Witam mam takie pytanie posiadam dwa zatrudnienia , jedną umowę na czas nieokreslony i druga która uległa przedłużeniu do dnia porodu(umowa ta była do 3 marca 2013r, była to umowa na okres próbny 3 miesięcy) Czy po porodzie należeć będzie mi się nadal zasiłek z zusu z jednego i drugiego wynagrodzenia przez cały roczny urlop macierzyński? Zaznaczam iż chcę skorzystać z opcji 80% płatne przez cały rok.
reklama
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
Jak wielokrotnie podkreślałam ustawy nowej jeszcze nie ma. Zakończyły się właśnie konsultacje.Witam mam takie pytanie posiadam dwa zatrudnienia , jedną umowę na czas nieokreslony i druga która uległa przedłużeniu do dnia porodu(umowa ta była do 3 marca 2013r, była to umowa na okres próbny 3 miesięcy) Czy po porodzie należeć będzie mi się nadal zasiłek z zusu z jednego i drugiego wynagrodzenia przez cały roczny urlop macierzyński? Zaznaczam iż chcę skorzystać z opcji 80% płatne przez cały rok.
Nie mogę zatem udzielić odpowiedzi w oparciu o prawo, którego jeszcze nie ma.
Ustawa już jest i została zatwierdzona! Wszystkim kobietą, które urodzą po 15 marca 2013roku już przysługuje roczny urlop macierzyński. A ja chciałam zapytać jak to będzie z wynagrodzeniem, czy ma to jakiś wpływ że ta druga umowa była na czas określony ? Czy nie ma to żadnego znaczenia bo tak i tak się należy zasiłek przez rok?
Ekspert BB. Prawniczka
Zapewne zburzę Pani wyśmienity humor i radość, ale... niestety myli się Pani. Ustawa jest ciągle opracowywana. Niedawno skończyły się uzgodnienia, obecnie projekt jest na etapie Komitetu Stałego Rady Ministrów. Jest jedynie zapowiedź ustawy (projekt).Ustawa już jest i została zatwierdzona!
Jesli bedzie Pani miała życzenie śledzić postep prac może Pani to robić na przykład tutaj : Witamy na stronach RCL
Rozumiem, ze ma Pani nadzieję, że ustawa w tym kształcie wejdzie w życie, ale ja wolałbym odnosić się do faktów a nie do życzen.
Takie założenie przyjęło MPiPS - wnioskodawca, autor projektu.Wszystkim kobietą, które urodzą po 15 marca 2013roku już przysługuje roczny urlop macierzyński.
Raz jeszcze - jak będzie ustawa to bedzie wiadomo.A ja chciałam zapytać jak to będzie z wynagrodzeniem, czy ma to jakiś wpływ że ta druga umowa była na czas określony ? Czy nie ma to żadnego znaczenia bo tak i tak się należy zasiłek przez rok?
Ostatnia edycja:
Ekspert BB. Prawniczka
czyli podsumowując kobiety które urodziły po 15 marca mają ten roczny macierzyński czy jednak nie?
Nie wiadomo. Na dzisiaj - nie. Trwają prace, ale nikt nie zagwarantuje:
1. czy ustawa zostanie uchwalona i podpisana
2. jakie będą ostatecznie zapisy
Ekspert BB. Prawniczka
Nie do końca. Ustawa nie nabrała jeszcze ostetcznego kształtu (prosze spojrzeć na uzgodnienia, co pokazuje skalę zgłoszonych uwag).jeśli wejdzie w życie ustawa to tak, jeśli nie wejdzie to nie.
reklama
olena119
Aktywna w BB
to proszę mi wytłumaczyć, czy kobiety które urodziły po 15 marca deklarują już teraz na jaki czas idą na macierzyński? oraz jakie dostają wynagrodzenie? 80% na rocznym macierzyńskim?
dziwi mnie fakt, że mimo takiego nagłośnienia ok 15 marca, kobiety się cieszą, a widzę, że wszystko może się jeszcze wydarzyć?
dziwi mnie fakt, że mimo takiego nagłośnienia ok 15 marca, kobiety się cieszą, a widzę, że wszystko może się jeszcze wydarzyć?