybiotyku dostał grzybków w buzi - lekarz zapisał nestatynę ale nie jako lek do połykania - powiedział żeby moczyć w nestatynie smoczek ale nie dawać bezpośrednio do połknięcia bo to drugi antybiotyk i organizm sobie nie poradzi.

Pozdrawiam

no wlasnie dlatego wydawalo mi sie to ze jest podany augumentin i nystatyna jakas demagogia .... dobrze ze tak samo uwazacie - ja bym skontaktowala sie z lekarzem i spytala sie czy to nie za duzo jak na tak maly organizm ... zreszta ja ogolnie zawsze sprawdzam co lekarz zapisuje - czesto jak widzi ze nie jestem typowa "zielona" mama odrazu inaczej ze mna gada ... :)

Dziękuję za wszystkie informacje.

Niestety jak ostatnio chciałam spytać co z dalszym leczeniem, jakie jest rokowanie, to pani stwierdzila że jej nie ufam i może będzie trzeba zmienić lekarza. Dziś załatwiłam nowe skierowanie i w poniedziałek idziemy na konsultacje do innego lekarza. Moja córeczka dostała jeszcze plamy czerwone na pupie chyba po antybiotyku, dość brzydko wygladają.

aleksandras01 pisze:
Dziękuję za wszystkie informacje.

Niestety jak ostatnio chciałam spytać co z dalszym leczeniem, jakie jest rokowanie, to pani stwierdzila że jej nie ufam i może będzie trzeba zmienić lekarza. Dziś załatwiłam nowe skierowanie i w poniedziałek idziemy na konsultacje do innego lekarza. Moja córeczka dostała jeszcze plamy czerwone na pupie chyba po antybiotyku, dość brzydko  wygladają.

ywka pisze:
skierowanie? to do jakiego lekarza Ty chodzisz?

HMM A MI SIE WYDAJE ZE LekaRCE ZROBILO SIE GLUPIO ZE O COS SIE ZAPYTALAS ... A NIE CHODZI O KWESTIE zaufania - JA SADZE ZE POWINNAS I TO SZYBKO ZMIENIC LEKARZA ....
i samo przez sie babka jest jakas nie hallo - ty jestes matka i masz prawo pytac sie o wszytsko - jakas glupia babsztyl ... fuj - uciekaj od takiej nietolerancyjnej ... gdby do mnie lekarka tak powiedzial to bym tak jej odpowiedziala ze nie wiedzialaby gdzie sie schowac
NO I POWIELAM PYTANIE ywki .... ???

a tak na marginesie - to ostatnio wolalam do nas lekarza na wizyte domowa - nie przyjechala "wizyta nie uzasadniona" uslyszalm - no tak kaszel temp.38 i katar to rzeczywiscie nie uzasadniona wizyta ... moja mam zna dobrze kierowniczke przechodni i juz gadala z nia i z ta lekarka i powiedziala ze zostana wyciagniete konsekwencje z jej zaniedbania ....

i mam nadzieje ze i tak bedzie !!!!!!!!!!!

Moja lekarka nie mówiła, że nystatyna jest antybiotykiem. Mój synek podczas ząbkowania miał stan zapalny i dostał nystatynę 3razy dziennie po 1,5 ml przez 7 dni. Tylko nie podawałam mu jej bezpośrednio do buzi, ale pędzelkowałam. Ponadto uzgodniłam z lekarzem bo mały miał gorączkę, że jak coś będzie nie tak, to zapisze mu jeszcze antybiotyk. Bo u małych dzieci taki stan wiąże się często z zapaleniem ucha itp. A lakcidofil to ochrona na antybiotyk.
Nie jestem lekarzem, ale skoro Tobie tak zalecił lekarz i mnie też tak chciał zalecić (nie braliśmy antybiotyku bo mały wyzdrowiał) to chyba nie jest źle.
Życzę zdrówka i pędzelkuj buźkę i oby było lepiej

Witam
Jestem mamą 7 miesięcznej Małgosi (14.06.2005 r). Z nystatyną również miałam przeboje. Musiałam podawac jej w czasie gdy brała antybiotyk. - nystatyna działa przeciwgrzybicznie.
Miała straszne odruchy wymiotne, ale trzeba było dać. Trwało to czasem nawet godzine ale po mału, po troszeczku i poszło. Żadnych grzybków w buzi nie miala i jest juz wszystko ok. Dzwoniłam do swojego lekarza i pytałam czy może tak być.
Więc się niczym nie przejmuj, kolejne nowe doświadczeni.
Głowa do góry aleksandra01 !!!! ;)

hej moje kochanie ostatnio mialo zapalenie uszu i dostawał właśnie augumentin i lacidofil- i wiesz co tez wymiotował mial czerwone krostki na pupci od biegunki. Okazało sie ze mój synek poprostu źle reaguje na lacidofil. Zamienilismy lacidofil na serki i jogury i przestał wymiotowac.
A jesli chodzi o nystatyne to mój synek tez to kiedys brał na plesniawki- jest to antybiotyk podobnie jak i augumentin! Nie rozumie dlaczego ta wasza pani doktror przepisała wam 2 antybiotyki mogła wybrac jeden który działa i na nalot i na zapalenie??? Zmień lepiej lekarza

reklama
Witam!! zielona kupa u maluszka jest objawem alergii,moze wymioty tez o tym siwadcza?? a co do lekarza,to powinnas zmienic. lekarz jest od tego zeby odpowiadac na nasze pytania i roziwewac watpliwosci. zycze zdrowka :) pozdrawiam

Do góry