reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Norma witaminy D3 u dzieci

Ta wit D jest ok. Pamietaj, ze jestesmy w PL, gdzie praktycznie każdy ma niedobory. Poziom suboptymalny to naprawdę dobry wynik.

ferrytyna tez w normie.

NIech prowadzący oceni czy lepiej miec syzej czy jest ok.
Nie prawda, poziom Wit D jest niski. Optymalnie powinien być powyżej 50 (taki jest zalecany przez wszystkich dietetyków i lekarzy) . A że w Polsce większość ma niedobory to się zgodzę, dlatego ważna jest suplementacja lub ewentualnie sprawdzanie co jakiś czas

reklama
Nie prawda, poziom Wit D jest niski. Optymalnie powinien być powyżej 50 (taki jest zalecany przez wszystkich dietetyków i lekarzy) . A że w Polsce większość ma niedobory to się zgodzę, dlatego ważna jest suplementacja lub ewentualnie sprawdzanie co jakiś czas
Suboptymalny poziom jest ok. Tak mi powiedzieli lekarze przy wynikach mojego syna (a my wtedy byliśmy na dolnych widełkach, tu jest na górnych). Wiadomo, że zawsze może być wyżej, ale to nie jest niedobór.

Tym bardziej, że tu jest granica miedzy suboptymalnie/optymalnie, więc nie ma co panikować tylko normalnie dalej suplementować.

Jak to się ma do tego, że w necie czytam, że ponad 50 to hiperwitaminoza?

Jak to się ma do tego, że w necie czytam, że ponad 50 to hiperwitaminoza?
Nie wiem, też byłam święcie przekonana,że ponad 55 to już ponad... Ale konsultowałam córkę z wieloma lekarzami i dietetykami i wszyscy mówili o optymalnej dawce dla dziecka 50-56. Moi obydwoje mają w granicy 52. Nikt się nie czepiał, wręcz mówił że super wynik

Nie wiem, też byłam święcie przekonana,że ponad 55 to już ponad... Ale konsultowałam córkę z wieloma lekarzami i dietetykami i wszyscy mówili o optymalnej dawce dla dziecka 50-56. Moi obydwoje mają w granicy 52. Nikt się nie czepiał, wręcz mówił że super wynik
Dobrze wiedzieć, podpytam się naszej pediatry 🙏🏼

Do góry