reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niski progesteron a dawka duphastonu

przyszlamama92

Początkująca w BB
Hej dziewczyny Mam pytanie do tych które miały w ciąży niski progesteron a szczególnie na samym początku. Jakie miałyście dawki duphastonu?

Ja ostatnio okres miałam 8 kwietnia więc licząc tygodnie od Ostatniej miesiączki to jest 8 tydzień.

2 tygodnie temu byłam na wizycie, na USG byl jeszcze widoczne pusty pęcherzyk. Wtedy też miałam progesteron 10,88 ng/ml

Dostałam trzy opakowania duphastonu pierwsze dwa opakowania miałam brać 2 razy po dwie tabletki.3 opakowanie miałam zejść 2x1 tabletki..
Opony z mniejszą dawkę zwiększy i mi się brązowe plamienia/brudzenia. Wczoraj powtarzałam z tego powodu badanie progesteronu i wyszło 15,98 ng/ml więc wynik nadal słaby. No to tam też że gdyby nie ciąża to miałabym właśnie okres. Dzwoniłam również do mojej ginekolog kazała mi zwiększyć tabletkę z powrotem 2x2. Jutro mam wizytę.
Ale jakos tak obawiam się że ta dawka jest za niska i tak...

Co myślicie?

reklama
Rozwiązanie
Cześć dziewczyny :) Ostatnia miesiączkę miałam 26.05 cykle 28/29 dni. 8.06 na wizycie duże jajeczko w prawym jajniku więc działaliśmy i się udało :) 3.07 pierwsza wizyta
I widoczny pęcherzyk 1cm. Wszystko ok lekarz kazał przyjść 15.07 już z wynikami badań. Podkusiło mnie i sprawdź islam progesteron wyszedł nie całe 15 🙈 proszę wytłumaczcie mi jak to jest z tym progesteronem bo się naczytam i tylko się stresuje 🙈 jest się czym martwić? Powiedzieć lekarzowi o wyniku? On mi nie zlecił tego badania.
Poważnie duphaston nie wychodzi w badaniu krwi? To jaki jest jego brania, skoro nie podnosi poziomu progesteronu.
czy inne leki typu bardziej naturalna luteina podnosi czy jak to jest ?
Duphaston to nie jest progesteron !! tylko dydrogesteron . Dydrogesteron ma podobną budowę, działanie i funkcje jak progesteron jednak nie jest to ten sam związek i nie stymuluje progesteronu. W badaniach oznacza się progesteron a nie dydrogesteron stąd nie wplywa na wynik badan krwi. W dużym skrócie to nie tak ze 1 związek wpływa na produkcje drugiego tylko są to 2 osobne związki które spełniają ta sama(podbną) funkcję.

reklama
On podnosi poziom progesteronu, ale nie jest widoczny w badaniu. Twój wynik może być w rzeczywistości dużo wyższy. Poza tym Progesteron wydzielany jest skokowo, więc mogłabyś zrobić badanie godzinę później i już byłyby inne wartości.
To nie tak działa.. Duphaston NIE podwyższa poziomu progesteronu. Duphaston zawiera dydrogesteron, który działa podobnie jak progesteron (ma podobne funkcje więc może go z powodzeniem zastąpić), ale absolutnie nie wpływa na produkcje progesteronu.

Do góry