Z
zaz208622
Gość
Zazwyczaj jest tak, że wczesne ciążę traci się z powodu wad generycznych, które pojawiają się już przy podziałem komórkowym. Wtedy niski progesteron może być po prostu następstwem takiej nieprawidłowej ciąży. W taki sposób na przykład kończą się ciążę biochemiczne gdzie beta jeszcze dodatnia, a progesteron już tragicznie maly. W takiej sytuacji suplementowanie progesteronu nic nie da, jedynie może przedłużyć proces poronienia.
Oczywiście na pewno są przypadki poronienia wynikające tylko z niskiego poziomu proga, ale na pewno częściej jest odwrotnie--> niski progesteron jest konsekwencją źle rozwijającej się ciąży.
Dla Twojego spokoju jak już zaczniesz owulowac po poronieniu możesz zbadać sobie poziom progesteronu 7 dni po owulacji, on Ci podpowie czy niee masz niedomogi lutealnej.
Możecie też zbadać nasienie partnera bo to częsta przyczyną poronień na wczesnym etapie, a samo badanie jest łatwe, szybkie o stosunkowo tanie
Oczywiście na pewno są przypadki poronienia wynikające tylko z niskiego poziomu proga, ale na pewno częściej jest odwrotnie--> niski progesteron jest konsekwencją źle rozwijającej się ciąży.
Dla Twojego spokoju jak już zaczniesz owulowac po poronieniu możesz zbadać sobie poziom progesteronu 7 dni po owulacji, on Ci podpowie czy niee masz niedomogi lutealnej.
Możecie też zbadać nasienie partnera bo to częsta przyczyną poronień na wczesnym etapie, a samo badanie jest łatwe, szybkie o stosunkowo tanie
Ja również chodziłam prywatnie, co wizytę mówiłam o progesteronie, a mimo to lekarz nie podjął tematu. Mam nadzieję, że kiedyś to sobie wybaczę ...